Annons

Drömgolf i Thailand – expertens bästa banor i Chiang Mai

Sol, värme och fantastisk golf i en magisk miljö.

Text: • 2022-08-29 Uppdaterad 2022-08-30

Har du spelat golf i Thailand? Då vet du att det är något alldeles speciellt. En som spenderat mycket tid på golfbanorna i Chiang Mai i norra Thailand är Kenneth Nilsson. Här är hans bästa tips för en lyckad golfresa hit!  

Kenneth Nilsson, har varit verksam i golfindustrin sedan 1975 och är idag en av två PGA Club Professionals på Lysegårdens Golfklubb. Mellan 2009–2014 jobbade han dels i Sverige, men också i Thailand där han var Resident Professional på Chiang Mai Highland Golf & Spa Resort, och under två år även Director of Golf. Kenneth och hans fru Tip spenderar minst sex månader tillsammans i Thailand och Chiang Mai varje år – och golfen står ofta högst upp på dagordningen.

Kenneth Nilsson på golfbanan i Thailand.

Under åren när jag jobbade i Chiang Mai hann han fåt ett brett kontaktnät, bland annat under hans projekt CNX ELITE GOLF TEAM då han tränade ett gäng unga spelare. Idag spelar många av dem på olika Tourer eller jobbar som coacher på olika anläggningar.

– Jag håller fortfarande kontakten med dem och gläds över deras framgångar, berättar Kenneth.

Om Chiang Mai

Bangkok, Phuket, Hua Hin och Pattaya får ofta mycket uppmärksamhet i golfvärlden, men många människor utanför landet känner inte till Chiang Mai som är en gömd pärla för golfentusiaster. Till skillnad från många andra regioner har Chiang Mai en lugn och avslappnad atmosfär, beläget 300 m.ö.h, omgivet av berg och grönskande landsbygd. Här ligger de flesta golfbanorna inom en timme från stadens centrum. Det i kombination med en mängd andra sevärdheter och aktiviteter gör Chiang Mai till en drömdestination för golfare.

4 saker som utmärker den golfupplevelsen i Thailand

– Det finns flera orsaker till att golfupplevelsen i Thailand verkligen sticker ut, berättar Kenneth och börjar lista några av sakerna:

1. Caddies
Du får en egen caddie som gör sitt bästa för att du ska få en så bra dag som möjligt.

2. Banorna
De banor som vänder sig till dig som golfturist är nästan alltid designade av välkända banarkitekter, och skötselnivån får dig att närmast häpna.

3. Personalen
De anställda på anläggningarna gör sitt bästa i alla lägen för att du skall få valuta för pengarna.

4 Klubbhusen
Här snackar vi hög klass på alla funktioner. Omklädningsrum och restaurang är av en standard som vi sällan får uppleva i Sverige.

Chiang Mai Higland Golf & Spa Resort.

4 bästa banorna i Chiang Mai

Efter många år i Chiang Mai har Kenneth hunnit spela på alla banor i området – allt ifrån Chaing Mai Highlands lyxiga 27-hålsanläggning till Sand Creeks spartanska 9-hålsbana.

– Spännvidden är enorm, både prismässigt och vad gäller kvalitén på banorna, men skulle jag ranka mina favoriter i ordning skulle listan bli som följer:

1. Chiang Mai Highland Golf & Spa Resort

Chiang Mai Highland Golf & Spa Resort.

Det är här nummer ett för här finns allt av högsta klass, vackert beläget i de natursköna kullarna med vacker utsikt åt alla håll. Hit tar du dig med bil på bara 30 minuter genom det fantastiska landskapet av riskfält och plantager. Efter att ha börjat som en 18-håls golfbana lades ytterligare 9 hål till 2015, till dagens 27.

Vill du maxa upplevelsen kan du ta in på resorten och njuta av god mat i restaurangen, ta ett dopp i poolen efter en lyckad runda och sova gott i fräscha rum för att ladda upp för ännu en dag på golfbanan.

Chiang Mai Highland Golf & Spa Resort.

2. Hariphunchai Golf Club
En niohålsbana av yppersta klass både design och skötsel är outstanding.

3. Mae Joe Golf & Spa Resort
En centralt belägen bana med spännande design som är bra nog att kunna härbärgera en årligen återkommande tävling på All Thailand Tour. Här jobbar även områdets bästa Caddie. Hon råkar till att vara min fru och är väl från och med denna vinter bättre än mig i golf!

Mae Joe Golf & Spa Resort. Foto: Peter Corden

4. Svårt att utse en fyra, så denna plats delas lika mellan Alpine, Summit Green Valley, Royal Chiangmai, Attitaya och Inthanon Golf Resort.

– Jag rekommenderar även ett besök på Gymkhana Sports Club som ligger mitt i stan. Där bjuds du på en unik miljö med jättestora träd och ett klubbhus där man får en känsla av kolonialtiden. 9-hålsbanan kan ha en varierad skötselnivå men innehåller en del tuffa utmaningar som kan vara värda att testa på, säger Kenneth.

T.v. Alpine. T.h. Royal Chiangmai. Foto: Peter Corden

Vill du ta dig en bit utanför området kan du ta en utflykt till Golden Triangle där det finns två banor att besöka – Santibury Golf Club, som är en av Thailands bästa, och Waterford Golf Club, som ligger på landsbygden med en spännande design. Du kan även välja att åka söderut från Chiang Mai till Lampang, en gammal kulturstad med mycket spännande att undersöka. Strax utanför staden ligger Mae Moh Golfclub som är byggd av EGAT (Electricity Generating Authority of Thailand).

– Den ligger på kanten av en jättelik kolgruva och är i mina ögon väl värd ett besök, säger Kenneth och fortsätter:

– Men jag passar även på att slå ett litet slag för Buhmibohl Dam Golfclub, även den en EGAT-bana som ligger vid foten av en jättelik dambyggnad. Den tredje banan på din EGAT-tour skulle bli Sirikit Dam Golf Club, som ligger vid floden Nan och bjuder på en hel del spektakulära hål.

Upplev Chiang Mai bortom golfen

Förutom att golfa i Chiang Mai finns det en hel del annat att uppleva i området, inte minst när det kommer till kulturupplevelser och tempel av alla åldrar och storlekar.

Phra Mahathat Naphamethanidon & Naphapholphumisiri.

– Lär dig meditera i Wat rampueng, gå en matlagningskurs, ge dig ut i naturen och bergen på dagarna, och hitta storstadspulsen i city nattetid, tipsar Kenneth och fortsätter:

– Gillar du spa finns det gott om sådana också, eller följ med på nattsafari och upptäck unika djur. Ett sista tips är att ta bilen och åka ända upp till toppen på Thailands högsta berg, ca 2500 m.ö.h., för en utsikt du sent ska glömma!

Ta dig upp på Doi Monjong.

Vill du få fler tips på vad du kan göra i Chiang Mai? Klicka här!

Här hittar ni mer information från Thailands Turistbyrå!


Text: • 2022-08-29
PartnerGolfresorPartnerThailand
Rulla till toppen