Annons

Det vilar ett magiskt skimmer över underbara Pärnu Bay Golf Links, som lockar mängder av svenska golfare över havet // Foto: Visit Estonia

Här är framtidens golfdestination

Magisk, majestätisk toppgolf lockar allt fler golfturister till Estland.

Text: Visit Estonia/Svensk Golf • 2023-05-23 Uppdaterad 2023-05-25

Det finns visserligen bara sju golfbanor i Estland.

Men de som finns bjuder på en härligt varierad mix av karaktärer – och är man sugen på att blanda in lite medeltida borgar och spetsa hela anrättningen med underbar mat från Michelin-restauranger så är Estland ett ypperligt val för en golfsemester. Bara en timmes flygresa bort finns Tallinn och runt Tallin finns flera banor som håller hög klass.

De flesta svenska golfare förknippar förmodligen Estland med Pärnu Bay Golf Links. Magiskt vackra Pärnu Bay har sedan man öppnade 2015 lockat många svenska golfare till Estlands förtrollande västkust. 

Den lilla staden har massor av historia, caféer, spaanläggningar, restauranger och utflyktsmål för hela familjen och Pärnu Bay Golf Links har gett svenskar ännu en anledning att besöka Pärnu.

Banan, som hela tiden förfinas och utvecklas, har utsetts till Estlands bästa under flera år och har även klättrat in bland de 100 främsta banorna i Europa. Pärnu Bay Golf Links ringlar i ett underbart trollskt område längs med kusten och liknar ingenting ni tidigare sett i golfväg. 

Pärnu Bay är ritad av den kända finske bandsignern Lassi Pekka Tillander och har formats av den kända shapern Mick McShane, som bland annat ligger bakom skotska Kingsbarns Golf Links.

Pärnu Bay Golf Links

Avstånd från Tallinn: 150 kilometer

Antal hål: 18

Karaktär: Links

Estonian Golf & Country Club

Underbara Estonian Golf & Country Club invigdes 2005 och har sedan dess varsamt utvecklats och blivit bättre för varje år. Anläggningen har bland annat stått värd för EM och andra stortävlingar och banrekordet på Sea Course innehas av norrmannen Viktor Hovland med 63 slag. Estonian G & CC har vid ett flertal tillfällen av Golf World röstats fram som en av Kontinentaleuropas 100 främsta banor och ur svensk synvinkel är det också av intresse att självaste Annika Sörenstam är inblandad i ritandet av en ny 18-hålsbana på anläggningen inom en snar framtid.

Estonian ligger bara drygt två mil från Tallinn och kan därför med fördel spelas som en kombinationssemester där man utforskar Estlands vackra huvudstad med all den historia som finns där samtidigt som man njuter av underbar golf.

Avstånd från Tallinn: 25 kilometer

Antal hål: 18+9

Karaktär: Park- och skogsbana med inslag av seasidekaraktär

Rae Golf

Avstånd från Tallinn: 20 kilometer

Antal hål: 18

Karaktär: Parkbana

Niitvälja Golf

Avstånd från Tallinn: 30 kilometer

Antal hål: 18+5

Karaktär: Parkbana

White Beach Golf

Avstånd från Tallinn: 130 kilometer

Antal hål: 18

Karaktär: Linkskaraktär med många vattenhinder

Saaremaa Golf & Country Club

Avstånd från Tallinn: Ligger på Saaremaa, Estlands största ö dit man tar sig med färja från Virtsu. Det tar cirka två timmar från Tallinn. 

Antal hål: 18

Karaktär: Öppen, kustnära bana med parkinslag. 

Otepää Golf Center

Avstånd från Tallinn: 220 kilometer

Antal hål: 18+6

Karaktär: Öppen, kustnära bana med parkinslag

Vid sidan av golfen i Estland finns en mängd olika saker att se, och göra, i landet. Huvudstaden Tallinn myllrar av liv och historia. Här finns bland annat ett antal vackra kyrkor och imponerande borgar att stilla den kulturella törsten med.

Två restauranger i Tallinn belönades välförtjänt med en stjärna i Michelinguiden förra året. NOA’s Chef Hall ligger i samma vackra byggnad som restaurang NOA, strax utanför centrala Tallinn, med en underbar utsikt över Tallinbukten och Finska viken.  

Högklassiga 180° by Matthias Diether ligger i det trendiga hamnområdet Noblessner och namnet kommer från den fantastiska 180-gradiga utsikten som man har över det öppna köket. 


Text: Visit Estonia/Svensk Golf • 2023-05-23
PartnerEstonian Golf & Country ClubNiitvälja golfOtepää Golf CentrePärnu Bay Golf LinksPartnerRae GolfSaaremaa Golf & Country ClubVisit EstoniaWhite Beach golf
Rulla till toppen