Annons

I Algarve är förutsättningarna perfekta för att skapa vin av högsta kvalitet // Foto: Giertz

Algarve – Golfparadiset som även imponerar på vinfronten

Prisad producent tipsar om sina personliga smultronställen i Algarve.

Text: Giertz Vinimport • 2023-05-10 Uppdaterad 2023-05-10

Algarve i södra Portugal har en lång vintradition och där har det odlats vindruvor i tusentals år. På senare år har man börjat producera oerhört bra viner som allt fler konsumenter fått upp ögon för. Här hittar man mycket smakrika och prisvärda viner och Algarve bidrar till att Portugal trendar inom vinvärlden just nu.

I kustnära Algarve skiner solen i över 3000 timmar varje år. Detta i kombination med ett milt medelhavsklimat och en jordmån med lera och kalksten ger Algarvekusten utmärkta förutsättningar för att producera högkvalitativa viner. Druvorna som odlas är mest inhemska sorter, som exempelvis Portugals nationaldruva Touriga Nacional.

Om Casa Santos Lima:

Familjeägda vinhuset Casa Santos Lima har en historia som sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden. José Luís Oliveira da Silva, fjärde generationen vingårdsägare, har på nära håll sett hur synen på portugisiska viner förändrats i en väldigt positiv riktning. Man började producera egna viner först 1996 efter att tidigare bara producerat druvor som sålts till andra vinproducenter. I dag är Casa Santos Lima en av de absolut största vinproducenterna i landet, flerfaldig vinnare av den internationella vintävlingen Mundus Vini som Portugals bästa vinproducent och känd för sina viner runt om i världen.

José Luís Oliviera da Silva vet det mesta om vinets historia i området och har en enorm erfarenhetsbank som han gärna delar med sig av.

– Vin- och matkulturen i Algarve är djupt rotad i områdets historia och tradition. Algarve har en lång tradition av att producera vin och det finns lokala variationer av druvor. Idag är Algarve känt för sin produktion av kvalitetsvin inom kategorierna röda, vita som rosévin, berättar han. Det är vanligt med vinbarer eller enotecas där man kan sitta och njuta av lokala viner och träffa människor.

José Luís Oliviera da Silva vet också var de absolut vackraste platserna på Algarve finns.

– Alla golfbanor i Algarve är också en garanti för att njuta av några av de vackraste vyerna i regionen. För högre vyer är Fóia definitivt utanför de stora turistvägarna. Beläget i bergskedjan Serra de Monchique, är det den högsta toppen i Algarve och erbjuder en magisk utsikt över den omgivande landsbygden. Du kan köra eller vandra till toppen, där det finns en enastående panoramautsikt. Ni kan också utforska havsstranden och Taviras fridfullhet eller de svala vindarna vid Sagres kust.

Ria Formosa Natural Park är en personlig favorit, som kombinerar vilda djur med charmen med den milda balansen mellan tidvattnet.

Här ger José Luís Oliviera da Silva sina tre bästa tips på vinbarer i Algarve:

• Casa Santos Lima i Tavira, som kommer att ha ett nytt besökcenter i härlig miljö.

• Garrafeira Soares är ett givet kort om man är intresserad av viner från hela Portugal.

• Wine & Tapas i Tavira har ett brett utbud av bra viner och man kan sitta och njuta av utsikten på den underbara terrassen.

Nu är Casa Santos Lima aktuella med ett nytt vin, ”Pitch Algarve Reserva”, som är en hyllning till Algarve och är kanske nästa stora stjärna från Portugal?

Pitch vann nyligen dubbla guld i vintävlingen Gilbert & Gaillard 2022.

Viner från Algarve (Vinho regional Algarve) är fylliga, välbalanserade, fruktiga och kryddiga. ”Pitch Algarve Reserva” är en reserva vilket är en beteckning för viner av hög kvalitet och är gjort på regionens främsta druvor Tourgia Nacional, Syrah och Alicante Bouschet. Druvorna är handplockade under augusti och september 2021. Därefter har vinet lagrats på franska och amerikanska ekfat i 6 månader för att ge vinet dess karaktär och för att skapa den perfekta smakupplevelsen.

José Luís Oliviera da Silva tycker att Pitch fungerar bra med en mängd olika maträtter.

– Den är full av liv och harmoni och kapslar in områdets själ med smaker som varierar från mogen röd frukt till uppfriskande kryddiga dofter. Pitch Reserva Algarve är ett mycket mångsidigt vin. Den passar dock extremt bra med grillat nötkött, eller annan barbecue, till exempel saftigt rött kött. Den passar också bra med antingen pasta eller ugnsstekt torsk.

Pitch Algarve Reserva

Artikelnummer: 58290

Pris: 89 kr

Druvor: 40% Touriga Nacional, 40% Syrah och 20% Alicante Bouschet.

Alkoholhalt: 14,5 %

Läs mer om Pitch Algarve Reserva HÄR.

VARNING: Alkohol kan skada din hälsa.


Text: Giertz Vinimport • 2023-05-10
PartnerAlgarveGiertz VinimportPartner
Rulla till toppen