Annons

Callaway använder sig av artificiell intelligens för att skapa bästa möjliga utrustningen, oavsett vilken typ av golfare du är.

Callaway Golf

Så förändrar AI golfutrustningen

AI, eller artificiell intelligens, förändrar framställandet av golfklubbor. Och den nya teknologin är goda nyheter för Sveriges golfare.

Text: Callaway Golf • 2021-05-03 Uppdaterad 2021-05-03

Vart än du ser, finns saker och funktioner skapade av AI. Specialanpassade datorer blir allt bättre på att simulera och skapa mänskliga uppgifter. Ett exempel på detta är Siri eller någon annan röst i din telefon som kan svara på frågor. Kanske undrar du om paraplyet måste packas ned i bagen eller om trafiksituationen på väg ut till golfbanan.
Framtiden, med andra ord. Självklart används AI även inom golfen.

Dr Alan Hocknell är ansvarig för utvecklingen av produkter hos Callaway. Han förklarar varför de börjat använda sig av den futuristiska tekniken för att framställa sin utrustning.
– Jag var nyfiken på hur det skulle vara att bryta mönstren och tänka för likt våra konkurrenter, främst när det kom till driver-design.
– Ta träffytans design, som ett exempel. De flesta träffytorna är tjockare i mitten smalnar av ut mot kanterna, detta oftast gjort i titan. Det fanns trender som pekade på att alla vandrade längs samma allé och jag ville ha lite extra inspiration och tänka annorlunda, säger Hocknell.

Men hur gör man då? När man vill att en dator utvecklar ny utrustning. Det Dr Hocknell gjorde var att han matade in den information utvecklingsavdelningen samlat på sig de senaste fem åren. Det man tittade på var själva träffögonblicket, då klubba möter boll. Med all data som utgångspunkt lät man helt enkelt datorn skapa sin egen design, som hade som första mål att öka bollhastigheten, och därmed även slaglängden.
– Jag tror AI är en gigantisk eterisk sak som människor hör om hela tiden men inte riktigt vet vad det är. Vi använder oss bara av maskininlärnings-delen av AI men det vi gör som är unikt är att använda oss av det för att skapa något fysiskt. I Callaways fall innebär det att man lyckats skapa golfklubbor som fungerar bättre än någonsin, säger Hocknell.

För Callaways ingenjörer uppstod nu utmaningen att kombinera den datadrivna designens stora framsteg med kunskapen de redan besatt om vad golfare gillar att se och känna i sin utrustning.
– Om en spelare kan se att människor varit med och skapat designen ökar viljan att skaffa produkten. Den känns mänsklig. Men AI kan kännas kallt och främmande eftersom det är genererat av en dator, även om den influerats av människor och det är självklart inte så att vi bara trycker på en knapp och en design kommer ut på andra sidan. Men vi är noga med att inkludera människor och deras feedback och de har genuint inflytande i den slutgiltiga designen, speciellt från tourspelare.

Förändrar golfens träffyta

Många golfare bryr sig inte om vad som händer på insidan av sina klubbhuvuden, så länge bollen flyger långt och rakt. Men det som gör AI så fascinerande är hur det totalförändrats hur en golfklubba skapas och har en viktig roll i hur en golfklubba presterar.

Callaway har alltid varit en utrustningstillverkare som tänker utanför boxen och direkt från start har de uppmärksammat vikten av att investera i forskning. Enda sedan Big Berthas första tid har tillverkaren strävat efter att maximera bollhastigheten en spelare kan generera.

LÄS MER OM CALLAWAY EPIC

2019 tog Callaway nästa steg med nya Flash Face, designad av en 8 miljoner kronor dyr superdator, som med hjälp av AI gick igenom 15 000 olika träffytedesigner och över 100 olika träffögonblick för att hitta den perfekta träffytan för världens alla golfare.
– Datorn gav oss några mönster av tjocklek på träffytan som vi aldrig hade tänkt på tidigare. Många av de mönster vi tittade på var tjockare i mitten av träffytan och tunnare mot kanterna i olika versioner. Men vår dator kom fram till ett resultat där träffytan hade olika stråk av tjocka och tunna delar.

