Annons

Puttern är din mest använda klubba. Och den klubban som enklast kan spara dig slag en runda. Så se till att prova ut en putter som passar dig, det kommer att bli din bäst investerade kvart någonsin.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Cobra
Partner

5 steg till rätt putter

Puttern är den mest använda klubban, men väldigt få har verkligen provat ut en putter som passar dem. Trots att det är väldigt enkelt att göra. Följ dessa fem steg när du ska välja din nästa putter, och vi kan lova dig att du kommer att putta bättre.

Text: • 2022-04-26 Uppdaterad 2022-04-26

Många hävdar att du ska välja puttern efter känsla och utseende. Och visst är det viktigt att du gillar puttern när du tittar ner på den, men det är antagligen ännu viktigare att bollen går i hål. Så följ de här stegen för att hitta en putter som passar hur du siktar och som passar din puttrörelse.

1. Sikte

Om du inte siktar rätt är kommer bollen inte att gå i hål. Så är det bara. Och för att sikta rätt måste du dels hitta rätt uppställning med hjälp av en spegelplatta eller ta hjälp av din tränare på klubben. Men avgörande för siktet är också att din putter har siktlinjer som hjälper dig. Det vanligaste är att ha en eller flera siktlinjer rakt bakom bollen, det är enkelt och tydligt. Andra gillar att ha två parallella siktlinjer på var sin sida om bollens ytterkanter, eftersom de tycker att två linjer känns stabilare. Och så finns det de som använder träffytan som en vinkelrät siktlinje. De behöver inga andra siktlinjer och väljer därför ofta en bladputter.

Vad som passar dig är enkelt att prova fram. Hitta en plan yta på en övningsgreen och tryck ner en peg 1–1,5 m framför din boll. Ställ upp dig och sikta mot peggen, och be en kompis titta bakifrån om du nu siktar rakt mot peggen. Testa med olika klubbor för att se vad som funkar för dig. Och bry dig mer om att sikta rätt än att du gillar utseendet på puttern. Bollen ska ju i hål.

2. Form

Formen på puttern ger dig inte bara olika siktlinjer, den ger dig också stabilitet. Förenklat så är en större putter stabilare än en mindre, men hur puttern är konstruerad påverkar också hur stabil den är.

Det finns tre typer av putters: Blad, Fang och Mallet. Bladputtern är helt rak, och förutom att många föredrar att sikta med träffytan finns det en nackdel som många ser som en fördel. En bladputter är inte lika stabil som en större putter, och även om de flesta ser detta som en stor nackdel så finns det de som ser det precis tvärtom. De vill känna direkt ifall de inte träffar mitt i sweetspot för att kunna träna in en stabil puttrörelse. Samma tanke som de som spelar med bladklubbor har. De får en bättre bollträff av att träna med en klubba som inte är det minsta förlåtande.

En fang är en putter med två vingar eller armar på sidorna. En sådan form flyttar ut vikt åt sidorna och långt bak vilket gör puttern mycket mer stabil. Och på köpet får du två siktlinjer med en bollbredd emellan, en design som väldigt många gillar. Malletputtern till sist är den stora, halvrunda eller kvadratiska, modellen med en central puttlinje. Här snackar vi maximal stabilitet, men också massa bakom sweetspot för att få en solid känsla. Mallets finns i olika storlekar så att du ska hitta en modell som tilltalar ditt öga.

3. Lie

Du vet att rätt lie på klubborna är viktigt för att slå raka järnslag. Precis lika viktigt är det med rätt lie på puttern. Väldigt, väldigt ofta ser vi golfare som har hälen på puttern i marken och tån flera cm upp i luften. Det är i princip omöjligt att putta rakt med en sådan lie eftersom putterns loft kommer att trycka bollen åt vänster. Vill du putta rakt måste puttern vara parallell med marken. Så är det bara.

Din lie påverkas väldigt mycket av din uppställning och inte minst av skaftlängden på din putter. Testa att grepp ner några cm för att se vad som händer med din lie, eller testa ett längre skaft om det är det som behövs. Är puttern för lång kan butiken hjälpa dig med att kapa den, eller så beställer du rätt längd på custom fitting. Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att du har rätt lie på din putter.

4. Tådrop

OK, du har hittat en putter som du siktar rätt med, som har en form du gillar och som har rätt skaftlängd så att din putter är parallell med greenen – nu är det dags att börja putta. Ja, faktiskt kan du komma så här långt utan att slå en enda putt.

Många golfare tror att de har en rak puttswing, men sanningen är att de allra flesta har en bågformad swing. Åtminstone om man tittar på den rakt uppifrån. Och din puttrörelse kommer att bestämma hur mycket tådrop din putter ska ha. Tådrop? Vad är det, kanske du frågar dig. Om du balanserar din putter på ett par fingrar kommer du att se att puttern antingen ligger helt parallell med träffytan uppåt eller att tån på din putter hänger ned en del. Ju mer tån hänger ned, desto mer tådrop har din putter.

Mycket tådrop innebär att puttern är lätt att vrida runt. Inget tådrop, kallas för face balanced, innebär motsatsen – att puttern är trög att vrida runt. Tänk dig nu att du har en starkt bågformad puttswing, då vill du ju att det ska vara lätt att vrida runt tån så att träffytan är helt rak när du träffar bollen. Är puttern för tung att vrida runt är risken stor att du kommer att träffa bollen med öppet blad och bollen kommer att starta höger om dit du siktar. Och självklart är det precis tvärtom om du har en rak puttswing men har en putter med mycket tåhäng: då finns det risk för att du vrider runt puttern för mycket så att klubbhuvudet är stängt när du träffar bollen och du kommer att missa vänster.

