Foto: Stockholms Golfförbund via Facebook

Golfsverige runt

Juniorens superrunda på tio under par – satte nytt banrekord

Senaste nytt från golfklubbar och golfbranschen.

Text: Svensk Golf • 2024-07-04 Uppdaterad 2024-07-04

I Golfsverige runt samlar vi små och stora saker som händer på golfklubbar och i golfbranschen. Här får det mesta plats – från nya bunkrar till stora ombyggnationer.

Golfsverige runt uppdateras löpande. De senaste inläggen hittar du i topp. Vi har även delat in artikeln i golfdistrikt där du hittar äldre inlägg och som gör att du enklare kan navigera dig runt och hitta information från dina favoritklubbar och klubbar i närområdet.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss, berätta och skicka gärna med en nytagen bild!

Senaste inläggen i Golfsverige runt:

4 juli, 2024:

Juniorens superrunda på tio under par – satte nytt banrekord

Olivia Holmberg, 15, representanter Lidingö Golfklubb. I tisdags spelade hon kval i JSM-Klubblag på Kungl. Drottningholms Golfklubb. Det gick, milt uttryckt, utmärkt!
Holmberg var bogeyfri och noterades för tio birdies. Hon skrev under scorekortet för 62 slag, tio under par. Nytt banrekord och seger i tävlingen med fem slags marginal.


2 juli, 2024:

Ny tjänst – spela golf utan medlemskap eller Grönt Kort

Köp en pott och spela golf. Inget medlemskap, inget golf-ID, inget Grönt kort. Det är tanken med nya tjänsten SmartGolfa. 

– Vi vill att alla ska spela golf och med nya SmartGolfa kan man enkelt, billigt och med stor variation spela golf utan att ha ett medlemskap i en golfklubb, säger Anders Axmacher, VD på SmartGolfa i ett pressmeddelande.

Tjänsten vänder sig främst till ”ombörjare” och nybörjare.

– Vi vet att det finns många personer som varit i kontakt med golfen tidigare men som av olika anledningar inte är aktiva golfare med medlemskap. Likadant är det för många blivande golfare som besöker drivingrangen men ännu inte vågat sig ut på golfbanan. Det är för just dessa som vi sett ett behov på marknaden och med den anledningen tagit fram konceptet, säger Anders Axmacher.

I SmartGolfa köper man en golfpott som sedan nyttjas på GolfStars banor runt Stockholm. Det kommer endast gå att boka tider som klassas som SmartGolfa-tider. 

Läs också:


14 juni, 2024: 

Golfläger för hjärtsjuka barn

16–19 juni arrangeras ett golfläger för hjärtsjuka barn på LinksGolf Öland.

Det är Hjärtebarnsfonden som ger 13 deltagare chansen att prova på golf, ta grönt kort och förhoppningsvis hitta sporten som passar dem. 

– Det medfödda hjärtfelet gör att andningen är tyngre, någon har jämfört det med att alltid vara så andfådd som när man gått tio trappar upp. Då är det svårt att hitta sporter som fungerar, där man platsar och kan verka på samma villkor som alla andra. Men golf är en sådan sport, säger Mattias Barsk, Hjärtebarnsfonden i ett pressmeddelande. 


11 juni, 2024: 

John Ekoff, vice ordförande Nyköpings GK. Foto: James Ahlerup

Nyköping satsar stort på robotklippare

Robotinvasionen i Golfsverige fortsätter. Nyköpings GK har nu 16 robotar som klipper ungefär 90 procent av fairway- och ruffytorna på Västra banan, en av klubbens två 18-hålare. 

– Vi ser redan såhär tidigt på säsongen skillnader i kvaliteten på främst fairway mellan våra banor. På den banan där robotar klipper är ytan tätare och mår bättre jämfört med ytor som klipps med vanliga fairwayklippare. Detta beror främst på att robotar klipper kontinuerligt och med ett lågt tryck på banan jämfört med konventionella maskiner. Viktigt för oss då banan varit mycket blöt under våren. Hittills ser det mycket lovande ut säger John Ekoff, vice ordförande Nyköpings GK. 

En föråldrad maskinpark och dyra leasingavtal bidrog starkt till att klubben tog steget mot robotisering.
Investeringen ligger på cirka 60–70 tusen kronor i månaden per månad men det blir en besparing i slutändan eftersom klubben dragit ner på diesel, leasing på maskiner och arbetstimmar. 

– Vi ser stora vinningar i detta arbete att alltid kunna presentera ytorna i det skick som våra medlemmar och gäster förtjänar. Vi ser redan nu på möjligheter att sätta in fler robotgräsklippare på resterande 18 hål. Men den Östra banan kräver en lite större investering när det kommer till elinstallation och framdragning av el till laddplatser. Men vi räknar och ser över situationen för mer robotar, säger Ekoff. 

Foto: Nyköpings GK

31 maj, 2024:

Foto: Anna Sahlback/Stannum Golfklubb

Efter 52 år – golfklubb tar tillbaka sitt ursprungliga namn

Stora Lundby Golfklubb i Gråbo, Lerums kommun, har återtagit sitt ursprungliga namn – Stannum Golfklubb. 

– Efter att ha upplevt både framgångar och utmaningar är klubben nu redo för en ny era. Renoveringar pågår på banan, i klubbhuset och digitalt. Namnbytet markerar början på detta spännande nya kapitel, säger Rebecca Sörensen, klubbchef Stannum Golfklubb.

1971 köpte grundaren Peder Nielsen marken och visionen var att skapa en mästerskapsbana. Sven Tumba slog invigningsslaget i augusti 1972 på den Frank Pennink-designade banan och på 80- och 90-talet står klubben värd för svenska damtourstävlingar (Annika Sörenstam vinnare 1990) och herrarnas Match-SM 1989. 

Nu görs en nysatsning och klubben har bland annat målat om klubbhus. Skapat en helt ny grafisk profil och hemsida.Ute på golfbanan har ett stort arbete med att rensa diken påbörjats, dräneringar ska spolas igenom och på sikt ska mer dränering dras.

Stannum Golfklubb har en 18-hålsbana i öppen park- och seasidekaraktär samt en korthålsbana som är öppen för alla. 


24 maj, 2024:

Foto: Flommens GK via Facebook

Skadegörelse på Flommens GK – slog en hink med rangebollar ute på banan

Flommens GK i Skåne har återigen utsatts för vandalisering. I torsdags kväll var det någon som tog med sig en hink med rangebollar ut till tee på hål 17. En massa bollar hamnade i dammen, tee blev uppslagen och greenen pepprad med nedslagsmärken. 

Nu söker klubben vittnen till händelsen och andra saker som hänt senaste tiden. 
– Vi har återkommande problem med obehörigt spel och skadegörelse på vår golfbana. Vid flera tillfällen har vi även haft incidenter där bollar medvetet slagits mot våra byggnader vid driving-rangen med skador på fasaden som följd. Vi ber nu om din hjälp att hitta vittnen till dessa handlingar. Om du är hundrastare, flanör, cyklist eller på annat sätt rör dig i området och har sett något misstänkt, vänligen kontakta vår reception, skriver Flommens GK på Facebook.

Förra året vädjade klubben om tips efter att vid flera tillfällen haft påhälsning av personer som slagit upp stora mängder torv ute på rangen och som verkade (sett till torvornas riktning) slagit bollar åt alla håll och kanter.


22 maj, 2024:

Joakim Sabel. Foto: Privat

Bjuder på gratis golfträning för juniorer 

I helgen, 25 och 26 maj klockan 10–16, erbjuds juniorer mellan 8 och 18 år på gratis golfträning på Danderyds Golfcenter. 

Det är golfentreprenören och tidigare golfpron Joakim Sabel som ligger bakom idén och står för bollar och arvode till golftränarna.
– Tränare kommer att finnas på plats för att introducera golfen till alla mellan 8 och 18 år. Detta initiativ syftar till att ge ungdomar möjligheten att upptäcka och ta del av vår fantastiska sport, säger Joakim Sabel.

Tanken är att det ska bli fler träningstillfällen framöver. Sabel har redan kontakt med GolfStar Bromma och Kista Golfcenter och planerar att anordna gratisträning för juniorer där också. 

– De intresserade kommer att erbjudas möjligheten att delta i en Grönt Kort-kurs och att bli medlemmar i Vippy Junior Golfklubb. Det är dock helt frivilligt att fortsätta på denna golfresa, säger Joakim Sabel.


22 maj, 2024:

Foto: Local Rule via Instagram

TV-profil investerar i svenska golfmärket

Programledaren Pär Lernström, känd från bland annat Idol och Talang på TV4, investerar i det svenska golfklädesmärket Local Rule. 
– Det är otroligt spännande att vara en del av en bransch som inte bara växer men som även upplever ett fundamentalt skifte. Ur ett affärsperspektiv gillar jag Local Rules ambition att vara globala från dag ett, säger Lärnström i ett pressmeddelande.

Stark start på året

Local Rule startades 2022 och säljer till 20 länder via e-handel och har återförsäljare i Seoul, Tokyo och Amsterdam. 
2024 har startat väldigt bra för det svenska märket som var upp 275 procent i e-handeln i april jämfört med förra året.
– Det har tagit oss två år att bygga fundamentet till ett varumärke som nu börjar bli ganska välkänt här hemma i Sverige. Att Pär väljer att investera i oss är ett bra kvitto på det och hans engagemang kommer förhoppningsvis att stärka kännedomen om oss ytterligare framöver, säger Simon Madeling, vd och medgrundare till Local Rule.   


16 maj, 2024:

Marcus Kinhult. Foto: Getty Images

Svenska tourstjärnorna peggar upp på Nya Ullared Flädje i uppvisningsmatch

Under förra hösten såg Ullared Flädje GK ut att gå en dyster framtid till mötes, efter att man tappat ett stort antal medlemmar och drabbats av problem kring banans kondition. Klubben har sedan dess fått ny luft under vingarna och återuppstått i form av Nya Ullared Flädje Golfklubb samt också anställt eldsjälen Rickard Hassel som head greenkeeper.

– Min dröm gick i uppfyllelse när de nya ägarna vågade satsa på mig och vi fick en kanonstart på säsongen och kunde öppna redan 2:a mars med ordinarie greener, berättar Rickard Hassel.

För att rikta mer ljus mot banan och den nya satsningen på klubben har Hassel, som själv är tidigare tourspelare, arrangerat ett skinsgame som går av stapeln nu på lördagen den 18 maj med ett antal välkända spelarprofiler som finns i hans telefonbok. De som peggar upp vid klockan 14:00 på lördag är en erfaren kvartett med både Solheim Cup- och Ryder Cup-meriter i cv:t plus ett antal toursegrar i boken i form av Johan Edfors, Niclas Fasth, Carin Hjalmarsson och Marcus Kinhult.

Vid sidan av uppvisningsmatchen arrangeras också olika sidoaktiviteter från 09:00 – som utprovning med Ping, TaylorMade och Wilson. 


13 maj, 2024:

Foto: Solbacka GK via Facebook

Kraftig brand i golfrestaurang – byggnaden gick inte att rädda

Tidigt på söndagsmorgonen började restaurangbyggnaden på Solbacka GK utanför Gnesta att brinna. Räddningstjänsten larmades klockan 05.29.

– När brandkåren kom till platsen var byggnaden utom räddning och insatsen fokuserar på att branden inte ska spridas till närliggande byggnader. Ingen har kommit till skada och det är vi mycket tacksamma för, skriver klubbchefen John Held Barkskog på solbackagk.se

Under söndagen sanerades ett antal närliggande partier på golfbanan från brandrester samtidigt som räddningstjänsten övervakade den sista glöden. Spelet påverkades inte och golfspelare kunde gå ut som vanligt. 

Reception, omklädningsrum och gym påverkades inte. Enklare mat serverades utanför receptionen.     


1 maj, 2024: 

Norråva utsatt för skadegörelse 

I slutet av förra veckan sladdade en bil runt på hål 16 på Norråva Golfgård, öster om Stockholm. Bilen orsakade stor skadegörelse och banpersonalen vädjar om information på Facebook.

– Tyvärr har någon under helgen tagit sig in på banan med nån form av bil och sladdat på hål 16. Så fantastiskt tråkigt. Förstår att det knappast är någon som följer norråvas nyheter men då vet ni iaf varför det ser ut som det gör. Om någon har någon som helst information så kontakta oss gärna, skriver Norråva Golfgård på Facebook. 


