Högt anmälningstryck i samordnad tävling gjorde att skånska juniorer inte fick spela i sitt eget Distriktsmästerskap. Genrebild: Getty Images

Golfsverige

Många juniorer fick inte plats i sitt eget DM – distriktsförbundet utvärderar 

En tredjedel av tävlingsfältet var spelare utanför distriktet som inte tävlade om DM-titeln.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-09 Uppdaterad 2023-10-09

I helgen spelades en juniortävling över 36 hål på en klubb i Skåne. Tävlingen hade SGF Ranking-status och måste därför vara öppen för landets alla juniorer. 

Av 45 startande i pojklassen representerade 15 spelare klubbar utanför Skånes golfdistrikt, alltså en tredjedel. 

Efter att tävlingen schemalagts tidigare i år och arrangörsklubben kommit överens med ansvariga på Svenska Golfförbundet om tävlingens upplägg och status, så kontaktades klubben av Skånes Golfförbund som undrade om inte tävlingen också kunde vara Distriktsmästerskap.

Och i tävlingsanmälan stod sedan att läsa att tävlingen också gäller som Distriktsmästerskap för juniorer i Skåne. 

99 spelare anmälde sig till tävlingen, majoriteten från golfklubbar i Skåne. Startfältet fylldes enligt följande:
”90 procent via SGF Golfranking. Övriga via handicap och wildcards. Maximalt tio procent av deltagarna får tas ut via handicap och wildcard.”

För att alla spelare skulle hinna med 36 hål blev det kanonstart och plats för totalt 54 spelare (45 pojkar, 9 flickor, tre spelare per hål). 

Av dessa var alltså en tredjedel från klubbar utanför distriktet i pojkklassen, vilket gjorde att 15 skånska pojkjuniorer (räknat på max antal spelare i just denna tävling), som anmält sig till tävlingen, inte fick plats i sitt eget Distriktsmästerskap.

Ingen skugga ska falla på juniorerna som deltog, framförallt inte de som representerade klubbar utifrån, de var kvalificerade för den ordinarie tävlingen och deltog inte i kampen om DM-titeln.

”Tar till oss av kritiken”

Skånes Golfförbund kommer nu att titta närmare på hur DM för juniorer ska arrangeras i framtiden. 

– Detta är första gången som vi någonsin har haft DM för juniorer. Vi kan säkert göra detta ännu bättre till nästa år. Eftersom vi har velat att arrangera Junior-DM såg vi detta som ett sätt att kunna göra det tillsammans och såg inte det som ett problem. Vi tar till oss av kritiken. Man kan inte utesluta andra juniorer när det är en SGF Golf ranking-tävling. Så inför 2024 får vi utvärdera om DM ska vara en vanlig 18-hålstävling för bara juniorer i Skåne utan ranking, eller en 36-hålstävling med SGF Ranking, kommenterar Stefan Nilsson, Sportchef Junior/Elit vid Skånes Golfförbund.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-09
NyheterGolfsverigeJuniortävlingarNyheterSkånes Golfförbund
Rulla till toppen