En duktig tränare eller säljare kan efter att ha sett dig slå fem puttar se hur mycket tådrop du ska ha på din putter för att den ska vara helt square när du träffar bollen. Men du kan också testa detta själv genom att prova olika tådrop. Allra bäst är att prova en och samma modell med olika tådrop så att inget annat påverkar din rörelse. Sedan är det bara att se vilket tådrop som gör att du sänker flest puttar.

5. Loft

Spelar loftet på en putter någon roll? Definitivt. Optimalt är att bollen lämnar puttern med 1,5° utgångsvinkel, för då börjar den rulla så tidigt som möjligt vilket ger jämnare puttning. Så då borde väl en putter med ett loft runt 2° vara optimalt? Ja, om du alltid träffar bollen med puttern i en neutral position. Men sanningen är att du ibland slår ner på bollen och ibland slår upp på den, och då kommer det dynamiska loftet att påverkas på samma sätt som när du slår upp eller ned på bollen med din driver. Här har Cobra en fantastiskt bra lösning då deras träffyta består av fyra horisontella zoner med fyra olika loft: 1° längst ned, sedan 2°, 3° och 4° högst upp. Lösningen heter SIK Face Technology och med den så kommer din putter ha samma loft oavsett om du slår upp eller ned på bollen. Slår du ner på bollen kommer du träffa med den översta zonen där det extra loftet gör att bollen lyfter i stället för att tryckas ner i gräset. Och slår du upp på bollen kommer du att träffa med den nedersta zonen med mindre loft vilket gör att bollen inte lyfter för mycket eller får för mycket back spin. Testa och upplev hur det är när bollen rullar på samma sätt oavsett hur du slår din putt.

Cobras putters

Cobra lanserade förra året sina första putters på över 15 år, och nu har de utökat kollektionen så att den ska täcka alla golfares tycke och smak.

Cobras putters finns i två familjer: 3D Putter Series och Vintage Putter Series. 3D Putter Series har en unik konstruktion med en 3D-printad kärna av nylon som är både extremt lätt och extremt vridstyv. Det gör att vikt kan flyttas ut i hörnen där den gör mer nytta genom att göra puttern mer stabil. Alla modeller har SIK Face Technology med fyra loft på träffytan av aluminium för mjuk känsla och bra rull. Tre modeller finns med 3D-printad konstruktion:

Agera

Agera är en stor mallet och den är den stabilaste puttern med råge i sin storlek. Central siktlinje rakt bakom bollen plus att främre delen är svart så att du även kan använda den som en vinkelrät puttlinje likt en bladputter. Agera finns som face balanced, med 30° tådrop samt som Armlock för de som gillar den puttekniken.

Supernova

Supernova är en fangmodell som också den är extremt stabil. Det var den mest sålda Cobraputtern första året, och Youtubekanalen TXG utsåg den till den stabilaste puttern de någonsin testat. Supernova har två parallella siktlinjer och finns som face balanced samt med 20° eller 30° tådrop.

Grandsport

Grandsport är en bladputter som tack vare den 3D-printade konstruktionen har samma MOI som den mest sålda malletputtern på marknaden. Grandsport finns med 35° tådrop samt som Armlockmodell.


Vintage Putter Series är vackra putters tillverkade på ett traditionellt sätt med gjutning. Här finns fem olika modeller, och alla ha SIK Face träffyta för bästa rull. Dessutom har de flesta modeller två vikter på undersidan, dessa kan bytas ut för att skräddarsy svingvikten och/eller tådrop.

Stingray

Stingray är en malletputter och det är den stabilaste i Vintageserien. En central, vit siktlinje hjälper dig att sikta rätt, och Stingray finns som face balanced eller med 40° tådrop.Cuda

Cuda är en ny modell för i år, och det är en halvrund mallet med tre siktlinjer: en central och två på var sida om bollens kanter. Cuda finns enbart som face balanced.

Nova

Nova är fangmodellen i Vintageserien och med sina två vita siktlinjer mot de svarta vingarna är den extremt enkel att sikta med. Nova finns som face balanced samt med 25° eller 40° tådrop.


Sport

Sport är den klassiska lilla bladputtern med bara en kort central siktlinje. Här siktar du istället med träffytan vinkelrät mot puttlinjen. Sport finns med 45° eller 60° tådrop.


Widesport

Widesport är även den helt ny för i år. Det är en lite bredare bladputter för de som vill ha hjälp med extra stabilitet. Widesport är dessutom helt face balanced för de som har en rakare puttrörelse.


Cobras putterfilosofi är att du först väljer en modell som du siktar bra med och som du gillar utseendet på. Vill du ha en maximalt förlåtande putter väljer du en ur 3D-Printed Putter Series, vill du ha en mer distinkt känsla går du på Vintageserien. Därefter testar du längd och olika tådrop för att hitta helt rätt. Det tar inte mer än 15–20 minuter att hitta vilken putter som passar dig. Rent scoremässigt kan det vara din bäst investerade kvart någonsin.

Läs mer om Cobras putters här!


Text: • 2022-04-26
Partner
Scroll to Top