30 april, 2024:

Förbundskapten Katarina Vangdal. Foto: Björn Andersson

Vangdal leder SOK:s nya tränarsatsning 

Sveriges Olympiska Kommittés nya satsning heter Topp och Talang Tränare där utvalda tränare i olympiska idrotter tar del av ett långsiktigt utvecklingsprogram. 

Tränarsatsningen består av två delar:

 • Tränarnas tid med de aktiva behöver utökas – satsningen ska bidra till detta i flera individuella idrotter.
 • Tränarnas kompetens ska stärkas – ett program för individuell utveckling och sammanhang ska skapas med sikte på tränarskap i världstopp. 

Satsningen leds av golfens förbundskapten och SOK:s projektledare Katarina Vangdal. Och landlagscoachen för herrproffs Jonnie Eriksson är en av 23 utvalda tränare. 2025 är planen att satsningen utökas till 50 tränare. 

– Utgångspunkten är att tränaren är verksam i en olympisk idrott, att tränaren är kopplad till aktiva som befinner sig på en hög nivå, toppar eller talanger. Uttagningen av tränare har gjorts i nära samspel med respektive förbund, säger Katarina Vangdal och fortsätter:
– Typiskt för topptränare är att de alltid vill utveckla både sitt ledarskap och sin specialidrottskomptens. Det finns önskemål om erfarenhetsutbyte mellan idrotter för att bredda sina kunskaper och vidareutveckla sig som tränare. 

De 23 tränare som nu tagits ut är:

 • Carl Enocson, alpint                                
 • Charlie Laband, alpint
 • Erica Holmberg, alpint
 • Mathias Moberg, alpint
 • Erik Iljans, skicross
 • Rasmus Jonsson, beachvolley              
 • Johanna Mattsson, brottning             
 • Alexander Lindström, curling             
 • Kristian Lindström, curling                  
 • Alexander Wetterhall, cykel                
 • Olof Axelsson, ridsport fälttävlan                        
 • Jonnie Eriksson, golf                                
 • Helena Andersson Melander, gymnastik                                             
 • Sally Conway, judo                                   
 • Ida Ingemarsdotter, längdskidor     
 • Lars Ljung, längdskidor
 • Andreas Domeij, längdskidor
 • Alberte Holm Lindberg, segling             
 • Victor Bergström, segling
 • Carl Jenner, simning                                 
 • Johannes Lukas, skidskytte
 • Elisabeth Juudas, skidskytte                  
 • Anna Benson, skytte gevär

24 april, 2024:

Foto: Lidköpings GK

Robotklipparna anfaller

Fler och fler golfanläggningar väljer att installera robotlösningar för gräsklippningen.  
Lidköpings GK genomförde en lyckad testkörning i höstas och den här säsongen har nio robotar fått fast säsongsanställning för att sköta fairway- och ruffklippningen på Parkbanan. Robotarna kommer täcka 70 000 kvadratmeter fairway och 160 000 kvadratmeter ruff. 

– Vi vill ligga i framkant av teknikutvecklingen och med våra nya robotgräsklippare kommer bankvalitet och spelupplevelse bli bättre än någonsin, samtidigt som vi sparar både pengar och minskar klimatpåverkan. Att fairway och ruff alltid kommer vara nyklippt tidigt på morgonen alla dagar i veckan kommer göra vår redan välskötta parkbana ännu bättre och ger oss helt nya möjligheter till vidare utveckling, säger Sven Lans, vikarierande klubbchef på Lidköpings GK.

Husqvarnas professionella robotgräsklippare som Lidköpings GK använder, finns i olika storlekar. Beroende på modell kan robotarna operera i 15–70 procent lutning. Klippbredderna rör sig mellan 22–68 centimeter, medan klipphöjderna ligger från 10 till 70 millimeter. Ytkapaciteten är på 2 400–48 000 kvadratmeter. Allt styrs automatisk och klipparna sköter sig själva och tillsammans kan de klippa 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Vad innebär detta för investering för klubbar som är intresserade av att titta närmare på robotklippning? Ja, det är svårt att ge ett enhetligt svar på eftersom paket- och installationslösningar varierar. Som exempel startar styckpriserna (inklusive moms) för Husqvarnas professionella robotar på 35 900 kronor för den billigaste modellen och rör sig hela vägen upp till 395 700 kronor för värstingmodellen.   


23 april, 2024:

WWF och Svenska Golfförbundet ska göra golfen vildare

Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar ett nytt samarbete – ”Gör golfen vildare”.
Det kommer göras en rad insatser ska gynna naturen runt och på svenska golfbanor, allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Gör golfen vildare blir en del av WWF:s breda sommarsatsning Gör Sverige vildare.
Golfbanorna är mycket mer än perfekt kortklippta och sterila gräsmattor, skriver de två organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande. Stora arealer är skog, snår, områden med högt gräs och öppna vattenytor som har möjlighet att bli artrika miljöer.

– Vi är stolta över att sjösätta arbetet för mer vild natur på golfbanorna. Svenska Golfförbundet och WWF ska nu satsa på att öka kunskapen och uppmuntra konkreta projekt runt om i landet, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

– Det finns ett stort engagemang för natur och miljö bland svenska golfklubbar. Det känns fantastiskt att vi nu kan växla upp det ytterligare genom samarbetet med WWF. Vi uppmanar alla golfklubbar att vara med och göra golfen vildare. Både små och stora insatser gör skillnad för den biologiska mångfalden. Dessutom ger det många positiva mervärden, som ökat ideellt engagemang bland medlemmarna och stärkt anseende i lokalsamhället, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

I samarbetet ingår också stöd till ett pågående initiativ kring biologisk mångfald i Östergötlands golfdistrikt, där WWF bidrar med både expertis och finansiering. Det ger några av distriktets golfklubbar möjlighet att jobba vidare med skötselplaner för vilda ytor och konkreta naturvårdsåtgärder.

Fakta

Golf är en av Sveriges största sporter när det gäller antalet utövare – nästan en halv miljon människor spelar på landets nästan 500 golfbanor. Dessutom används golfanläggningarna av många icke-golfare för friluftsliv, som till exempel hundpromenader, fågelskådning, löpning, skidåkning och ridning.

I en enkät till landets alla golfklubbar vintern 2022–2023 (307 klubbar svarade) uppgav bara tre procent att de inte gör något för den biologiska mångfalden. Mycket sker ideellt men också med stöd av styrelser och fast anställd personal. Till exempel lämnar 80 procent stubbar och döda träd, två av tre har fågelholkar och insektshotell och över hälften anlägger och sköter dammar och ängsmark.


18 april, 2024:

Foto: Pressbild

Mattias Brännholm ny klubbchef på Halmstad Golfklubb

Golfprofilen Mattias Brännholm till blir ny klubbchef och VD på Halmstad Golfklubb. Svensk Golf-medarbetaren Brännholm har erfarenhet från bland annat SVT Sport, Svenska Golfförbundet, Svenska Fotbollförbundet. Brännholm tillträder sin nya tjänst under maj månad.

– Styrelsen är mycket glad över att kunna presentera Mattias som ny klubbdirektör och VD. Han har precis den profil och erfarenhet som vi anser behövs för att leda Halmstad GK in i framtiden, säger ordförande Eva Östergren i ett pressmeddelande.

Mattias Brännholm ser fram mot att flytta till Halmstad och börja sitt nya jobb.

– Halmstad GK är en svensk idrottsskatt. För en golfnörd som mig är det här en dröm som går i uppfyllelse. När jag växte upp var Halmstad GK känd som Sveriges bästa golfanläggning, där tolfte och sextonde hålen på Norra Banan var mytomspunna. Jag slukade allt innehåll jag kunde hitta om EM 1985 med Parnevik, Olazábal, Montgomerie och allt vad dom hette. Första gången jag spelade banan var jag så nervös att jag knappt tog mig av första tee, säger Brännholm och fortsätter:

– De senaste åren har min vilja att jobba på klubb med att utveckla verksamheten vuxit sig allt starkare. Att få bli en del av teamet på Halmstad GK – som dels ska vårda denna svenska idrottsskatt med dess historia och traditioner och samtidigt utveckla den för att möta framtidens utmaningar – tycker jag är det finaste jobbet man kan ha i Golfsverige. Att flytta till Halmstad blir ett nytt kapitel i livet som jag ser väldigt mycket fram emot. 

Christian Jakobsson meddelade i början av året att han efter 15 år ville sluta som klubbdirektör. 80 personer sökte tjänsten. 


4 april, 2024:

De får stipendium av PGA

Sara Kjellker, Charlie Lindh och Hugo Townsend får 100 000 kronor var från stiftelsen PGA Future Fund. Pengarna ska hjälpa spelarna i deras respektive proffssatsningar. 
Sara Kjellkers, 25, stod för en genombrottssäsong förra året då hon, utan fullvärdiga spelrättigheter i början av säsongen, slutade på 12:e plats i Ladies European Tours säsongsranking. 
Charlie Lindh, 26, blev i början av 2024 klar för Asian Tour efter fint spel i kvalskolan. 
Hugo Townsend, 25, blev proffs förra året och stod direkt för ett par fina placeringar i Europa och USA.
PGA Future Fund är Sveriges största individuella idrottsstipendium. PGA grundade stiftelsen hösten 1998 tillsammans med företag från näringslivet och privatpersoner med en gemensam passion för golf. Det är många kända svenska proffs som fått stöd av PGA Future Fund. Bland tidigare stipendiater finns Ludvig Åberg, Linn Grant, Anna Nordqvist och Henrik Stenson.
De som lyckas med sin satsning brukar normalt betala tillbaka stödet de fått från PGA Future Fund.

Här tackar årets stipendiater för stödet:


27 mars, 2024: 

Så blir Hooks Herrgårds nya klubbhus

En av Golfsveriges mest välbesökta golfanläggningar Hooks Herrgård har byggt om och byggt ut.

Det nya klubbhuset öppnar till påsk och inrymmer bland annat shop, reception, restaurang, bar, omklädningsrum, veranda och terrass.  

Fokus har varit att skapa en plats där medlemmar och gäster vill vara. 

– Gästerna som kommer håller kanske mer till i hotellet och herrgårdsbyggnaden och där har det gjorts stora uppdateringar de senaste åren. Och då har klubbhuset släpat efter lite. Så det är en kul satsning som familjen Edberg (Hooks Herrgårds ägare) gjort, säger Hooks Golfklubbs klubbchef Anders Engström till Golfbranschen.se.


26 mars, 2024:

Bro Hof värvar krögare från kocklandslaget

Alexander Throne-Holst och Jonas Franzén tar över driften av restaurangen på Bro Hof Slott. 

Jonas Franzén har 30 års erfarenhet i köket och är nyligen hemkommen från Tyskland där han var en del av ledartruppen för Svenska Kocklandslagets OS-satsning.
– På Bro Hof blir det så klart ingen tävlingsmat. Maten ska vara enkel, trygg och god, men alltid lagad med samma hängivenhet som om guldet står på spel, säger Jonas Franzén i ett pressmeddelande. 

De nya krögarna kommer erbjuda en mångsidig meny för frukost, lunch och middag. Även menyn i banornas Half way house kommer uppdateras. 
Bro Hof Slott har haft en bra vinter, samt start på våren och planerar att öppna för spel på skärtorsdagen. 


19 mars, 2024:

Genrebild: Getty Images

Kanonsmällar ska få bort svinen från golfbanan

Länsstyrelsen har gett klartecken till att en högsmällande gasolkanon sätts in för att skrämma bort bökande vildsvin från Carlskrona GK i Blekinge. Kanonen får inte användas sommartid, enligt villkoren i tillståndet.  


19 mars, 2024:

Bygger enormt övningsområde och anställer ny klubbchef

Kumla GK bygger ett nytt övningsområde på 7 000 kvadratmeter. Samtidigt stärks tränarkapaciteten genom att nuvarande pro Henrik Spongh blir klubbchef, en ny tjänst som klubben skapat. Spongh kommer fortsatt arbeta deltid som tränare tillsammans med Mathias Edberg, som anställs som ny heltidstränare på Kumla GK.

Det nya övningsområdet invigs under 2024.
– Henrik Spongh blir ny klubbchef från 1 maj. Det har länge känts att det varit dags för nästa steg både för Henrik och klubben. Det har gett oss möjlighet att anställa en heltidstränare och vi är glada att Mathias Edberg valt att komma till oss, skriver klubben i ett pressmeddelande.


