Annons

Få golfdestinationer kan matcha den mystik och skönhet som Ålands Golfklubb bjuder på // Foto: Visit Åland

Ressugen? Glöm inte pärlan i Östersjön

Bra mat, korta avstånd och riktigt läcker golf på Åland.

Text: Visit Åland • 2022-03-27 Uppdaterad 2022-04-05

När man planerar sin golfsemester så är det lätt att glömma en underbar destination som ligger alldeles nära Sverige mitt ute i Östersjön, Åland. Gör inte det.

Åland har två lättillgängliga anläggningar alldeles invid havet och det är som att kliva in i en sagobok när man ser de vackra vyerna över Ålands Golfklubb. Vill man ha en lite annorlunda, spännande golfresa med fin golf är Åland ett utmärkt val och det finns dessutom massor att göra om man vill ta med sig familj eller vänner.

Därför blickar allt fler svenskar österut de senaste åren när de ska iväg på golfresa.

ÅLANDS GOLFKLUBB

Ålands Golfklubb rankas alltid högt bland de finska golfklubbarna, och man har två riktigt vassa 18-hålsbanor, Kungsbanan och Slottsbanan, som renoverades 2020, kompletteras av den lättspelade och fina korthålsbanan Prinsessan. Njut av alla vackra vyer av havet, och de dramatiska och väldesignade greenområdena kräver verkligen precision och spanska handleder för att inte tappa slag. Ålands Golfklubb ligger mitt på Kastelholm på Ålands huvudö, cirka 30 minuters resa från Mariehamn, och Slottsbanan står under 2022 värd för Åland Ladies Open, en tävling som ingår på Ladies European Tour.

ECKERÖ GOLF

En naturskön och lättspelad bana som bara ligger fem minuter från kajen där Eckerölinjen lägger till. Man hinner faktiskt åka hit över dagen och spela om man skulle känna sig impulsiv någon skön sommardag.

KORTA AVSTÅND

Att ta sig mellan de åländska golfbanorna går snabbt och lätt. Avstånden är korta och därför går det utmärkt att spela på de båda golfanläggningarna till exempel under en helg.

Spela på Eckerö Golf den ena dagen och på Ålands Golfklubb den andra. Vill du kan du till och med spela på den ena banan på förmiddagen och den andra på eftermiddagen!

Bilresan från Mariehamn till Eckerö tar bara en halvtimme och från Mariehamn till Kastelholm dryga 20 minuter. Bilresan mellan de två golfanläggningarna tar cirka 30 minuter.

TA MED FAMILJEN

För dig som vill ta med familj och vänner på golfresan är Åland en utmärkt destination. Här finns mängder av roliga aktiviteter för både stora och små, så den som inte vill följa med ut på golfbanan hittar mycket annat att göra.

På Ålands Golf- och Skyttehall kan du träna din träffsäkerhet med hjälp av en golf- och skyttesimulator även utanför golfsäsongen. Den här aktiviteten brukar gillas även av tonåringar.

Äventyrsgolfen i Mariehamn eller familjeparken Smart Park i Eckerö blir ett givet stopp för barnfamiljen. Allt finns inom korta avstånd från golfanläggningarna – såväl bekvämt boende, barnvänliga badstränder, intressanta utflyktsmål, som bra matställen.

Läs mer om aktiviteter för barn på Åland.

BEKVÄMT BOENDE

Bekväma stugor, hemtrevliga gästhem och moderna hotell – det finns många boendealternativ att välja mellan i närheten av banorna både i Eckerö och i Kastelholm.

I Mariehamn finns flera hotell att välja på, till exempel fyrstjärniga och miljöcertifierade Arkipelag med nattklubb och utsikt över småbåtshamnen i Österhamn. I totalrenoverade, miljöcertifierade och fyrstjärniga Park Alandia Hotell invid Esplanaden i centrum finns en trevlig restaurang och gemytlig pub med liveunderhållning. Hos trestjärniga Hotell Adlon vid färjeterminalen i Västerhamn hittar du pool och bastuavdelning samt en pizzeria med sportsbar.

Läs om fler boendealternativ här.

AFTER GOLF

De åländska krögarna vet hur man stillar en golfares hunger efter en lång dag på banan. Besök någon av Ålands många restauranger och njut av en after-golf med läckra rätter komponerade av fina lokala råvaror. 

På Ålands Golfklubbs golfrestaurang huserar Ålands egen stjärnkock Michael Björklund som valts till årets kock både i Sverige och i Finland. På Stallhagens restaurang i Finström, ca 10 minuters bilresa från Kastelholm, kan du njuta av riktig husmanskost av säsongens bästa råvaror och även bekanta dig med deras bryggeri. Även i Eckerö finns flera restauranger, varav Gastropub Bodegan ligger vackert vid kajen i det stämningsfulla fiskeläget i Käringsund och på Käringsund Resorts uteservering kan du njuta av god mat och en utsikt över hela Käringsund.    

Läs mer om Mat Åland här.

GOLFPAKET OCH KONFERENSER

Researrangörerna på Åland erbjuder förmånliga golfpaket där resa, boende och greenfee med bokade starttider ingår. Kontakta dem så hjälper de dig planera din nästa resa.

Åland Convention Bureau hjälper kostnadsfritt dig som vill förlägga en konferens på Åland. Kombinera företagsgolf med god mat, bekvämt boende och roliga aktiviteter som sportfiske, båtturer, bryggeribesök, dryckesprovning, matlagningskurser eller vandring.


Text: Visit Åland • 2022-03-27
PartnerÅlands GolfklubbEckerö GolfPartnerVisit Åland
Rulla till toppen