Annons

Letar du efter en äkta bladklubba med känsla och utseende där du kan forma slagen så är ICON modellen för dig // Foto: Ben Hogan

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Ben Hogan Golf Equipment
Ben Hogan Golf

Ben Hogan – klubbor som skaparen själv skulle ha älskat

Senaste teknologin i modernt paket – Ben Hogan gör klubbor som ballstrikers älskar.

Text: Ben Hogan Golf • 2021-03-22 Uppdaterad 2021-03-22

Namnet Ben Hogan bär ett arv som förpliktigar.

Tidernas kanske främste ballstriker

En av de mest kopierade svingarna någonsin.

Nio majors och 64 segrar på PGA-touren.

Stolthet och viljan att alltid utvecklas.

Fyra starka orsaker till att Ben Hogan Golf Equipment Company aldrig skulle nöja sig med att släppa medelmåttiga klubbor som bär namnet Ben Hogan.

Historiken och traditionen är den energi och drivkraft som får Ben Hogans klubbor idag att spegla den eld och vilja som brann i Ben Hogans bröst då han själv byggde upp den verksamhet som än idag finns kvar i Fort Worth Texas, platsen där han växte upp och senare också gick bort vid 84-års ålder 1997.

Ben Hogan intervjuas på Augusta National där han vann The Masters både 1951 och 1953 // Foto: Getty Images

Den Texasfödde självlärde William Ben Hogan inledde sin fantastiska karriär som så många andra, genom att gå caddie hemma på Glen Garden Country Club som elvaåring.

Han utvecklade tidigt en analytisk sida och var övertygad om att svingen bestådde av ett fåtal komponenter som behövde synkroniseras för att uppnå en rörelse som var enkel att repetera. Han blev professionell 1931 men hade en tuff inledning på sin tid som yrkesspelare och levde till en början ett golfliv i tysthet. Han hade ofta dåligt med pengar och fick slita för brödfödan men han hade en exceptionell träningsdisciplin och en glöd och kärlek för spelet som skulle komma att bära frukt längre fram.

Han tog sin första individuella proffsseger först efter nästan tio år som proffs men när det väl släppte så kom segrarna i tät följd. Totalt vann Ben Hogan 64 segrar på PGA-touren och är en av blott fyra spelare som tagit en Career Grand Slam – det vill säga vinna alla fyra majors minst en gång.

Hans instruktionsbok “Five Lesson Modern Fundamentals of Golf” är än idag en av de mest citerade och använda instruktionsböckerna i golfvärlden.

År 1953 var ett av legendaren Ben Hogans allra bästa tävlingsår någonsin. Hogan vann fem tävlingar på sex starter, varav tre majors, The Masters, U.S. Open och The Open Championship på Carnoustie.

Hogan är i golfvärlden betraktad som den möjligen bäste ballstrikern genom tiderna och samtidigt som en av de spelare som utvecklat spelet mest. Han var tidigt intresserad av svingens mysterier och de andra spelarna försökte ofta specialstudera honom för att suga åt sig av den främste.

Ben Hogans klassiska sving under U.S. Open på Riviera CC 1948, en tävling som han vann. Under 1948 vann Hogan hela tio tävlingar och totalt i karriären tog han hem 64 segrar på PGA-touren och nio majors // Foto: Getty Images

År 2020 lanserade företaget en unik tjänst för alla golfare inklusive en webbplats: www.benhogangolf.eu där man kan beställa sin utrustning direkt utan mellanhänder. Webbplatsen visar priser i euro eller svenska kronor inklusive skatter och leveranskostnad och man har dessutom stort fokus på personlig service.

Allt för att få så kort avstånd mellan tillverkning och kund som möjligt och för att upprätthålla marknadens bästa servicegrad.

På vägen mot seger i The Open på Carnoustie 1953 spelade Ben Hogan det sjätte hålet via den riskabla linjen mellan fairwaybunkern och out-of-bounds alla fyra ronder för att få en bättre vinkel på andraslaget. Hålet döptes om 2003 för att hedra Ben Hogan och Carnousties sjätte hål heter numera “Hogans Alley” istället för “Long” som namnet var tidigare // Foto: Getty Images

Trots all historik är företagets nya digitala affärsmodell modern och faktiskt ganska unik i golfvärlden. Genom att göra klubbor tillgängliga för kunder uteslutande via hemsidan skalar man bort kostnader och kan därför erbjuda riktigt dedikerade golfare sin klubbor till extremt konkurrenskraftiga priser.