18 mars, 2024:

Genrebild: Getty Images

AIK, Djurgården och Hammarby går ihop i golftävling

Den här säsongen arrangerar AIK Golf, Djurgården Golf och Hammarby Golf ett inofficiellt Stockholmsmästerskap i matchspel. 
Stockholm Match Play Open är en turnering i matchspel (singel, med handicap) som löper över hela säsongen och som avslutas i höst med final på Bro Hof Stadium Course. 
Tävlingen är öppen för alla (du behöver alltså inte vara gnagare, gårdare eller bajare) som har minst handicap 36. Både kvinnor och män är välkomna. 
Max deltagare är 256 spelare, anmälan stänger 15 april. 
Allt börjar med gruppspel i maj (fyra spelare i varje grupp). Spelarna bokar matcherna själva och rapporterar sedan in resultaten. 30 juni ska gruppspelet vara klart och slutspelet börjar 12 augusti.
Anmälningsavgiften är 500 kronor och pengarna går till att finansiera greenfee under slutspelet och finalen. Inga prispengar tillfaller vinnaren förutom betald greenfee. 
Arrangörerna arrangerade en pilotversion förra säsongen som blev väldigt lyckad. 


13 mars, 2024:

DP World Tour-segraren blir klubbchef

Christian Nilsson, 44, blev proffs 1999 och gjorde ett tiotal säsonger på DP World Tour och Challenge Tour. Segern i DP World Tour-tävlingen Saint-Omer Open i Frankrike 2009 blev karriärens höjdpunkt.
Nilsson la proffsklubborna på hyllan 2012 på grund av bristande motivation och försökte sig på en comeback några år senare. Det blev inget med den men Nilsson stannade kvar inom golfen och har bland annat jobbat som instruktör. Senaste åren har Nilsson varit idrottsrådgivare på Svenska Golfförbundet och nu anställs han som ny klubbchef på Kils GK i Värmland.

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta för klubben som betytt så mycket för mig under min uppväxt. Kils GK är en öppen och familjär golfklubb och jag vill fortsätta skapa engagemang genom att vara en kommunikativ och engagerande ledare. Det är en välskött klubb med stark kultur av sammanhållning och ideellt arbete för allas bästa. Det ska vi ta vara på och utveckla, säger Christian Nilsson.

Klubben är väldigt nöjd med att få ”hem” Christian Nilsson.
– Hans breda kunskap och erfarenhet som spelare på hög nivå, tränare, som idrottsrådgivare, hans arbete med sponsring och marknadsföring, samt kunskap om kommunikativa kanaler, gör honom mycket lämpad för jobbet. Samt hans personlighet och hjärta för Kils GK förstås, säger Kils GK:s ordförande Tage Nordkvist.  


13 mars, 2024: 

Balance Golf etablerar sig i Japan

Det svenska golfträningsverksamheten Balance Golf expanderar och tar koncept till Japan. Tillsammans med den japansk leverantören av golfteknologi, Enjoy Golf & Sport Inc., är ambitionen är att erbjuda Japans golfklubbar och golfcoacher Balance Golfs digitala plattformar samt utbildningskoncept. Målet att sprida den individanpassade golfsvingen till Japans alla golfspelare. Japan är starten på en global expansion och samtal pågår redan med andra asiatiska länder.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få lansera vårt unika koncept till den japanska marknaden och påbörja vår globala expansion. De första japanska Balance Gold Coacherna har påbörjat sin certifiering och vi vet att de redan är i gång och erbjuder personligt stöd för att säkerställa att varje japansk golfare ska nå sin fulla potential. Under våren 2024 sker den stora lanseringen då vi kommer vara på plats och hålla ett flertal event på olika platser i landet, säger Erik Blomqvist, grundare av Balance Golf. 

Balance Golf startades 2007 och strävar efter att optimera varje golfares sving utifrån deras unika kroppstyper och fysiska förmågor. Konceptet kombinerar avancerad biomekanik, sensorteknologi och personlig coaching i syfte att öka prestandan på golfbanan, minska risken för skador och främja långsiktig hälsa.


11 mars, 2024:

Han blev Årets tränare

Under förra veckans PGA Summit 2024 tilldelades Markus Westerberg utmärkelsen PGA Professional of the Year Award.
– Det här betyder enormt mycket för mig. Det är svårt att sätta i ord. Jag får vara med i en skara svenska PGA Professionals som är helt fantastiska med så mycket kunskap och så mycket värme och passion för golfen. Det är så stort för mig, sa Westerberg efter tillkännagivandet.

Westerberg får även ett stipendium från PGA Future Fund på 25 000 kronor. 

Motiveringen: 

Med breda och djupa akademiska kunskaper inom psykologi och beteendevetande tillsammans med mångåriga erfarenheter från tourspel och golfinstruktion, undervisar och arbetar Markus på ett sätt som stöds av bred forskning inom inlärning- och prestationspsykologin.
Med boken ”Golfens sjätte sinne”, och genom många och uppskattade föreläsningar i Sverige såväl som internationellt, beskriver Markus på ett ögonöppnande och förklarande sätt vad som påverkar huruvida vi lyckas med det vi vill i golfspelet.
Under 2023 har han även med den banbrytande ”uppfinningen”, analys- och träningshjälpmedlet deWiz, givit PGA Sweden stor uppmärksamhet även på den internationella scenen.
Markus brinner för golfen, alla dess utövare och hela kulturen kring spelet, och han är med sitt engagerade arbetssätt och forskningsgrundande ”nygamla” metoder en mycket bra ambassadör för vår PGA Sverige.

PGA Professional of the Year

2023 Markus Westerberg
2022 Niklas Eriksson
2021 Hans Larsson
2020 Thomas Lindström
2019 Petter Ederö
2018 Henrik Staff
2017 Daniel Grestam
2016 Viktor Gustavsson
2015 Fredrik Wetterstrand
2014 David Leet
2013 Mikael Kinhult
2012 Christian ”Kricken” Härdin
2011 Fredrik Eliasson
2010 Anders Johansson
2009 Patrik Brorsson
2008 Johan Andersson
2007 John Hellström
2006 James Suckling
2005 Farid Guedra
2004 Henri Reis


7 mars, 2024:

Genrebild: RUFF

RUFF Golf öppnar i Lund

RUFF Lund, som blir den nionde RUFF-anläggningen i Sverige, kommer att ha fem golfsimulatorer med den senaste Trackman-tekniken och dessutom en golflounge med restaurang och bar.

Inomhusanläggningen kommer att ligga i Gastelyckan och beräknas kunna öppna upp i maj.
– Jag har haft tankarna på att starta en golflounge i flera år och när RUFF sökte någon som ville öppna upp en inomhusanläggning i området så tvekade jag inte att hoppa på tåget. Nu hoppas jag på många goda samarbeten med klubbar och företag runt omkring, säger Mattias Nordström som kommer att driva RUFF i Lund.

RUFF Lund blir den tredje RUFF-anläggningen i Skåne. Sedan tidigare finns RUFF i Helsingborg och på Barsebäck Resort. RUFF har även via franchise tre anläggningar i DACH-regionen och under de kommande fem åren kommer ytterligare 17 RUFF-anläggningar öppna upp i Nederländerna.


29 februari, 2024:

Satsar miljoner på golfhall

Hofors GK i Gästrikland har fått 2,8 miljoner kronor i bidrag från Allmänna Arvsfonden. Pengarna ska investeras i Gula Ladan där taket ska bytas och inomhusverksamheten ska utökas och förbättras med bland annat ny studio för golfsimulator. Totala kostnaden blir cirka 4 miljoner kronor och klubben hoppas att ombyggnationen är klar till senhösten 2024.

– Vi vill kunna aktivera, främst, våra juniorer under vintern och dessutom kunna öka antalet juniorer som tränar och har kul. Vi vill också ge våra aktiva seniorer mer möjligheter till träning och umgänge under vintern. I träningslokalen finns sedan tidigare en yta, där vi tränar mot ett nät samt en yta för puttning. Dessa aktiviteter kommer fortsätta under fina förhållanden och med lägre elförbrukning, säger Bengt Jagaeus, Vice ordförande och projektansvarig. 


29 februari, 2024:

Hon blir Österåkers nya VD

Efter elva år som VD/Klubbchef på Forsgårdens GK så blir Karolina Bohlin ny VD på Österåkers GK norr om Stockholm. 

 – Med Karolina får Österåker en stark och erfaren ledare med förmåga och ambition att nå högt uppsatta mål. Vi ser stort fram emot att Karolina ansluter till oss i början av juni. Hon är en mycket lämplig person att fortsätta genomförandet av de olika initiativ som påbörjats de senaste åren avseende att utveckla vår anläggning. Det innefattar till exempel att fortsätta utvecklingen av vår 54-håls anläggning med bland annat den ombyggnation av Västerled som påbörjats., säger Claes Thomsson, Styrelseordförande på Österåkers Golfklubb.


15 februari, 2024:

Foto: Eskilstuna GK/Maria Brostedt via Facebook

Eskilstuna Golfklubb storsatsar – investerar 38 miljoner

Nya hål och mycket mer står på klubbens att göra-lista. 

Första etappen av Eskilstuna GK:s treårsplan förväntas dra igång den 1 mars. Klubben investerar 38 miljoner kronor i anläggningen. En ny verkstad på 900 kvadratmeter för 12 miljoner kronor, som förväntas stå klar 2025. Det blir även en ny studio på 400 kvadratmeter där Cobra kliver in som sponsor. Preliminär kostad för den välutrustade studion med simulatorer, uteservering och inomhusgreen är 8 miljoner kronor. 

Rangen uppdateras med nytt bollsystem, robotklippare samt Trackman Range som kommer täcka 20 utslagsplatser.

Den största satsningen gör på golfbanan där 18 miljoner kronor investeras. På den nya 18-hålsbanan (Masterplan av Johan Henriksson, med hjälp av Johan Edfors) kommer båda slingorna starta och sluta vid klubbhuset och planen är att den nya sträckningen invigs sommaren 2026. 

I etapp två finns sedan planer på en 6-hålsbana runt rangen samt en större puttbana. Etapp två inleds först när finansieringen av projekten i etapp ett är säkrade och klubben anser att de 38 miljoner kronorna kommer räcka. 


1 februari, 2024:

Obemannad inomhusanläggning med senaste tekniken

GTG Golf, Good to go Golf, har öppnat en obemannad anläggning i Sundbyberg utanför Stockholm där besökarna spelar i egna rum där senaste simulatortekniken från Trackman finns installerat. Alla fyra rum har Trackman IO som är speciellt framtagen för inomhusgolf. Maskinen sitter i taket ovanför slagytan och till skillnad från andra Trackman-lösningar ställs mindre krav på ljussättning och bollplacering.
Anläggningen i Sundbyberg öppnade i mitten av januari.


22 januari, 2024:

Foto: Svenska Golfförbundet

Kungligt stipendium till golftränare

Prins Bertil och Prinsessan Lilians idrottsstiftelse har tilldelat Malin Vingeskog stipendium.
Vingeskog är sedan årsskiftet tränare på Viksjö Golfklubb och har tidigare varit verksam på Saltsjöbadens Golfklubb. Hon har en akademisk utbildning från SGF Elitmiljö Halmstad och Halmstad Högskola. Den treåriga Högre tränarutbildning (HTU) är snart avslutad och hon går även Elittränarutbildning (ETU), vilket är RF/SISU:s elittränarutbildning i samarbete med GIH.
Vingeskog mottog sitt stipendium ur Prins Carl Philips hand vid ceremoni i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet torsdag 18 januari.
– Det var häftigt och extra coolt att få ta emot stipendiet på Slottet. Vi var där en timme efter själva ceremonin och Prins Carl Philip var jättetrevlig, genuint intresserad och påläst. Han ställde massor av frågor om vad vi gjorde, vilken utbildning vi hade och vilka åldrar vi jobbar med. Det verkade också som att han spelade lite golf, säger Malin Vingeskog.

Stiftelsens ändamål är att främja svensk idrott genom stipendier till ledare och instruktörer för deras vidareutbildning. Stipendiet på 25 000 kronor ger Malin Vingeskog möjlighet att utvecklas ytterligare.
– Jag tycker att det är riktigt bra att Prins Bertil och Prinsessan Lilians idrottsstiftelse har ett stipendium för tränare som vill utvecklas. Stipendiet möjliggör för mig att vara i eller besöka miljöer i andra idrotter, men även inom golf där jag ges möjlighet tillämpa det jag lär mig under utbildningen.

Som extra krydda utöver stipendiet så ger Svenska Golfförbundet Vingeskog möjlighet att följa med som coach vid ett landslagsuppdrag. I slutet av april bär det av till Royal Troon Golf Club med flicklandslaget för Helen Holm Scottish Women’s Open Championship.

