Annons

Med hjälp av en 3D-printad kärna får Cobras nya putters en extremt hög MOI. För dig innebär det jämnare puttning.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Cobra Golf
Cobra Golf

Läs allt om Cobras revolutionerande 3D-printade putters

Ibland kommer det teknik som för alltid förändrar vad som är möjligt. 3D-printing är en sådan revolution, och nu lanserar Cobra världens första putters med en 3D-printad kärna av nylon. Resultatet är extremt vridstyva putters med vikt placerad där den gör som mest nytta.

Text: Cobra Golf • 2021-05-31 Uppdaterad 2021-05-31

Cobra har under de senaste tre åren jobbat med att täppa till den enda luckan de haft i sitt utbud av klubbor: putters. Spelare har frågat efter Cobraputters i flera år, men som företag ville Cobra inte släppa putters som var som alla andras. Skulle de lansera putters, då skulle de göra det med innovationer som för alltid förändrar prestandan för putters.

Så när tekniken med 3D-printing kom började Cobras produktutvecklare utforska den tekniken. Först för att snabbt kunna ta fram prototyper, men ganska snart insåg de att tekniken i sig innebar fantastiska möjligheter. För med 3D-printing kan de ta fram avancerade gallerkonstruktioner som är både extremt vridstyva och extremt lätta. Och är det något du vill ha i en putter så är det en vridstyv och lätt kärna som frigör vikt så att du istället kan placera den vikten längst ut i hörnen och nära träffytan. Konstruktionen gör att en bladputter med 3D-printad kärna, har samma vridstyvhet, MOI-värde,  som en vanlig mallet. Och en mallet med 3D-printad kärna tar MOI till en helt ny nivå för putters. Inget annat i samma storlek är ens nära.

Nu nöjde sig Cobra inte med att bara förbättra vridstyvheten. De ville även ha en träffyta som gav bollen rätt rull direkt vid bollträffen. Så de tog kontakt med puttermärket SIK Putters, som bland andra Bryson DeChambeau använder. SIK har en träffyta som de kallar för Descending Loft Technology, DLT, och enkelt förklarat har DLT fyra loft på träffytan; 1° längst ned och sedan 2, 3 och 4°. Det gör att oavsett om du slår ned eller upp på bollen när du puttar, så kommer bollen att starta på samma sätt. Cobra har nu tagit SIK:s patenterade träffyta och överfört den till en aluminiuminsert för att du ska få en putter med både mjuk känsla och bra rull.

Avslutningsvis är alla Cobras nya putters försedda med Cobra Connect i greppen. Det är en inbäddad sensor som du kan koppla ihop med Arccos Caddie, en app som registrerar alla dina slag på banan och ger dig statistik så att du kan fatta smartare, datadrivna beslut. Vid köp av en Cobra KING putter får du både fria sensorer till resten av dina klubbor och en 90-dagars gratis testperiod av Arccos Caddie. Golfare som använder Arccos Caddie förbättrar i genomsnitt sitt hcp med 3,6 slag under det första året.

Cobra 3D Printed Series

Cobra 3D Printed Series består av tre olika putters, alla med en 3D-printad kärna, stålchassi, tungstensvikter ute i hörnen, Cobra Connect i greppen och SIK:s träffyta. Här kommer en kort presentation av varje modell:

Flaggskeppet är en malletputter vid namn Agera. Den har hela 54 gram tungstensvikter placerade i de fyra hörnen, och det ger det överlägset högsta MOI-värdet på marknaden för en putter i den här storleken. Lägg till en tydlig siktlinje, 0° tåhäng och möjligheten att få den som Armlockmodell, och du har en putter att verkligen lita på.


Gillar du en fangputter med två vingar, då ska du ta en titt på Supernova. De två vingarna hjälper till med både stabilitet och sikte, och dessutom kan du enkelt plocka upp bollen med puttern. Även den här puttern är face balanced, 0° tåhäng, vilket gör att den passar bäst till dig som har ett ganska rakt puttstroke. En extremt stabil putter.


Är du en mer klassisk puttare och föredrar en bladmodell har Cobra något riktigt vasst för dig. Med formen av en bladputter, men med ett MOI-värde motsvarande en mallet, så är Grandsport 35 puttern du har längtat efter. Med 30 gram tungsten längst ut i hörnen får du en extremt stabil putter i ett litet format. Grandsport 35 har 35° tåhäng vilket innebär att den är gjord för dig som har en lätt bågformad puttrörelse. Även den här modellen finns som Armlock.


Cobra Vintage Series

Som namnet antyder är det här en serie putters med mer klassisk form. Dessa har inte den 3D-printade kärnan, istället har de utbytbara vikter i sulan som du kan mixtra med för att anpassa puttern till din puttrörelse. Alla fyra modellerna i Cobra Vintage Series är tillverkade i rostfritt stål, de har SIK:s suveräna träffyta i aluminium, samt är försedda med Cobra Connect-sensorer i greppet.

Stingray är den största modellen i Cobra Vintage Series, en oversized mallet som finns både som face balance och med 40° tåhäng för att fler golfare ska hitta en passande putter. Puttern kommer med en 10-gramsvikt i sulan, och den vikten kan bytas ut mot 15, 20 eller 25 gram för att anpassa svingvikten efter vad du gillar. Tydlig siktlinje och stor form gör att du känner dig trygg vid den avgörande putten.


Nova är en klassisk fangputter med två långa vingar som gör puttern både stabil och enkel att sikta med. I sulan sitter två 10-gramsvikter som kan bytas ut mot tyngre för att förändra svingvikt och/eller tåhäng. Nova finns dessutom både som face balanced och med 40° tåhäng.


Torino är en lite mindre half-mallet i klassisk, rund form. Även denna har två 10-gramsvikter i sulan som kan bytas ut mot tyngre för att förändra svingvikt och/eller tåhäng. Som standard är Torino face balanced (0° tåhäng).


Avslutningsvis har vi bladputtern Sport. En smäcker pjäs som finns med två skaftinfästningar för antingen 45 eller 60° tåhäng. Ju rundare puttrörelse du har, desto mer tåhäng ska din putter ha. Även här sitter två 10-gramsvikter i sulan som kan bytas ut mot tyngre för att förändra svingvikt och/eller tåhäng

Testa Cobras nya putters

Alla Cobras nya putters släpps globalt till försäljning 4 juni. Besök din lokala butik som säljer Cobra för att testa vilken modell som passar dig bäst. Eller håll utkik på något av Cobras putterevents som kommer att ske ute på banorna runt om i landet.


Text: Cobra Golf • 2021-05-31
PartnerCobraPutters
Scroll to Top