Raketrookien Ludvig Åberg lyftes såklart fram under toppklubbarnas möte om framtiden för svensk elitgolf. Foto: Göran Söderqvist

Golfsverige

Så ska nästa Ludvig Åberg tas fram

Toppklubbar samlades för att diskutera framtiden för svensk elitgolf.

Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2023-10-03 Uppdaterad 2023-10-03

Fem svenskor i Solheim Cup, en svensk i Ryder Cup. Titlar på de stora tourerna PGA Tour, LPGA, DP World Tour och Ladies European Tour samt på flera undertourer. Svensk proffsgolf har medvind. Men det finns ingen tid att luta sig tillbaka. 

15 svenska golfklubbar som ligger i topp på SGF Golfranking, som också har minst 20 spelare vardera på rankingen, bjöds därför in till Ombergs Golf Resort dagarna efter Ryder Cup – där närvarande representanter deltog i Svenska Golfförbundets strategiarbete för att ge svensk elitgolf en färdriktning in i framtiden.

– Under våren genomförde vi från SGF intervjuer i det vi kallar fokusgrupper. Internt på SGF, med våra distriktsförbund, med ledamöterna i förbundsstyrelsen och våra yrkesorganisationer PGA, GAF och SGA, säger Marcus Norman, sportchef på Svenska Golfförbundet.

Norman var den som initierade arbetet. Och från förbundet fanns landslagsledning, coacher, idrottsrådgivare och även några från förbundets tävlingsavdelning på plats för att leda olika pass under mötet. Det här är en prioriterad och viktig fråga. 

– Sportsliga framgångar kommer förhoppningsvis vara ett viktigt fokusområde även i framtiden. Vi såg en poäng att skapa ytterligare en fokusgrupp genom att bjuda in 15 av våra mest framgångsrika juniorklubbar för att genomlysa elitgolf i Sverige. Vi vill bli än mer framgångsrika och det blir vi enklast genom ännu bättre samarbete, säger Marcus Norman.

Deltagarna hälsades välkomna av Linn Grant och Vincent Norrman via förinspelad video. Peter Mattsson från Riksidrottsförbundet satte därefter tonen när han inledningsvis kort beskrev svensk idrotts utmaning på toppnivå i världen och projekt Elitidrott 2030 som han leder.

Ny plan och nya mål   

Syftet med träffen på Omberg är långsiktigt. Vid förbundsmötet 2025 kommer ny verksamhetsinriktning att beslutas. Denna träff är ett steg mot att då ha en väl genomarbetad, och hos klubbarna förankrad, plan med reviderade mål och en verksamhet som är hållbar mot 2031.

– Vi tycker detta initiativ är superbra. Det som är otroligt viktigt är nätverket, att vi i våra olika roller på klubbarna kan få komma tillsammans och besvara stora, svåra frågor och komma framåt i elitsatsningen i Golfsverige. Det är värdefullt att prata med andra klubbar då vi har liknande grundinställning men olika utmaningar och situationer på klubbarna som man gärna vill bolla. Och att förbundet driver de här frågorna för och med oss, vi gör det tillsammans och det är guld värt, säger Louise Friberg, klubbchef Vasatorps Golfklubb.

Klubbarna på plats var representerade av två personer, en som ansvarar för den sportsliga ledningen och en för det sportsliga utförandet.

Som avslutning dök trefaldige majorsegraren Anna Nordqvist upp och berättade om sin resa från Torshälla Golfklubb till distriktsverksamhet och via landslag ut på touren.

Exakt hur framtiden för svensk elitgolf kommer se ut återstår att se. En liknande träff är planerad till hösten 2024.

Bilder från träffen och en inblick i samtalsämnena:


Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2023-10-03
NyheterGolfsverigeNyheterSvenska GolfförbundetSwedish Golf Team
Rulla till toppen