Årets stipendiater:

 • Malin Vingeskog, golf
 • Anna Hansson, orientering
 • Caroline Andersson Ekström, simning
 • Philip Thornberg, simning
 • Jennie Linnéll, handboll
 • Niklas Harju, ishockey
 • Chi Tsai, karate
 • Robin Ljunggren, tennis
 • Jennie Linnéll, handboll

18 januari, 2024:

Foto: Lundin Fastighetsbyrå

Hovås gamla klubbhus ska säljas igen

Göteborgs Golf Klubb i Hovås är Sveriges äldsta golfklubb och det gamla klubbhuset vid ”gamla ettan” byggdes 1910. Arkitekten var Ernst Torulf, som även ritat Naturhistoriska museet. Huset är högt beläget med utsikt över golfbanan och har varit privatbostad sedan 2006. Nu ligger huset ute till försäljning. Utgångsbud: 14,8 miljoner kronor.
Huset har sex rum och är 200 kvadratmeter stort. Takhöjden i sällskapsrummet är 3,3 meter.
Göteborgs Golf Klubb hade huset som klubbhus fram till 1938. Därefter användes det som sommarbostad av medlemmar fram till 1988 då ett företag köpte huset och använde det som representationshus. Sedan 2006 är det alltså en privatbostad.


2 januari, 2024:

2023 års sista HIO:s?

I fredags begravde Kim Kvist sin mamma som gått bort i cancer. På lördagen gick han ut med sin pappa på hemmabanan Ljungbyheds GK. Till deras glädje var det sommargreener som gällde. 

På hål 4, 159 meter, slog pappa ut sig i ljungen. Kim Kvist tvingades slå järnfem eftersom han plockat ur järnsexan. Bollen flög rakt mot flaggan men Kvists känsla var att slaget blev för långt och att bollen hamnade i bunkern bakom green. Efter att pappas boll hittats gick Kvist en runda bakom green. Där låg ingen boll.
Den låg i hål och Kim Kvists första HIO var ett faktum.

– Det känns som jag fick en hjälpande hand från ovan, men det vet man ju aldrig. Men att det skulle ske just idag efter sorgen igår, det var magiskt. Jag har varit nära hur många gånger som helst, så jag kan inte säga att det var väntat, för med tanke på många gånger det varit nära så trodde jag aldrig det skulle hända, säger Kvist. 

På självaste nyårsafton avslutade Anna Ramberg golfåret med att göra HIO på Torekovs GK. Det var med årets sista slag på årets sista hål. En perfekt avslutning på 2023. Systembolaget var stängt men det fanns ju såklart nyårschampagne hemma på kylning. 


27 december, 2023:

Golfsverige runt

Tidigare Brynäsprofilen Mats Andersson har spelat golf på 470 svenska klubbar.
– Jag gick i mål i september, då spelade jag på Stora Lundby utanför Göteborg. Totat har jag spelat på 470 klubbar, men några av dem har lagts ned. En del har lagt till nya banor. Så nu vill jag spela samtliga banor också, jag har 13 kvar, säger Mats Andersson till Dala-Demokraten.
Hur lång tid har det tagit för dig att nå fram till ditt mål?
– Allt startade efter ishockey-VM i Gävle 1995. Jag satt med i marknadskommittén i VM-organisationen då och det hade varit mycket hårt jobb under lång tid. När allt var över var känslan ”jaha, vad ska man göra nu då?” Och då kom Börje Nordberg och jag på att vi skulle börja spela golf. 
Anderssons första golfrond skedde på Vara-Bjertorp GK utanför Skara där han tog grönt kort.
Sedan följde spel på alla banor runt Gävle, sedan alla i Hälsingland, alla i Dalarna. 
– Och när jag spelat 50-60 stycken började jag tänka att jag borde spela alla i hela Sverige. 
Att frun Mia delat sin makes golfintresse har underlättat.
– Överallt dit vi reser spelar vi golf. Det har blivit så att vi anpassar resorna efter de klubbar där man inte spelat, säger Andersson till Dala-Demokraten.


13 december, 2023:

Öppnar inomhusgolf i Visby

Efter årsskiftet beräknas Gotlands Golfcenter öppna sina dörrar och starta sina Trackman-monitorer. Detta på bästa läge. Strax utanför ringmuren och Österport, mitt i Östercentrum.

– Gotland är en fantastisk golfdestination men har saknat en riktigt bra inomhuslokal i centralt läge i Visby, säger Peter Wallmark som ser till att golfen blir en året runt-sport även på Gotland.

Ute på Kronholmen ligger Visby GK:s topprankade bana. Gumbalde Resort har utvecklats till ett av vårt lands skönaste resortanläggningar. Slite GK, När GK, Ljugarns GK och Gotska GK är andra banor som lockar golfare till Gotland.

Visionen är att Gotlands Golfcenter ska hålla samma höga kvalitet som öns toppbanor.
– Vår golf lounge ska bli en skön samlingsplats. Vi kommer att hålla öppet under hela året. Golfklubbarnas pros är alla positiva till att ha lektioner inomhus där de kan ta vara på våra monitorers mätinstrument. Samtidigt är detta naturligtvis ett nöje med spel på simulatorernas alla banor, berättar Peter Wallmark.

– En målsättning är att fler ska upptäcka golfen. Vi kommer att gå ut bland skolor och vårt universitet. Sedan vill de förhoppningsvis också åka ut till golfbanorna ute på ön.

Det nya golfcentret skapas på stora ytor i en före detta bokhandels lokaler. Invigningen beräknas till ett datum i mitten av januari då det kommer att spelas i flera spelbås med simulatorer och Trackman i0-monitorer. Även puttinggreener planeras, såväl inomhus som ute vid den kommande utomhusserveringen.

Kommer Visby GK att kunna spelas inomhus?
– Ingen Gotlandsbana finns ännu inte i Trackman – men det vore förstås riktigt roligt när det blir möjligt, säger Peter Wallmark som själv är medlem på Slite GK och Gotska GK.


5 december, 2023:

Genrebild: Getty Images

Åtta tjänster försvinner på förbundet

Svenska Golfförbundet omorganiserar och minskar antalet tjänster på förbundskansliet. 64 tjänster bantas till 56. Omorganisationen pågår med förhoppning om att den nya organisationen är på plats under första kvartalet 2024. 

”Det är aldrig en rolig uppgift att minska organisationen, men SGF måste anpassas till det nya ekonomiska landskapet.”

Gunnar Håkansson, SGF:s generalsekreterare

Anledningen är det nya läget i samhället med inflation och kostnadsökningar, uppger  Gunnar Håkansson, SGF:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.
– Det är aldrig en rolig uppgift att minska organisationen, men SGF måste anpassas till det nya ekonomiska landskapet. Det har också varit ett viktigt inspel från golfdistrikten att SGF måste göra sin del i ny ekonomisk ram för förbundet, och det har vi tagit på allvar, säger Gunnar Håkansson.

Effektiviserar verksamheter och skär ner på personal

Förbundets omorganisation i stora drag:

 • Minskning med åtta tjänster på SGF:s förbundskansli, från 64 till 56.
 • Sammanslagning av två rådgivningsgrenar, där klubb- och idrottsfrågor samlas inom en och samma roll. Tillsammans med bankonsulenterna blir det en samlad rådgivning som täcker golfklubbens alla frågor. Klubbutveckling en samlad och strategisk enhet där även bankonsulenter ingår, med gemensam chef i Annica Lundström.
 • Effektivisering sker inom kommunikation, marknad och GIT, både avseende tjänster och verksamhet.

9 november, 2023:

Dormy flyttar till nya lokaler

Dormys golfvaruhus i Kungens kurva flyttar till nya lokaler inom samma handelsområde. Bolaget har har ingått ett sjuårigt hyresavtal  med Svenska Handelsfastigheter för en 2 500 kvadratmeter stor lokal.
– Vi ser fram emot att flytta till en fristående lokal och skapa en långsiktig lösning för att fortsätta bygga vidare på vårt förtroende hos gamla och nya kunder i Kungens kurva. I och med detta avtal gör vi på Dormy en nystart i området, där vi inreder varuhuset enligt samma koncept som övriga Dormyvaruhus i Sverige och ser med tillförsikt fram mot våra nya lokaler, säger Anders Wall, VD på Dormy Golf.


30 oktober, 2023:

Foto: Robin Stålebring

När golftränaren får oväntat besök

En räv besökte Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC, söder om Sundsvall, förra veckan. Räven verkade ha blivit väldigt golfbiten och hade svårt att respektera öppettiderna. Robin Stålebring, som även ingår i Golfskolans tränarpanel, lade på shopcharmen och till slut gav räven upp.


26 oktober, 2023:

Foto: Happy Golfer

Erbjuder transport till banan i nytt medlemskap

Happy Golfer lanserar Citymedlemskap där busstransport till och från banan ingår.  Medlemskapet riktar sig till de som bor i Stockholms innerstad men som inte har tillgång till bil.
– Problemet med att ta sig ut till golfklubbarna för folk utan bil men bor centralt är något vi har försökt att hitta lösningar på under en längre tid, säger VD Mattias Bohlin.

Banan Happy Golfer Stockholm ligger 30 minuters bussfärd söder om city och initialt kommer 100 citymedlemskap släppas där det är först till kvarn som gäller. Dessa 100 kommer varje söndag erbjudas busstransport till banan där allokerade starttider väntar. Priset för citymedlemskapet är 7 995 kronor. 

Nya grästees

Happy Golfer Stockholm har även inlett ett arbete där nuvarande konstgrästees på sex hål ska bytas ut mot grästees (sex gula, sex röda).
– Visionen är att redan under sommaren kunna öppna tolv nya grästees. Ett av problemen vi har är tillgången till vatten och därför börjar vi nu med sex hål för att kunna utvärdera tillgången och åtgången innan nästa etapp tas vid. De nya teeytorna kommer att byggas bredvid de nuvarande så man kommer kunna spela precis som vanligt under hela byggnationen, säger Mattias Bohlin. 

Happy Golfer har 31 000 medlemmar. Banan Happy Golfer Stockholm har 27 hål och ligger i Botkyrka kommun, 30 minuter söder om Stockholm city.


23 oktober, 2023: 

Ljunghusens GK. Foto: Läsarbild

Så slog Babet mot svenska golfbanor

Stormen Babet drog in över södra Sverige i fredags och orsakade stora översvämningar. Och det var de kustnära banorna i Skåne som drabbades värst där bland annat stora mängder sand och sten blev kvar på spelytorna när vattnet drog sig undan. 

Trelleborgs GK hamnade till stor del under vatten och när det var som värst var 16 hål översvämmade. 
Ystad GK tvingades stänga hål 1–9 helt och hållet. 
Ljunghusens GK drabbades också hårt och på måndagen var hål 13–18 och 19–27 stängda. 


17 oktober, 2023: 

Foto: Mjölby GK via Facebook

Svensk klubb nominerad till internationellt miljöpris

Mjölby Golfklubb i Östergötland är sedan länge miljöcertifierad och 2018 blev den årets miljöklubb i Sverige. Nu är klubben nominerad till ett internationellt miljöpris – International environment golf club of the year. 
De övriga nominerade är italienska Golf della Montecchia, cypriotiska Minthis Golf Club och irländska The Royal Dublin Golf Club.
– Jättekul att klubben syns i de här sammanhangen. Vissa tror kanske att vi bara sprutar gifter på golfbanan, men så går det ju inte till i dag, säger Gert Lövgren, Mjölby GK:s miljökommitté till Östgöta Correspondenten.


17 oktober, 2023:

Delat guld i Regel-SM

Lördagen 14 oktober avgjordes årets Regel-SM med en final på Svenska Golfförbundets kansli i Idrottens Hus i Stockholm. 
I amatörklassen ställdes regerande mästaren Mikael Abelsson, Lidköpings GK, mot Lesley Stoa, Umeå Sörfors GK. Abelsson tog hem guldet och har nu vunnit amatörklassen tre år i rad.
I proffsklassen möttes Alexander Gatara, Forsgårdens GK och Fredrik Wästlund, Landeryds GK. Gatara vann guld förra året och Wästlund 2020. Det blev en historiskt jämn drabbning där ställningen var 4-4 efter de fem ordinarie frågorna. Efter sex utslagsfrågor var ställningen fortfarande lika och det blev därför delad seger för första gången i Regel-SM:s historia. Regel-SM livesändes och på den här länken kan du se finalerna.


