Annons

First Warsaw Golf Club är ritad av svensken Jan Sederholm och bjuder på en underbar tajt parkbana av klassiskt snitt // Foto: First Warsaw Golf

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Polska Statens Turistbyrå
Partner

Drömgolf i parkmiljö – Warszawa och Krakow

I en av europas mest spännande huvudstäder hittar ni golf av högsta klass till extremt vettiga priser.

Text: • 2021-09-01 Uppdaterad 2021-09-01

Om man väljer Polen som nästa golfmål så kan det kännas enklast att välja de norra delarna med Gdynia eller Świnoujście via färja.

Men faktum är att det finns en hel del läckra, mycket spelvärda alternativ längre ner i landet, och att ta sig till Warszawa eller Krakow från Sverige är idag supersmidigt med flyg.

WARSZAWA är en av de mest spännande städerna i Europa och en av de destinationer som är absolut enklast att ta sig till från Sverige. Hit kan man flyga flera gånger i veckan från såväl Arlanda, Landvetter som Malmö.

Efter att ha drabbats hårt av bombningarna under andra världskriget har den vackra polska huvudstaden byggts upp på nytt och nu är den en underbar mix av gammalt och nytt. Stare Miasto, eller Gamla stan, byggdes upp från grunden och man använde gamla planritningar för att behålla dess charm och smala pittoreska gränder. Så småningom hamnade den på UNESCOS världsarvslista. Därmed är gamla stan ett av de få återuppbyggda i hela världen att finnas med på listan. Warszawa bjuder också på mängder av kultur i form av muséer och historiska byggnader.

First Warsaw Golf

Klubben som egentligen markerade startskottet för den polska golfboomen efter kommunismens fall i början av 1990-talet. First Warsaw ritades av svenske Jan Sederholm som ligger bakom en stor mängd banor i Norden, men detta är hans enda i Polen, och han gjorde ett mycket gott arbete.

Banan ringlar sig fram, ofta längs med floden Wisla och dess flodbädd, mellan höga träd med utskjutande grenverk, som tvingar spelaren att jobba med rätt vinklar från tee för att inte hamna mask bakom något av alla mäktiga höga träd som fungerar lika mycket som hinder som estetiska stämningshöjare. Man har på senare år renoverat alla bunkrar och greener enligt USGA-standard och när anläggningen arrangerade Challengetour-tävlingen Warsaw Open 1999 vann svenske Niclas Fasth. First Warsaw ligger bara 25 minuter nordväst om huvudstadens centrum och är lätt att ta sig till.

Sobienie Królewskie Golf & Country Club


Designad av Jonathan Davison hos den brittiska firman, Ford Golf Design, och på Sobienie märks det brittiska arvet starkt. Davison har gett anläggningen en tydlig linkskänsla med mäktiga ytor, ruffkullar, avrinningsområden och en hel del luriga små bunkerformationer.

Men man har samtidigt använt de naturliga sjöarna och bäckarna i området och skapat en intressant sträckning som är svår att sätta någon etikett på eller dela in i ett särskilt fack. Man kan bo i det stämningsfulla närliggande slottet eller i egna lägenheter med skandinaviskt stuk och servicen är toppklass.

Besök www.polen.travel för mer information om golf i Polen

KRAKOW är Polens näst största stad med sina 760 000 invånare, och var faktiskt huvudstad i landet fram till 1596. Idag är Krakow ett centrum för konst och kultur och den kanske mest livliga stadsdelen Kazimierz, som är stadens historiska judiska kvarter, sprudlar av små indiecaféer, nishade butiker, och barer och restauranger i en salig stilblandning från shabby-chic till lyxiga, hippa coctail-hak. Här finns också mängder av synagogor, bland annat Gamla Synagogan från 1500-talet och kyrkogården Remuh, vars mur byggts av gravstenar som förstördes under Andra världskriget. Och självklart finns det golfanläggningar som verkligen är värda att besöka i Polens sydvästra hörn. Krakow Valley ligger några mil väster om centrum medan Rosa Private Club ligger en och en halv timme västerut strax norr om Katowice.

Krakow Valley Golf Club


Banan är ritad av Ronald Fream, som inledde sin karriär hos Robert Trent Jones, men senare blev egen och en av de mer produktiva golfbaneariktekterna. Krakow Valley ligger mellan Krakow och Katowice och karakteriseras av de upphöjda greenerna och läckra böljande fairways med tydlig bunkersättning. I närheten finns också världsberömda saltgruvan Wieliczka och muséet efter koncentrationslägret Auschwitz om man vill se annat än böljande fairways och stora greener en stund.

Övriga golfbanor som också bör nämnas i regionen:

Rosa Private Golf Club

Toya Golf

Lisia Polana Golf


Text: • 2021-09-01
PartnerFirst Warsaw GolfKrakow Valley GolfPolenSobienie Golf
Scroll to Top