Miklagard Golf strax utanför Oslo behöver få in pengar snabbt annars kan anläggningen behöva ansöka om konkurs. Foto: Miklagard GK via Facebook

Golfnorge

Norska toppbanan i akut kris

Miklagard Golf behöver flera miljoner norska kronor inom de närmaste veckorna.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-26 Uppdaterad 2023-10-26

I ett brev till sina medlemmar upplyser den norska klubben Miklagard GK att den befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris. Om det inte kommer in 3,5 miljoner norska kronor ”ganska snart” kan klubben gå i konkurs. 
– Vi har ett akut behov av likviditet, säger ordförande Øivind Scheid Bjørnstad, till Norsk Golf.

Miklagard Golf utsågs 2018 till Nordens 13:e bästa golfbana av svenska Golf Digest. Kort därefter rullade grävmaskinerna in på banan för att genomföra en totalrenovering, och det är den som nu ställer till det.
Den processen kostade både tid och pengar. Samtidigt var inte renoveringen klar när golfen mådde som bäst – under coronapandemin – och Miklagard kunde inte ta del av den golfboomen i samma utsträckning som andra banor.
– Banan såg ut som en byggarbetsplats första coronaåret. Då hann vi inte med den första covidvågen av golfare. Ombyggnaden skapade också problem i och med att vi kämpade med förtroende och betalningsvilja då banan inte levde upp till förväntningarna. Det försvårade rekryteringen av nya medlemmar och i kombination med nödvändiga investeringar förra året för att skapa möjligheter till en hållbar och effektiv verksamhet har det skapat ett likviditetsunderskott som vi inte har kunnat ta igen efter årets utmanande säsong, säger Bjørnstad till Norsk Golf.

Just nu försöker klubben hitta lösningar för att lösa den ekonomiska situationen. Bland annat genom att minska personalstyrkan och förhandla med finansieringsbolag och leverantörer.
– Vi vänder på varje sten. Vi är väldigt motiverade trots utmaningen vi står inför. Vi har lyckats skjuta fram en del av leverantörskraven några veckor, så jag skulle säga att vi har ungefär en månad på oss. Perioden fram till mitten av januari nästa år är en kritisk period för oss.

Att ta in nya investerare är inte uteslutet.
– Vi tittar på den möjligheten också, men vi vill bygga en bra och långsiktig verksamhetsmodell, säger Øivind Scheid Bjørnstad.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-26
NyheterGolfnorgeMiklagård GCNyheter
Rulla till toppen