12 oktober, 2023:

Genrebild: Getty Images

Universitetsprojekt ska få fler kvinnor att börja spela golf

I Ladies night golf samarbetar olika aktörer för att erbjuda kvinnor en väg in i golfen. 
William Kronvall studerar det idrottsvetenskapliga programmet Sport Management vid Malmö universitet. Som en del av utbildningen har han lanserat projektet Ladies night golf tillsammans med Helsingborg Indoor Golf och projektet samverkar med golfklubbarna Allerum, Landskrona, och Rya.

Syftet är att locka fler kvinnor till golfen genom att ge dem en nybörjarstart på hösten och vintern för att sedan enklare kunna fortsätta under våren och sommaren.

Det blir inomhusträning två gånger i veckan under vintersäsongen och sedan erbjuds deltagarna ett prova på-medlemskap på klubbarna som gäller nästa år. Därefter erbjuds de fullvärdiga medlemskap (som är olika beroende på klubb).

– I golfsverige är det just nu endast 25,6 procent som är kvinnliga golfspelare. Enligt golfförbundets vision 50/50 vill man få fler kvinnor till golfen då det skulle göra det mer jämställt. Projektet Ladies night golf riktar sig därför in på målgruppen kvinnor inom åldersramen 22–45 för att få fler av dem att börja spela golf, säger projektledaren William Kronvall.    


5 oktober, 2023: 

Foto: Orresta Golf & Konferens via Facebook

Bygger nytt hotell vid banan

Orresta Golf & Konferens mellan Västerås och Enköping har fått ett första klartecken att bygga nytt hotell och utveckla nuvarande verksamhet. Idag har anläggningen 30 rum och den nya hotellbyggnaden i ett plan skulle rymma tio rum för att möta efterfrågan från konferensgäster.
– Vi får se när vi börjar, vi har ingen jättebrådska att komma igång och det tar ju tid innan allt pappersarbete är klart. Men det känns bra att det är på gång, säger Christer Johansson, vd och ägare, till VLT.

Än så länge är det tidigt i processen och byggnadsnämnden gick emot tjänstemännen när den gav positivt förhandsbesked. Tjänstemännen menar att hotellbygget strider mot detaljplanen eftersom marken är öronmärkt för golf, inte hotellverksamhet. Nämnden menar att inga grannar kommer störas och ger därför tummen upp. 


18 september, 2023:

Foto: Fagersta GK via Facebook

Svinpesten: Tummen upp för golfspel – men inte utanför gräset

Fagersta Golfklubb fick utstå enorm kritik när den förra lördagen genomförde en golftävling i den smittade zonen där afrikansk svinpest upptäckts.

Vad som räknades som ”etablerad tävlingsarena” var oklart och efter kritiken valde klubben att stänga i väntan på tydligare information från Jordbruksverket. 

Myndigheten upprättade snabbt ett specifikt svar på sin hemsida gällande golfspel: 
”Du får inte lämna själva golfbanan. Det innebär att slår du en boll utanför själva gräset får du inte hämta bollen. Skodon, kläder och utrustning som har använts på golfbanan bör tvättas rent med vatten och borste så de blir rena från all synlig smuts. De ska vara så rena att man kan använda dem inomhus. Var extra noga med sulor på peggade skor och med hjul på vagnar.”

Fagersta GK gjorde därmed inget fel och i samråd med Jordbruksverket öppnade de för spel igen i onsdags förra veckan.

Den som vistas i skogen inom den smittade zonen riskerar att dömas till böter eller fängelse.


13 september, 2023: 

Foto: printbild.se

Kändistätt på Barngolfen 

Den 4 september spelades Barngolfen på Sankt Jörgen Park i Göteborg. Barngolfen är insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus största insamlingsevenemang. Ett stort antal företag, kända profiler och golfproffs samlades för att engagera sig och samla in pengar till barnen på sjukhuset.
Laget Street Studios vann tävlingen i år, med Frölunda HC:s sportchef Kim Martin Hasson i laget.
Kända profiler och golfspelare: Carin Hjalmarsson, Johan Edfors, Magnus Svahlin, Calle Klingberg, Wille Schauman, Andreas Johnson, Anette Norberg, David Fjäll, Viktor Åkerblom, Håkan Thörnström, Jovan Radomir, Kim Martin Hasson, Sandra Carlborg, Magnus Wislander, Marcus Allbäck, Thomas Ravelli, Viktor Stålberg och Joel Lundqvist. 


12 september, 2023:

Foto: Gumbalde Resort via Facebook

Europeisk tourtävling till Gotland

I augusti nästa år kommer Gumbalde Resort på Gotland stå värd en LET Access Series-tävling, undertouren till Ladies European Tour. Det blir första gången som en europeisk tourtävling arrangeras på Gotland. Tävlingen kommer även ingå i nationella touren Ahlsell Nordic Golf Tour.
– Vi är väldigt glada och stolta att få chansen att arrangera denna tävling. Vi gillar verkligen att få arrangera proffstävlingar och speciellt en proffstävling av denna kaliber, säger Staffan Magnusson, golfansvarig på Gumbalde Resort.


Foto: Fagersta GK via Facebook

11 september, 2023:

Höll öppet – fick kritik – stängde

Den afrikanska svinpesten sprids i Västmanland. Fagersta GK ligger inom den avspärrade zonen och höll öppet fram till i söndags. Innan dess hade klubben fått utstå en kritikstorm. 

Nu har klubben stängt i väntan på ytterligare besked från myndigheterna.
– Det är väl alltid gott att vara efterklok, men enligt den information som vi haft tillgänglig så anser jag nog inte att vi har gjort fel, säger klubbens ordförande Joakim Johansson till Expressen. 

Johansson efterlyser tydligare besked om vad som gäller, främst vad som klassas som ”etablerad tävlingsbana”.

Klubben tolkade Jordbruksverkets regler som att det var tillåtet att spela golf. Sen kom kritikstormen.
Jordbruksverket ser över restriktionsbeslutet gällande golfbanan i Fagersta, rapporterar Expressen.

Jordbruksverkets regler säger att det är förbjudet med aktiviteter och sportevenemang ”utanför markerad tomtgräns och utanför etablerad tävlingsbana”. 


6 september, 2023: 

Med en rond på Araslöv Norra satte kompisarna Jonas Nordström och Tomas Åkerberg punkt för sitt projekt att ha spelat samtliga av Skånes totalt 64 18-hålsbanor. Foto: Privat

Kompisarna har spelat Skånes alla 18-hålsbanor

Idén kom ursprungligen från Tomas Åkerberg, som hade börjat samla på skånska golfbanor och sammanställt dessa i ett Excel-ark. När kompisen Jonas Nordström fick ta del av dokumentet för några år sedan började han kryssa i de han spelat och insåg att det faktiskt fanns möjlighet för kompisarna att pricka av allihopa. 
Nordström har 12 i handicap och är medlem på Vasatorps GK. Åkerberg har 14 i handicap och är medlem på Söderåsens GK.
Många av de skånska banorna har de spelat tillsammans och med en rond på Araslöv Norra i augusti satte de punkt för projektet och nu har de spelat alla Skånes 64 18 håls-banor. 
Men de stannar inte där – nästa mål är att bocka av alla i Halland. Där har Tomas Åkerberg fem banor kvar medan Jonas Nordström har åtta banor kvar att spela.
– Vi kanske hinner med en eller ett par banor redan innan det är dags att stänga den här säsongen, och så tar vi resten under nästa säsong, säger Jonas Nordström.


5 september, 2023:

Gjort HIO på hemmaklubbens alla par 3

Klas Lundgren blev medlem i Haverdals GK i Halland när den bildades 1988. 
I lördags blev det HIO på hål 7 med en järnfemma från 164 meter. Med det slaget har Klas Lundgren gjort hole in one på samtliga av Haverdals fyra partreor. 
Förmodligen inte en unik prestation men garanterat en extremt sällsynt sådan.
Stort Grattis och bra jobbat, Klas!


29 augusti, 2023:

Puttbanan har 18 hål med propra vita teekulor och vajande flaggor där längdkontrollen och förmågan att läsa greener ska testas till det yttersta. Bild: Lennart Hyse

De tog medalj i putt-KM på Bro Hof Slott GC:s massiva puttbana

Under helgen höll Bro Hof Slott Golf Club sitt klubbmästerskap i puttning på den massiva puttbanan som sträcker sig över 12 000 kvadratmeter. Denna oas som stod färdig förra året rymmer hela 18 hål och sträcker sig sammanlagt över 325 meter. Tävlingen genomfördes över 72 hål med en kvalgräns efter 36 hål. Efter många puttar stod tre medaljörer slutligen på pallen bland de ursprungliga 28 tävlande.

Den stolta vinnaren av Putting Club Championship 2023 blev Stefan Wallin, som genomförde puttbanan på totalt 158 slag. På andraplatsen fanns Sebastian Lindman, som hade 160 puttar. Bronsmedaljen gick till Jonas Brorsson, som klarade det på 164 slag.

Den utmanande puttbanan består av varierande hål, med avstånd som sträcker sig från tre meter till hela 40 meter. Mellan hål åtta och hål 18 möter spelarna en höjdskillnad på sju till åtta meter. Konceptet för puttbanan är från The Himalayas i St Andrews, och designen bygger på autentiska puttlägen som återfinns på golfbanor.


25 augusti, 2023: 

Foto: Privat

HIO i tisdags, albatross i onsdags

33-årige Markus Brännborn har milt uttryckt haft en bra golfvecka.
I tisdags spelade 10-handicapparen Hässlegårdens GK och på hål 16, par 3 137 meter, tar han upp sin järnnia och slår en perfekt spinnande boll som letar sig ner i hål på ett och karriärens andra HIO var ett faktum. 
Dagen efter spelade Brännborn Wittsjö GK och på hål 9, par 5, så slår han en bra drive och har bara 140 meter kvar. Han tar upp den magiska järnnian. Bollen landar en bit höger om hålet, studs och spinner sedan ner i hål.
Att göra HIO och albatross på två dagar är verkligen en spektakulär bedrift. Grattis gånger två, Markus! 


23 augusti, 2023: 

Foto: Lidingö GK

Lidingö Golfklubb firade 90 år

Lidingö GK bildades 1933 men har Sveriges äldsta 18-hålsbana som stod klar redan 1927. 
I år fyller klubben 90 år och förra veckan hade de en jubileumsvecka som avslutades i lördags med en stor fest och tävling – 120 spelare deltog i Davids Day till minne av klubbens pro mellan åren 1965 och 2015 David Johnstone.
På festen deltog 200 medlemmar och bland talarna var Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

18 augusti, 2023:

Foto: Flommens GK via Facebook

Trist skadegörelse på Flommens GK

Flommens GK i Skåne har vid flera tillfällen haft påhälsning av personer som slår upp stora mängder torv ute på rangen och verkar (sett till torvornas riktning) slå bollar åt alla håll och kanter. Vid senaste besöket hade de även slagit bollar mot svingstudions portar och orsakat stora hål. 

Nu ber klubben sina medlemmar och gäster om hjälp och vill få in tips om vilka personer det kan handla om. 

”Det hade varit skönt att slippa städa efter dem på morgnarna och att slippa inse hur många bollar dom försvinner varje kväll… Tack för hjälpen alla medlemmar.”, skriver klubben på sin Facebook-sida.


18 augusti, 2023: 

Golfklubb överväger att lägga ner nio hål

Hökensås GK i Västergötland har en besvärlig ekonomisk situation och nu föreslår styrelsen att nio hål läggs ner och anläggningen går från 27 till 18 hål. 
Föreningen gick i konkurs 2013 och har haft stora ekonomiska problem även sedan dess. 
Nu har medlemmarna kallats till ett extra årsmöte den 4 september för att besluta i frågan.
Golfbranschen.se har varit i kontakt med klubbens sekreterare Jonas Angshed som inte vill gå in på detaljer innan mötet hålls då han vill att medlemmarna får all information först.


15 augusti, 2023:

14-årige Filip Grave stod för en imponerande träningsrond på Bokskogens Gamla. Foto: Bokskogens GK via Facebook

Junior gick runt Bokskogens Gamla på 57 slag

I helgen spelade 14-årige Filip Grave i ledarboll med Peter Hanson i Bokskogens klubbmästerskap. DPWT-veteranen var bäst   då och vann med sex slags marginal. Grave slutade trea, tio slag efter Hanson. Grave vann pojkklassen med åtta slags marginal. På måndagen var han tillbaka på banan och gick ett träningsvarv från tee 50. Då blev det inofficiellt bankrekord för 14-åringen som gjorde fyra par, resten birdies – 57 slag! 