Ben Hogans sortiment kan bara köpas via hemsidan och det innebär att varenda kund får sitt eget unika set tillverkat efter sina önskemål. Ben Hogan använder därför aldrig uttrycket ”standardspecs”.

Företaget kan sedan använda data och specifikationer från kunder för att skapa en ännu effektivare process och för att ge feedback och information till sin satsning på forskning och utveckling för framtida produkter.

Du kan också enkelt göra en online-fitting via företagets hemsida.

GÖR EN FITTING ONLINE HÄR.

Ben Hogan bygger alla sina klubbor på beställning och använder därför aldrig begreppet Standardspecifikation på sina klubbor // Foto: Ben Hogan

Ben Hogan erbjuder följande modellprogram 2021:

ICON

Om man vill ha en riktigt klassisk, stilren bladklubba med tunn topplinje och knivskarp sula är det förmodligen ICON ni sneglar mot, vackrare blir det inte.

ICON är skapad med kärlek och lever upp till Ben Hogans egen kravbild då han startade företaget för nästan 70 år sedan: ”Bäst prestanda, bäst känsla och bäst utseende”.

ICON kommer i två olika finisher, chrome och läckert svart.

Pris: Från 8 259 kronor

LÄS MER OM ICON

PTx Pro

Mellanmodellen som trots att den är fullspäckad med teknologi och förlåtande egenskaper fortfarande ser ut som ett players-iron.

Riktar sig kanske främst mot golfare i handicapsegmentets mitt men attraherar också låghandicappare tack vare sitt smidiga och tourlika utseende.

Pris: Från 7 374 kronor

LÄS MER OM PTx Pro

Combo

För att nå sin högsta potential och för att utnyttja de olika modellernas egenskaper finns naturligtvis möjligheten att blanda järn från olika modeller. Till exempel korta järn från ICON, mellanjärn från PTx Pro, samt valfrihet när det gäller de långa järnen eller hybrider för att fylla gapen på ett sätt så att avstånden i längd mellan klubborna blir perfekt.

Pris: Från 8 436 kronor

LÄS MER OM COMBO

Edge

Den mest förlåtande modellen som ändå ståtar med ett klassiskt Ben Hogan-utseende. Klubbhuvudet är något större och Edge har lite mer offset för att hjälpa spelare med för mycket högerskruv att känna förtroende i uppställningen. Har mycket vikt ute i kanterna så att även träffar utanför sweetspot får bra flykt.

Pris: Från 6 489 kronor

LÄS MER OM EDGE

Equalizer

Ben Hogans prisbelönta wedgar är utvecklade på ett lite annat sätt än många andra märkens. På de lägre loften har vi placerat tyngdpunkten högre upp i huvudet för att främja en något lägre, mer penetrerande bollflykt. Samtidigt har vi flyttat tyngdpunkten lägre i de modeller som har högre loft för att ge en högre flykt där det behövs.

Pris: 1 180 kronor

LÄS MER OM EQUALIZER

Putters

Inför 2021 har Ben Hogan en blandning av fem klassiska och moderna modeller av precisionsfrästa putters.

Allt från rena bladputters till större mallet-modeller gör att alla kan hitta sin modell.

Pris: Från 2 065 kronor

LÄS MER OM PUTTERS

Utility/hybrid

Oavsett om du trivs bäst med utilityjärn eller en hybrid så finns rätt väg för dig.

UiHi-modellen ligger perfekt mot marken och bygger självförtroende oavsett om man befinner sig på tee eller ihalvtajta lägen på fairway.

Hybriden VKTR+ är så lättspelad att du kommer att längta efter att ha långa inspel kvar.

Pris: Från 1 180 kronor

LÄS MER OM UTILITY/HYBRID

Driver och Fairway

GS53 finns i en grundmodell samt GS53 Max, som erbjuder ett större (460 cc) huvud än grundmodellen. Max har varierande tjocklek på träffytan (Face Flex Technology) och dessutom speed slot för bättre aerodynamik och högre hastighet.

Pris: Från 2 360/3 540 kronor

LÄS MER OM DRIVERS OCH FW-WOODS


Text: Ben Hogan Golf • 2021-03-22
PartnerBen HoganEdgeEqualizerFive LessonsICONPTx Pro
Scroll to Top