Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Ping
Partner

Så hjälper Ping dig att välja rätt putter

En nyckel till stabila och låga scorer är bra puttning. Därför ska du göra en utprovning av den klubba du använder flest gånger under en rond.

Text: Ping • 2021-05-10 Uppdaterad 2021-05-10

Puttning. En del av sporten som vid en första anblick ser enkelt ut. Se till att styra bollen dit du vill för att nå bästa resultat. Men alla vi som spelar golf vet ju att puttning inte alltid är så enkelt.

Därför är det viktigt att använda sig av rätt utrustning för att göra puttningen så enkel som möjligt, för vi vet alla hur svårt det kan vara.
Det sägs att det var just av den här anledningen som Karsten Solheim började experimentera i sitt garage. Norskfödde amerikanen hade stora problem med puttningen och bestämde sig då för att bygga sin egen putter för att nå bättre resultat. Redan 1959 fick puttermodellen 1A se dagens ljus. 1966 skapade han den mest klassiska puttern av dem alla, Ping Anser.

Sedan dess har Ping förstås fortsatt att utveckla sina putters. Den senaste teknologin sitter i träffytan. Med deras TR Face Technology har till exempel distanskontrollen ökat då puttern ger mer jämna hastigheter över hela bladet.
Det här och olika puttermodeller gör att Ping har en putter som passar dig.

Puttning är som sagt väldigt enkelt i teorin, sätt bollen på den linje du valt för att få den i hål. Men det är inte alltid helt enkelt att sätta en boll på rätt linje. Detta kan bero på flera saker, såsom att man har fel typ av putterhuvud för sin sving med puttern.

Tre olika puttersvingar

Förenklat kan man säga att det finns tre typer av svingar med en putter. Den som puttar med en rak sving, den som har en liten båge och den som har en stor båge i sin puttersving.

Om det är så att du har en rak sving, ja då ska du ha en “face-balanced” putter. Med en liten båge i din rörelse ska du ha en mid-hang och du ska ha en toe down om du puttar med en stor båge. Detta kan man säga är grunden till att välja vilken putter du ska ha. När du testar en putter från Ping kan du se på klistermärket på skaftet vilken typ av putter det är.

Om du har en liten båge i din puttersving, vilket de flesta har, är det den gröna klisterlappen du ska titta efter. De modellerna är nämligen viktade på så sätt att de ska fungera som bäst för just den typen av puttersving.
I senaste Hepler-serien från Ping är det modellerna Ketsch, Piper, Piper Armlock, Tomcat 14 och Tyne 3 du ska titta närmare på.

Om du å andra sidan har en rak puttrörelse är det modellerna Ketsch, Piper, Piper Armlock, Piper C och Tomcat 14 du ska spana in lite extra.

Och om det är så att du har en stor båge är det bland annat ZB3 du ska spana in.

iPing 2.0 Putting App

En ny app till smarttelefoner är framtagen av Ping. Den heter iPing 2.0 och ger dig information som inte går att se med blotta ögat. Pings utprovare och återförsäljare har genom appen ett lättillgängligt verktyg för att ge alla golfare en custom fitting i tourklass. Den patenterade teknologin som används analyserar fem viktiga KPI:er inom puttning: Avslutande vinkel, vinkel vid bollträffen, tempot, lie-vinkeln på huvudet och skaftets lutning.

De här siffrorna tillsammans med dina egna känslor och tankar analyseras genom en algoritm som i slutändan kommer rekommendera en Ping-putter till dig med loft, lie, vikt, längd och utformning. Appen är framtagen för att användas av Pings egna återförsäljare och är ännu en stor anledning till att du ska gå och göra en utprovning av din putter.

För oavsett hur enkelt det kan verka vara, att sätta bollen på rätt linje, vet vi alla att det inte alltid är så. Därför finns det en god anledning att göra en utprovning för att sätta fler puttar.



Text: Ping • 2021-05-10
PartnerPartnerPingPutters
Scroll to Top