15 augusti, 2023:

Banrekord för Pelle Edberg på KM

Pelle Edberg vann klubbmästerskapet på Hooks GK för fjärde gången i överlägsen stil. Edberg, som samlat på sig en handfull pallplaceringar på DP World Tour i karriären, slutade 15 under par och var 14 slag före tvåan. Edberg passade även på att sätta nytt banrekord på Skogsbanan med 65 slag. 


7 augusti, 2023:

Säljer mark för 35 miljoner 

Med tiden kommer det att byggas bostäder längs med hålen på Bråvikens GK i Östergötland. Klubben har nyligen sålt mark till A-gruppen och fastighetsutvecklaren räknar med att första spadtaget tas om cirka tio år. Golfklubben får 35 miljoner kronor för markaffären men summan är inte definitiv utan kan ändras beroende på hur många bostäder som byggs. 

För pengarna planerar klubben bland annat att:
– amortera banklån
– renovera klubbhus och restaurang
– diverse uppdateringar av banorna med bland annat ett par nya dammar 
– studio och inomhushall
– nya toaletter på banan
– elbelyst korthålsbana


Klicka på golfdistrikten för fler inlägg:BLEKINGE

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


BOHUSLÄN-DAL

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


DALARNA

Nyheter:

16 juni, 2023:

Marc Olsson, 95, har spelat golf i 67 år

Marc Olsson, Rättviks Golfklubb, började spela golf 1956. 67 år senare är 95-åringen bland de äldsta golfspelarna i Sverige.
– Det är nog så, säger han till Hans Bloom i en artikel publicerad på Rättviks GK:s hemsida.

Marc Olsson bor i centrala Falun och åker ofta till Rättvik för att träna och spela.
– Jag trivs i Siljansbygden och Rättviks. Passar ofta på att äta lunch och träffa andra att prata med när jag åker hit. Fast numera tar det lite längre tid för kroppen att komma igång. Och gåendet på banan är svårare. Får se om det blir nåt tävlande i år. I så fall måste jag åka bil.

Marc Olsson är ursprungligen från Vikmanshyttan och var nyutbildad jurist och satt ting i Mariestad då han började med golf.
– På den tiden köpte man inte golfset utan en klubba i taget. Vi var några på jobbet som åkte till Billingens Golfklubbs 9-hålsbana.

Marc Olsson åkte sedan till USA för att studera engelska. När han återkom till Sverige blev han skattejurist hos Länsstyrelsen Värmland i Karlstad där nybildade Karlstads GK höll till på en liten bana vid gamla flygfältet och 1959 togs en ny 9-hålsbana i bruk. Han blev sekreterare i klubben och när han flyttade till Göteborg 1972 för jobb vid Kammarrätten, förärades han av Karlstads GK med livstids fri greenfee.

Under tiden som medlem i Delsjö GK i Göteborg blev det mycket golf.
– Jag spelade i stort sett året om och som lägst var jag nere på handicap 6.

När Marc Olsson 1980 utsågs till lagman vid dåvarande Länsrätten i Kopparbergs län gick flyttlasset till Falun. Han gick sedermera med i Rättviks Golfklubb och det har han aldrig ångrat.
– Klubben har genom alla år hållit ett gott kamratskap. Här finns inget snobberi och översitteri, säger Marc Olsson.

Han har inte några planer på att sluta spela golf.
– Fast nu tar jag ett år i taget.


29 maj, 2023:

Lägger konstgräs på alla greener

Svanskogens Golfklubb i Grängesberg, Dalarna, har byggt om alla nio greener med konstgräs.
Pay-and-play-banan ligger i ett skogsområde och har anlagts på slig från en närliggande malmgruva. Slig påminner om finkornig sand och eftersom jordhalten är låg torkar gräset lätt i materialet.
– Anledningen till att vi bestämt oss för konstgräs är att banan här är byggd på slig från gruvan. Gräset växer inte som det ska. Vi har haft ett elände och tappat nästan 1 000 greenfeespelare, säger Ulf Bäcker till lokalti.se
1 500 kvadratmeter puttyta och 1 000 kvadratmeter foregreen har anlagts och ombyggnationen finansieras genom ett lån på 2 375 000 kronor som Ludvika kommun gått i borgen för.
Svanskogen har drygt 200 medlemmar och sedan i lördags är alla nya greener igång och klubben tror att konstgräset kommer locka fler besökare och medlemmar.
Nu slipper man även lägga tid och vatten på greenerna och kan istället fokusera på övriga spelytor.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GOTLAND

Nyheter:

12 maj, 2023: 

Försvarsmakten tar över golfbana

Suderbys Golf på Gotland är en pay-and-play-bana med 12 hål. Banan ligger strax söder om Visby och öppnade 2004. 
2008 lades banan i stort sett ner när ägaren inte kom överens med TopTee som drev anläggningen. 2011 fick Suderbys nytt liv när golfpron Carl Johan Bernce tog över.
– När jag kom fanns inga fairways, 19 bunkrar var helt igenväxta. Gräset på greenerna var lika högt som på fairway. Vi skapade nya linjer och la i ny sand, säger Bernce till Golfbranschen.se

Suderbys Golf har lockat mellan 2 000 och 3 000 gästspelare per säsong men har inte varit en medlemsklubb.
– Om jag berättade vad jag har för driftsbudget skulle alla i branschen skratta. Men det går att hålla en bana i tillräckligt bra kondition för att gemene man ändå ska gilla det.

Vid årskiftet är Suderbys ett minne blott och Försvarsmakten tar över marken. 
– Min 13-åriga era är över… Men jag får vara tacksam för den tid jag fick. Det finns ett litet hopp att jag kan köra vidare ett år till men vi får se, säger Bernce till Golfbranschen.

Vad marken ska användas till är oklart. Bernce har hört allt från grusplan till uppställning av förråd. 

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GÄSTRIKE-HÄLSINGE

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GÖTEBORG

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

5 maj, 2023:

Nya ägare tar över niohålare – siktar på att bygga ut

Backa Säteri Golf i Nödinge utanför Kungälv har fått nya ägare. Tony Lindskog och Linda Hägglund tar över driften av anläggningen. På sikt vill de se om det går att utöka den vackra niohålsbanan till 18 hål.
– Samtidigt vet jag att många medlemmar är nöjda med nio hål, men det kanske går att få till två niohålsslingor, säger Tony Lindskog till Alekuriren.
Lindskog äger redan fastigheten Backa Säteri som han tog över i juni förra året, via sitt byggföretag Complett Byggen AB.
– Jag hade tittat på huset i många år. Det var synd att det stod tomt och jag försökte köpa fastigheten i flera år. Till slut hittade vi en lösning.
Att sköta golfbana är nytt för Lindskog och Hägglund.
– Det är en vetenskap att få till en fin golfbana och där behöver vi skaffa oss kunskap. I nuläget är det klart att två hål kommer att försvinna från banan. Därför behöver vi bygga två ersättningshål och en ny range. Vi vet inte när det blir, men föreningen har fått klartecken att arrendera mark på andra sidan Bräckans väg, säger Lindskog till Alekuriren.


24 april, 2023:

Mycket på gång på Torslanda GK

Torslanda GK genomgår en stor ombyggnation som beräknas vara helt klar nästa år. Bygget är i full gång och varje dag sker framsteg. I år blev nya träningsområdet klart och göteborgsklubben har fått tillstånd att anlägga fyra nya ”salamanderdammar.”

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


HALLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

25 april, 2023:

Före:

Efter:

Ö-greenens förvandling

Vinbergs GK utanför Falkenberg har gjort ett par större renoveringar under vintern och våren. Hål 6 har fått fem nya bunkrar som testar spelarna men också kommer fungera som välbehövliga siktmärken på det krängande par 5-hålet.
På hål 5 sträcker greenen ut sig som en halvö i banans största damm. Tidigare har greenområdet hållit en relativt anonym profil i dammen med mycket växtlighet. Nu har ett enormt röjningsarbete genomförts och greenen har fått ett visuellt lyft. Det har även byggts en kanal genom fairway, cirka 30 meter från green.


27 mars, 2023:

Ny krögare till Falkenberg

Falkenbergs Golfklubb har under en tid varit utan restaurang men har nu gjort klart med en ny krögare. Shadi Sharit, som driver en populär lunchrestaurang i Falkenberg, startar upp golfrestaurangen HIO under våren.
– Vi kommer att fokusera på svensk husmanskost samt även med europeiska inslag. Utöver det kommer vi ha en varierad bistromeny med olika alternativ av kött/fisk och vegetariska rätter kompletterat med sallader, pizza med fina råvaror och så klart våra egna hamburgare. Detkommer även finnas alternativ till de yngre gästerna som vi vet är populära på golfrestauranger, säger Shadi Sharit. 


15 mars, 2023:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


JÄMTLAND-HÄRJEDALEN

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


MEDELPAD

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


NORR- & VÄSTERBOTTEN

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

27 mars, 2023:

Överklagan försenar ombyggnation

Norrbottniabanan är en järnväg som planeras att byggas mellan Umeå och Luleå. Den planerade dragningen går över Robertsfors GK. Intrånget medför att banan behöver anpassas genom ombyggnation. I juni skrevs ett avtal mellan kommunen och Trafikverket som innebär att kommunen får drygt 19 miljoner för att bygga om golfbanan (som utgår ifall Trafikverkets plan fastställs). Men nu skjuts ombyggnationen upp eftersom järnvägsplanen har överklagats.
Spelet framöver kommer inte påverkas av förseningen och klubben har sedan tidigare blivit lovad att nio hål alltid ska vara öppna under hela byggtiden. 


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SKÅNE

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

15 augusti, 2023:

14-årige Filip Grave stod för en imponerande träningsrond på Bokskogens Gamla. Foto: Bokskogens GK via Facebook

Junior gick runt Bokskogens Gamla på 57 slag

I helgen spelade 14-årige Filip Grave i ledarboll med Peter Hanson i Bokskogens klubbmästerskap. DPWT-veteranen var bäst   då och vann med sex slags marginal. Grave slutade trea, tio slag efter Hanson. Grave vann pojkklassen med åtta slags marginal. På måndagen var han tillbaka på banan och gick ett träningsvarv från tee 50. Då blev det inofficiellt bankrekord för 14-åringen som gjorde fyra par, resten birdies – 57 slag! 


20 juli, 2023: 

Säljer ”närproducerad” honung i shopen

I våras byggde Hylliekrokens Golfcenter i Limhamn, Malmö, tre stycken bihotell på anläggningen. Nu har det gett resultat och den första ”härproducerade” honungen har anlänt till butiken. 

– Bina producerar inte bara en massa honung utan hjälper också till att pollinera växter som vi har i närheten, säger Magnus Göransson på Hylliekrokens Golfcenter.

Att hålla bin på golfbanor uppmuntras av styrande golforgan som en del i att berika den biologiska mångfalden.


29 juni, 2023:

Ska spela golf i 24 timmar

Välgörenhetsprojektet ”En Tia Till Barnen” har sedan starten för några år sedan utfört extrema utmaningar i syfte att samla in pengar till barn och ungdomar. Tidigare har det cyklats, paddlats och åkts rullstol långa sträckor. I år är det 24 timmar golf på Mölle GK som gäller.
– Vi driver vårt projekt ideellt och jobbar under insamlingsstiftelsen ”Ellas Hjältar”. De två första åren tog vi oss från Stockholm ner till Ängelholm med hjälp av cykel, rullstol och kajak. Vi har samlat ihop cirka 400 000 kronor. I år antar vi utmaningen att spela golf 24 timmar i streck på Mölle GK och vi samlar in pengar för att jobba mot mental ohälsa och hemmasittande barn och ungdomar, säger Pontus Becker, arrangör och utövare för ”En Tia Till Barnen”.


22 juni, 2023:

Siktar på att få 150 ungdomar att börja spela golf

Ängelsholms GK gör en storsatsning i sommar tillsammans med MunkaGrodden AB, Drivkraft och Stiftelsen Gripen. Projektet Aktiv Unga syftar till att locka ungdomar mellan 12 och 17 år till golfen. Detta görs med att erbjuda fritt Grönt Kort, fritt fullvärdigt medlemskap i ett år samt fri tillgång till utrustning som lånas ut till deltagarna under utbildningen.
– Vi vill nå ungdomar som i vanliga fall inte kommer i kontakt med golfen. Sen vill vi ta bort allt som kan hindra att man börjar med golf. På lång sikt vill vi se en föryngring av klubben, en större blandning av ungdomar från hela samhället och förhoppningsvis en härlig blandning av tjejer och killar, säger Fredrik Karlsson, klubbchef Ängelholms GK.