Illustrationen ovan visar designen på baksidan av Callaways Flash Face som utlovar högre bollhastigheter över en större träffyta.

Ett dussintal små, subtila ådror från häl till tå arbetar tillsammans för att öka trampolineffekten på träffytans centrala delar. Epic Flash levererar höga bollhastigheter i mitten av träffytan, men även träffar utanför mitten klarar drivern av att kompensera för.

Träffytan skapad med AI var en fullträff. Callaway, som är ett innovativt företag, började då luska i vad mer man kunde utveckla tillsammans med sin superdator och mjukvaran som den hade där i.

Man uppgraderade sin träffyta och skapade Flash Face SS20. Träffytan uppgraderades också till en starkare form av titan för att klara trycket som nu skapades av de högre bollhastigheterna.


Personifiera klubbor med hjälp av AI

AI har haft en viktig roll när det kommer till att hjälpa golfare generera extra hastighet men det har också tagit personifieringen till nästa nivå. Callaway Mavrik-drivers som lanserades 2020 hade tre olika  former på sina huvuden (Standard, Sub Zero och Max) och alla huvuden var formade för att passa olika typer av golfare.

Det var inte bara drivern som uppgraderades med hjälp av AI. Mavrik-modellerna från drivers och woods till hybrider och järn kom alla i tre olika kategorier, och eftersom alla klubbor har olika syften för olika golfare har de också olika design på träffytan. Alla dessa är förstås också framtagna med hjälp av AI, för att olika typer av ska kunna slås på bästa sätt.


Ny Epic – mer AI

När Callaway skapade sin nya Epic-driver för 2021 har AI influerat en annan av de viktigaste teknologierna för att öka hastigheten, ”Jailbreak” – strukturen som sätter samman kronan och sulan. Med utökad stabilitet både horisontellt och vertikalt ger den nya Speed Frame-teknologin mer bollhastighet över hela träffytan. Faktum är att man i kombination med ytterligare en version av Flash Face (SS21) är den snabbaste drivern Callaway någonsin skapat.
– Jailbreak Speed Frame är ett klassiskt exempel på hur AI totalt förändrat vårt sätt att tänka. Den normala processen hade varit att fråga sig hur man kunde göra Jailbreak bättre. En ingenjör skulle säga att den är väldigt styv i en riktning men inte i en annan. Skulle styvhet i alla dimensioner hjälpa? Vi skulle då bygga en prototyp som skulle vara styvare i alla riktningar och då testa om det fungerade.
– Med AI kunde vi istället säga till datorn ”Här är Jailbreak, du är tillåten att förändra designen med målet att öka bollhastigheten”. AI kom tillbaka med en design som lyckades med just detta. I slutändan är det endast matematik när det kommer till en dator. Så det blir lite bakvänt då vi måste tolka vad den gjort istället för att sätta ut parametrar som vi förhåller oss till, säger Hocknell.

Epic-serien består av tre olika drivers. Epic Speed, Epic Max och Epic Max LS. Det finns också två versioner av fairwaysoods. Så, om det inte är tydligt än: det finns en modell av drivers och woods från Callaway som passar alla golfare och svingar. Och eftersom A har optimerat varje klubbhuvud för olika spelare kan du vara säker på att du får den absolut bästa prestandan från dina Callaway-woods.

Oavsett vad som händer framöver kommer artificiell intelligens ha en nyckelroll i en golfklubbas design. Det är inte ett marknadsföringsknep – AI påverkar en klubbas design. Kanske kommer det en tid då Callaways ingenjörer tar fram en träffyta och ett klubbhuvud som är individuellt anpassat efter varje enskild tourspelare och spelarens sving.
– Det finns så många möjligheter där ute och vi titta på de som är mest effektiva för att designa de bästa produkterna, vilket är vårt mål, säger Hocknell.

LÄS MER OM CALLAWAYS EPIC-DRIVERS


Text: Callaway Golf • 2021-05-03
PartnerCallawayDriversJärnWoods
Rulla till toppen