Att hitta rätt boll, och framför allt att spela på samma boll, kan göra under för din score. Foto: Jesper Uddeholt

Spela

Ball fitting – den nya flugan

När det talas om custom fitting tänker de flesta på klubborna, men mycket kan vinnas också genom att hitta rätt boll. Vi testade sex onlinebaserade ball fitting-verktyg.

Text: Oskar Åsgård • 2010-07-16 Uppdaterad 2010-07-16

Som ett led i custom fitting-revolutionen kommer bollen att spela en viktig roll, särskilt som nya utrustningsregler begränsat tillverkarnas möjligheter att förbättra klubborna.

Bland tourproffsen har bollens betydelse varit känd sedan länge och samtliga spelare i världstoppen har lagt åtskilliga timmar tillsammans med tillverkarnas utrustningsexperter för att hitta rätt kula att spela på.

Och visst märker du mer skillnad, ju bättre spelare du är.

– Det är som bildäck. En dyrt däck är överlägset om du ska ta en kurva i 180 km/h, men tar du samma kurva i 50 km/h spelar det mindre roll, säger Golfskolans utrustningsexpert Matz Evensson.

Med det sagt kan även glada amatörer dra nytta av att hitta en boll som passar deras spel. I dagens bolldjungel finns en mängd olika modeller – allt från tourbollar till dam- och distansbollar.

– Visst, dambollar går högre och vid lägre svinghastigheter är det en fördel. Ball fittingverktygen på nätet är bra. Om du svarar på vad du söker i en boll får du råd vilken av deras bollar du ska välja, säger Evensson.

Bollar marknadsförs ofta med längd som främsta lockbete, men det är trots allt i närspelet du märker störst skillnad mellan bollmodellerna.

– Vi vet ju att scoren handlar mycket om närspel och den största skillnaden i bollar finns just där. En stor skillnad kan du hitta i puttningen. Om du släpper två bollar i marken så kommer de att studsa olika högt och följaktligen även rulla olika långt när du puttar. Det betyder att det är viktigt att åtminstone spela på samma boll, så att du vet vad du kan vänta dig när du chippar och puttar, säger Evensson.

Det sista, att hålla sig till en och samma boll, är förmodligen allra viktigast.

– Det finns många bollar som är bra. Men byter man, spelar på hittebollar och annat, gör man det onödigt svårt för sig, säger Evensson.

TEST: BALL FITTING VERKTYG ONLINE

Bridgestone (www.bridgestonegolf.com)
Betyg: 3/5
Antal frågor: 7
Kommentar: Enkelt och tydligt, men kanske lite tråkigt gränssnitt. Sju bra frågor och möjlighet att få resultaten mailade till sig. Dock hade några informationsrutor gärna kunnat infogas för att bidra med lättsmält, men matnyttig bollinfo.
Bollmodeller: 8 st

Callaway (www.callawaygolf.com)
Betyg: 4/5
Antal frågor: 4
Kommentar: Ett lättanvänt fittingsystem med sober design. Bra faktarutor med förklaringar av teknologin bakom de olika bollmodellerna. Möjligen hade ytterligare någon eller några frågor gett ett mer gediget intryck.
Bollmodeller: 7 st

Srixon (www.srixon.com)
Betyg: 5/5
Antal frågor: 9
Kommentar: Snygg design med roliga Adobe Flash-funktioner. Ett rejält frågebatteri gav proffsig känsla. Bra med möjligheter att maila och skriva ut resultaten.
Bollmodeller: 8 st

TaylorMade (www.taylormadegolf.com)
Betyg: 3/5
Antal frågor: 3
Kommentar: Snyggt gränssnitt, med två fittingalternativ (quick eller personal). Dock var även “personal fitting” en synnerligen snabbt avhandlad process, med blott tre frågor. Bra redovisning av resultatet, där även ett andrahandsalternativ presenterades.
Bollmodeller: 5 st

Titleist (www.titleist.com)
Betyg: 3/5
Antal frågor: 3
Kommentar: En grafiskt tilltalande fitting-applikation med mycket intressant kringinformation och även bra rörligt material på hemsidan. Själva fittingen känns dock något enkel till följd av de få och till synes intetsägande frågorna. Dock tydligt att fokus i Titleists bollvalsprocess ligger på närspelet och inte det långa spelet som hos flera andra.
Bollmodeller: 5 st

Wilson (www.wilson.com)
Betyg: 4/5
Antal frågor: 14
Kommentar: Ett fitting-system som ger sken av att vara väl genomarbetat. Snygg grafik och pedagogiskt uppbyggt. Kanske är 14 frågor i mesta laget, då det till och med kan få de största utrustningsnördarna att gäspa.
Bollmodeller: 3 st

Fotnot: Artikeln publiceras i Svensk Golf nr 7/2010.


Text: Oskar Åsgård • 2010-07-16
SpelaNyheter
Scroll to Top