Klubben har köpt in 30 golfset med bag som ungdomarna kommer att få låna under utbildningen. Sedan kommer klubborna finnas på klubben och alla som vill spela får låna dessa utan kostnad och de kommer att finnas tillgängliga så länge de håller.
– Vi kommer att köra det här projektet i 3 år. Vår förhoppning är att 150 ungdomar har hittat till golfen efter det, säger Karlsson.

Pro på Ängelholms GK är Golfskolans Robert Löfqvist:


1 juni, 2023:

Han blev årets klubbchef

GAF – Golf Management Sverige, har utsett Patrik Brorsson, Landskrona GK, till årets klubbchef 2022.

Motiveringen:

Ansvar, tillit och nytänkande är nyckelord i den utveckling som lyft både organisation och anläggning. Projekten har varit många, investeringarna omfattande.
Resultatet är en dokumenterat uppskattad golfanläggning.
Årets klubbchef 2022 tror på kraften i ansvarstagande medarbetare. Han coachar hellre än kontrollerar. Den underliggande filosofin är att medarbetare växer genom ansvar och det utvecklar även golfklubbens verksamhet. Utvecklingen varit slående: Klubbhus, restaurang, organisation, service, bankvalitet och övningsområde har fått ett lyft. Ett lyft fick även betygen från medlemmar och gäster – en framgång som är vävd av en konsekvent och effektiv kommunikationsstrategi.
Årets klubbchef 2022 är Patrik Brorsson på Landskrona Golfklubb.

Club Manager of the Year

2011: Annica Lundström, Örebro City Golf & Country Club
2012: Göran Tyrsing, Ringenäs Golfklubb
2013: Thomas Ahlberg, Bokskogens Golfklubb
2014: Unni Ekenberg, Skinnarebo Golf & Country Club
2015: Lars Östman, Sotenäs Golfklubb
2016: Karolina Bohlin, Forsgårdens Golfklubb
2017: Stefan Leskinen, Lindesbergs Golfklubb
2018: Per Simonsson, A6 Golfklubb
2019: Christian Jakobsson, Halmstad Golfklubb
2020: Kajsa Burden, Mjölkeröds Golfklubb
2021: Andreas Ljunggren, Österåkers Golfklubb
2022: Patrik Brorsson, Landskrona Golfklubb


16 maj, 2023: 

Discgolf flyttar in på golfklubb

Den 18 juni invigs Romele Disc Golf Arena i direkt anknytning till Romeleåsens GK i Skåne.
– Såvitt vi och discgolfarna vet är detta det första samarbetet mellan discgolf och ”riktig golf” på denna nivån. Vi får tillsammans en anläggning med en bred målgrupp där vi kan erbjuda vanlig golf, discgolf och footgolf på samma anläggning. Discgolfen får tillgång till vår infrastruktur med restaurang och shop och vi får fler gäster till vårt område, säger Mats Berggren, ordförande Romeleåsens GK. 

Romele Disc Golf Arena kommer ha fyra banor – en mästerskapsbana med ambitioner att rankas bland toppbanorna i världen, en parabana för funktionshindrade, en äventyrsbana och en naturbana. På sikt kommer även en nattbana finnas med 18 upplysta hål.

Discgolfanläggningen arrenderar mark av golfklubben och vintertid är tanken att en discgolfbana ska läggas ut på en del av riktiga golfbanan.
– Vilket kan ge intäkter och året-runt-verksamhet på en golfbana som annars är oanvänd, säger Berggren. 


28 april, 2023: 

”Sveriges vackraste tee” har byggts om

Mölle GK på Kullahalvön i nordvästra Skåne har många vackra golfhål. Gul tee på hål 8 har av många kallats för Sveriges vackraste tee med imponerande havsutsikt.
– Vi är partiska och uttalar oss inte om det är sant eller ej men vi kan definitivt hålla med om att utsikten är magnifik, säger Ulf Jerlebo, klubbchef Mölle GK. 

Till i år har åttans tee byggts om och för att göra det enklare för långtslående har en siktpinne satts upp så att förstagångsbesökare vet vart de ska ta vägen.
Vidare har nio bunkrar lagts igen på banan, vissa för att göra banan roligare att spela, andra för att ingen varken såg dem eller låg i dem särskilt ofta. Mölle GK:s uppdateringar sker i samråd med designkonsulten och tv-kommentatorn Magnus Sunesson.


26 april, 2023:

1 000 kvadratmeter puttinggreen

Båstad GK genomför en stor ombyggnad av puttinggreenen utanför shopen. Den nya greenen har blivit planare och större och medlemmar och gäster kommer kunna putta sig runt på drygt 1 000 kvadratmeter. 


20 april, 2023:

Om bygglovet godkänns kommer Falsterbo Golfklubb bygga om klubbhuset för 60 miljoner kronor.

Falsterbo bygger om klubbhuset

98,5 procent av medlemmarna röstade ja på ett extra årsmöte förra veckan. Länsstyrelsen har sedan tidigare givit tummen upp. Nu återstår ett godkännande på bygglovet av byggnadsnämnden.
– Förhoppningsvis ska detta vara en formsak då Länsstyrelsen har godkänt projektet, säger Jan Ekblom, Klubbchef Falsterbo GK.

Om det blir positiva besked från byggnadsnämnden så stängs det anrika klubbhuset från 1914 i september och en stor renovering drar igång. Kostnaden beräknas bli 60 miljoner kronor där klubben står för hälften och den andra hälften betalas via anonyma donationer.
De delar av Falsterbos nuvarande klubbhus som har ett kulturellt värde kommer att bevaras. Bygget beräknas vara klart våren 2025.


20 april, 2023:

RUFF flyttar in på Barsebäck

Barsebäck Resort och RUFF har gått samman och skapat RUFF Bar med simulatorgolf, mat och dryck för att kunna erbjuda golf på anläggningen året runt. RUFF Bar på Barsebäck har fyra TrackMan 4-simulatorer. 

– Vi älskar golf och vill kunna erbjuda våra gäster så mycket golf det bara går. Det blir ett superkul komplement i vårt erbjudande och en aktivitet där våra gäster kan samlas, äta och dricka gott, men framför allt spela ännu mer golf, säger Michael Lundin, VD på Barsebäck Resort.


19 april, 2023:


11 april, 2023:


27 mars, 2023:

Barsebäck klara men smider nya planer

Fastighetsbolaget Ernst Rosén köpte den klassiska anläggningen i slutet av 2019. Sedan dess har mycket arbete gjorts på banorna och på hotellet. Banorna har bytt namn till Ocean Course och Pine Course och främsta åtgärden har varit att 43 000 träd har gallrats bort. 
Men Barsebäck Resort är inte nöjda utan kommer initiera en ny femårsplan. Exakt vad som kan komma att ske är oklart men vd:n Michael Lundin, som tillträdde i augusti ger uttryck för att avslutningshålen kan komma att påverkas.
– Exempelvis så tycker jag kanske inte att avslutningshålen på banan är riktigt så ”breathtaking” som man önskar, säger han till golfbranschen.se

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SMÅLAND

Nyheter:

15 augusti, 2023:

Banrekord för Pelle Edberg på KM

Pelle Edberg vann klubbmästerskapet på Hooks GK för fjärde gången i överlägsen stil. Edberg, som samlat på sig en handfull pallplaceringar på DP World Tour i karriären, slutade 15 under par och var 14 slag före tvåan. Edberg passade även på att sätta nytt banrekord på Skogsbanan med 65 slag. 


10 juli, 2023:

Oskarshamn utökar och bygger om klubbhuset

Oskarshamns Golfklubb fortsätter att utveckla sin anläggning. Ett successivt långsiktigt arbete har pågått med 18-hålsbanan sedan år 2016. Detta tillsammans med arkiktekten Pierre Fulke som skapat en ny bansträckning med bland annat fyra nya golfhål, flera nya greenområden, en träningsstudio och palissadsmyckade dammar.

Nu står klubbhusområdet i fokus.

I takt med att banan blivit allt med populär bland medlemmar och gäster har behovet att ett större klubbhus ökat.

– Framför allt behöver personalen större ytor för sitt arbete, berättar klubbchefen Hans Karlsson.

– Det handlar om en om- och tillbyggnad. En del av dem ursprungliga byggnaden kommer att finnas kvar med kök och omklädningsrum. På en ny yta på 200 kvadratmeter bygger vi matsal, lounge, shop och personalutrymmen. Vi vill skapa en modern ladhusbyggnad som lyfter hela känslan vid entrén till klubben. Utanför finns plats för en ny uteterrass med härlig utsikt ner mot de nya greenområdena på hål 9 och 18.

Rivningsarbetet beräknas starta i början av september. En redan efterlängtad öppning och invigning kan planeras till april 2024.

– Restaurangen kommer att ha öppet säsongen ut. Självklart kommer arbetet att märkas, men självklart kommer spelet att pågå som vanligt ute på banan. Vi kommer att ha en provisorisk shop och reception under hösten, berättar Hans Karlsson.

Oskarshamns GK fick 2022 utnämningen ”Sveriges nöjdaste medlemmar”, enligt ”Players 1st”. När klubbhuset står färdigt lär det finnas möjligheter till ökad uppmärksamhet i olika undersökningar.


22 maj, 2023: 

Bjuder in andra idrottslag till golfbanan

Hooks Golfklubb i Småland har anammat ett nytt grepp för att introducera unga för golf. 
Att skolklasser besöker golfklubbar är relativt vanligt. På Hooks GK har man valt att bjuda in ungdomslag från andra idrotter. Hittills har de haft innebandy- och handbollslag på besök som fått slå på rangen, puttat och fått en avslutande middag i restaurangen.
– Till skillnad mot att exempelvis bjuda in en skolklass så har alla i ett idrottslag redan ett sportintresse och tröskeln till glädje och stimulans har upplevts som kortare. Vilken effekt vi får på projektet återstår att se men vi upplever att alla som har varit här än så länge har haft en väldigt rolig stund och vi är väldigt nöjda över att ha fått introducera golfen för första gången till många barn och ungdomar, säger Niklas Blom, Idrotts- och Junioransvarig Hooks GK. 

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


STOCKHOLM

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

29 juni, 2023:

Ahlsell Flag 100, en flaggtävling över 100 hål. Arkivbild: Göran Söderqvist

100 hål igen på Stockholms GK

Flaggtävlingen Ahlsell Flag 100 spelas för tredje gången den 29 juni på Stockholms GK. Det handlar om ”ultragolf” där deltagarna spelar 100 hål på en dag. Starten går klockan 03.30 och tävlingsledningen beräknar att målgången blir cirka 21.00. För att lyckas behöver rondtiderna hållas under tre timmar, vilket inte varit något problem de två första upplagorna. 

Idén föddes i bastun på Stockholms GK och tävlingen har blivit en succé.
– Vi ville testa hur många hål man både hinner och orkar spela under ett dygn. Upplevelsen blev mindre extrem än förväntat, kroppen anpassade sig bra till det höga speltempot, säger Tobias Hindersson.
– Av fyrtio startande första året kom trettionio i mål, och de flesta spelade betydligt bättre golf än de hade förväntat sig och framför allt var de glada och nöjda och ville göra det igen, säger Johan Stille.

I år medverkar bland andra Caroline Blixt, PGA Tour-spelaren Jonas Blixts syster. 
– Jag är laddad och ser fram emot utmaningen, säger Caroline Blixt. 

Årets startfält finns även tävlingens första internationella deltagare – 61-årige italienaren Marcello Labor. Han är pilot från Rom som fick höra talas om den ”galna” tävlingen när han kom till Sverige. Några klubbor har han dock inte med sig så han fick hyra.   

Fakta ultragolf Ahlsell Flag 100

Spelform: Flaggolf 100 hål
Antal slag: Exakt handicap + banans par *5,55
Starttid: 03.30
Målgång: Cirka 21.00
Handicapgräns: 14,0


16 juni, 2023:

Hickorygolf i världsklass på Bro-Bålsta GK

Två svenska världsmästare finns med i startfältet i golftävlingen Bro-Bålsta Hickory Open den 18 juni. De är Olle Widegren, Stockholms Golfklubb, som vann World Hickory Open i Skottland både 2022 och 2019 samt Johan Moberg, Norrköping Söderköping Golfklubb, som vann 2018.

I Bro-Bålsta Hickory Open spelar deltagarna med golfklubbor med träskaft från tiden fram till 1930.

– Hickorygolfen har utvecklats starkt under de senaste åren samtidigt som modern golf har blivit allt mer mekanisk och styrd av extrema material. Det som spelarna söker i hickorygolfen är däremot ett spel som belönar känsla och improvisation – golf som en konstform, meddelar tävlingsansvariga Patric Andersson och Gunnar Gradin vid Hickorykommittén vid Bro-Bålsta GK i ett pressmeddelande.

Sverige är en av hickorygolfens ledande nationer med mästare som Widegren och Moberg. Sverige arrangerar också några av världens största tävlingar, däribland Bro-Bålsta Hickory Open som har spelats sedan 2007.
Årets startfält är det starkaste hittills i mästerskapet och arrangörerna tror att det finns en god chans att hickoryrekordet på 71 slag (två under par) ryker.

Hickorygolfarrangemanget på Bro-Bålsta GK börjar redan på lördag den 17 juni med lagtävlingen Stig-Helmer Competition, där före detta europatourspelaren Per Andersson deltar.


1 maj, 2023:

Problemgreen får hjälp

Wäsby GK norr om Stockholm har gjort om greenområdet på hål 15, par 5. Greenen har varit ett problem under en längre tid då den fått ta emot stora mängder vatten från skogen intill. Grästillväxten har lidit och haft svårt att komma igång tidigt på säsongen, främst i framkanten av green. Försök att leda undan vattnet och erbjuda greenen mer soltid har gjorts i omgångar men problemet har inte försvunnit helt.
I vinter tog därför klubben ett större grepp genom att röja hela högersidan om green. En bunker samt dräneringsförstörande träd har tagits bort och vattnet från skogen ska nu hejdas och ledas undan innan den når green. Vägen mellan green och nästa tee har samtidigt flyttats för att undvika komprimerande fotramp i närheten av green.  
Även teeområdet på samma hål har förbättras för att erbjuda en tydligare vy vid utslaget och minska bolletning. 


27 april, 2023:

Vann pris för bästa skidspår

På Saltsjöbadens Golfklubb i Stockholm dras det upp skidspår varje vinter. Sista spårningen gjordes för en dryg månad sedan och nu har skidspåren smält och golfbanan öppnat.
Förra veckan fick Saltsjöbadens Skidarena ”Stora Skidspårspriset 2023” av Svenska Skidförbundet.
Ur motiveringen: ”Trots dåliga väderförutsättningar i Stockholm den här vintern så har Saltsjöbadens Skidarena lyckats leverera skidspår och värdskap i toppklass.”

– Det här visar att golfbanor kan vara något annat än bara golf. Vi som klubb ska inte ta på oss mycket av äran, spåren ligger på banan men sköts av ideella krafter, säger Robert Karlsson, vd Saltsjöbadens Golfklubb. 


26 april, 2023: 

Golf dygnet runt

Bro-Bålsta GK, nordväst om Stockholm har installerat Toptracer Range. Tekniken gör att du får nyttig bolldata i din träning. Alla data från träningen sparas på ditt konto i Toptracers app. Du ser bollflykten på skärmen vid mattan och du kan göra olika tester och utmaningar under träningen. 
Bro-Bålsta har även byggt ett väderskydd med belysning som gör att du kan träna när som helst på dygnet. Belysningen tänds med en knapp och går på timer i 20 minuter. Toptracer Range finns på runt 20 platser i Sverige. 

Även Kungl. Drottningholms GK har nyligen installerat ny teknologi på rangen – TrackMan Range – som invigdes den 7 april.


24 april, 2023:

Foto: Benestam Golf Course Design via Facebook

Viksjö lyfts med nya bunkrar

Viksjö GK, nordväst om Stockholm har tagit hjälp av Benestam Golf Course Design för att lyfta banan med nya bunkrar. Den moderna tekniken capillary contcrete används vid byggandet och de nya bunkrarna är bättre strategiskt placerade.


13 mars, 2023:


10 mars, 2023:


10 mars, 2023:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SÖDERMANLAND

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


UPPLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

6 juni, 2023:

20 april, 2023:

Kända personer ger namn åt hålen

Upsala GK öppnar 18-hålsbanan för säsongen den 28 april. Banan totalrenoverades 2007–2010 och stod värd för Dam-EM 2020, Klubblag-SM herrar 2021 och 2022. I samband med säsongsöppningen presenteras en nyhet där kända personer med anknytning till Uppsala och vetenskapen fått ge namn åt hålen, exempelvis Svante Pääbo (hål 3) efter svenske genetikern och nobelpristagaren. Samtidigt får bunkrar och pliktområden vetenskapliga namn. Bunkern på Svante Pääbo döps till Neandertalaren. Och på Greta Arwidsson (hål 14) efter den svenska arkeologen, gäller det att pricka green mellan Sarkofagen och Mumien.

– Uppsala är en stad med starka akademiska traditioner och med koppling till vetenskap och forskning. I Uppsalas äldsta golfklubb har vi ökat profileringen av vår förstklassiga 18-hålsbana och fått den att knyta an till stadens vetenskapliga karaktär, säger Anders Kylesten, ordförande Upsala GK.


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄRMLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

27 april, 2023:

Foto: Årjängs GK via Facebook

Rustar rangen

Årjängs GK i Värmland har asfalterat utslagsplatserna på rangen. Flera platser var i behov av att säkras mot tjälskott.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄSTERGÖTLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

28 juni, 2023: 

Bygger 22 nya ställplatser

Vara-Bjertorp GK i Västergötland anlägger 22 nya ställplatser som ska stå klara den 1 juli. Med de nya platserna ihop med reservplatser kan klubben ta emot 30 boende samtidigt. 
Alla platser har tillgång till el och mellan dem är det gräsunderlag. Platserna kan förbokas via klubbens hemsida. På sikt är förhoppningen att kunna anlägga en latrintömning för husbilar.
Vara-Bjertorp GK är inne i en satsningsperiod där ny range, svingstudio och tillgänglighetsanpassat omklädningsrum också står på att göra-listan.  


27 juni, 2023:

27 juni, 2023:

Tvingas ta bort bryggor

Efter många turer i miljö- och byggnämnden samt länsstyrelsen står det nu klart att Åsundsholm G&CC i Västergötland måste ta bort de renoveringar som gjorts vid en pir och bryggor vid sjön Åsunden i närheten av golfbanan.

Miljö- och byggnämnden förelägger Åsundsholm Herrgård AB att: 

 • Riva och ta bort de bryggor som ligger i vattnet och vid strandkanten.
 • Ta bort betongplattan som placerats på den befintliga stenpiren.
 • Forsla bort det stenmaterial som lagts ut i anslutning till betongplattan.

Åtgärderna ska vara utförda senast åtta månader efter det att beslutet har vunnit laga kraft.

Anläggningen ämnar att överklaga beslutet.
– Det är tråkigt att vi hamnat där vi hamnat. Vi har försökt göra rätt och riktigt hela vägen men ändå hamnar vi i ett läge där vi utfört tillgänglighetsanpassning och förbättringsarbete som kommer allmänheten och turismen till nytta. Föreläggandet kommer att överklagas. Det har legat bryggor på platsen i olika utformning i närmare 100 år, det vill säga långt innan strandskyddslagen trädde i kraft. När vi tog över anläggningen 2021 var befintliga bryggor i mycket dåligt skick. Av denna anledning frågade vi dåvarande stadsarkitekten om lov att renovera pir och brygga, vilket vi fick till svar att det var OK. Renoveringen anmäldes vilket skapade ett tillsynsärende kring pir och brygga med slutsats att åtgärderna krävde bygglov vilket även kommunen utfärdat i efterhand, säger André Kjellberg, klubbchef i Åsundsholm Golf and Country club till Ulricehamns Tidning. 


2 maj, 2023: 

Golfklubb besöker skolor

Åsundsholm G&CC i Västergötland vill vända den nedåtgående trenden på juniorsidan och testar ett nytt grepp. Den senaste tiden har klubben besökt en handfull skolor i närområdet för att väcka intresse för sporten.
– Detta är ett grepp vi testar för första gången. Anledningen till det är för att vi vill komma ut och låta elever prova på golf. Sporten når kanske inte barn och unga som inte har någon förälder eller bekant som redan spelar golf. Därför vill vi ge fler möjligheten att prova på, säger Andre Kjellberg, klubbchef Åsundsholm G&CC till Ulricehamns Tidning.

När golfklubben kommer på besök får barnen prova på fulla slag från matta, hippa och putta.


20 april, 2023:


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄSTMANLAND

Nyheter:

16 juni, 2023:

TrackMan Range till Skerike GK

Skerike GK i Västerås har installerat TrackMan på rangen. Nio monitorer samt möjlighet att använda systemet genom en mobilapplikation på resterande slagplatser.


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÅNGERMANLAND

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÖREBRO

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÖSTERGÖTLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

7 augusti, 2023:

Säljer mark för 35 miljoner 

Med tiden kommer det att byggas bostäder längs med hålen på Bråvikens GK i Östergötland. Klubben har nyligen sålt mark till A-gruppen och fastighetsutvecklaren räknar med att första spadtaget tas om cirka tio år. Golfklubben får 35 miljoner kronor för markaffären men summan är inte definitiv utan kan ändras beroende på hur många bostäder som byggs. 

För pengarna planerar klubben bland annat att:
– amortera banklån
– renovera klubbhus och restaurang
– diverse uppdateringar av banorna med bland annat ett par nya dammar 
– studio och inomhushall
– nya toaletter på banan
– elbelyst korthålsbana


19 juni, 2023:

Arkivbild: Johan Sundqvist

Ingen strejk på golfbanor

Förhandlingarna hade strandat och Kommunal varslade om strejk för personal på tolv golfbanor, där de flesta drivs som aktiebolag.
Parterna var inte överens om lägstalönerna och enligt Kommunal vägrade Gröna arbetsgivare att höja avtalens lägstalöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad.
Strejken skulle ha inletts den 20 juni men nu har parterna nått en överenskommelse och Kommunal har accepterat medlarnas bud och nya kollektivavtal kommer tecknas med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare gällande anställda på golfbanor.
Kommunals varsel backades av LO-förbunden som var villiga att lägga sympativarsel av princip, vilket nu inte behövs eftersom parterna är överens.

De golfbanor som skulle ha påverkats av strejken var: Ekerum, Landeryd, PGA National (The National), Mosjö (Örebro City Golf), Kind, Bollnäs, Vinberg, Skinnarebo, Öjestrand, Sundsvall, Timrå, Robertsfors.

Avtal Golfbanor

Första året höjs avtalets samtliga lägstlöner för vuxna med 1 350 kr. Det totala värdet av löneökningarna är 4,1 procent första avtalsåret. Andra avtalsåret ökar lönerna med 3,3 procent plus en låglönesatsning enligt märket. Löneökningarna gäller från och med den 1 maj 2023 och 1 maj 2024.


14 juni, 2023:

Arkivbild: Johan Sundqvist

Strejkvarsel hotar stora proffstävlingar

Om en vecka kan personal på 12 svenska golfklubbar gå ut i strejk. Kommunal har varslat om strejk från och med den 20 juni för avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling. Detta efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare strandat. 

Parterna är inte överens om lägstalönerna. Enligt Kommunal vägrar Gröna arbetsgivare att höja avtalens lägstalöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. 
– Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

Gröna arbetsgivare håller inte med.
– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Den 28 juni spelas MoreGolf Mastercard Tour-tävlingen PGA Championship Landeryd Masters. Värdklubben Landeryd är en av de tolv klubbarna som skulle omfattas av strejken.
– Har vi ingen personal kan vi såklart inte arrangera tävlingen. Det är den ena delen. Den andra är ju att vi inte kan erbjuda våra medlemmar och gäster spel på banorna om anläggningen måste stänga. Det skulle få stora konsekvenser och bli ett jättehårt slag rent ekonomiskt, säger Björn Sturehed, vd Landeryds GK till Östgöta Correnspondenten.

Han känner ingen direkt oro.
– Det gör jag egentligen inte, och det är inte därför att jag negligerar detta. Jag försöker att inte oroa mig i onödan utan istället fokusera på att förbereda mig och göra det bästa möjliga av situationen, säger Sturehed.

31 augusti till 3 september står Landeryd även värd för Challenge Tour-tävlingen Indoor Golf Group Challenge.

Personal som skulle omfattas av strejken är i stort sett alla roller som arbetar med banskötseln på golfbanorna – Banchefer, Course Managers, banskötare, greenkeepers, head greenkeepers och verkstadschefer. 


20 april, 2023:


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!Text: Svensk Golf • 2024-07-04
NyheterGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen