Foto: Haninge GK via Facebook

Golfsverige

Haninges nya bana invigd – och snart kan anläggningen få nya ägare

Haninge GK har öppnat nya Slottsbanan. Nu ska klubben ta ställning till om de ska ta in en ny extern huvudägare.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-31 Uppdaterad 2023-08-31

Adam Adolfsson och Patrik Stymne äger Golfverket AB som äger en inomhusgolfhall i Österhaninge samt driver shopen på Haninge GK där Adolfsson även är headpro. Stymne är internetentreprenör som ligger bakom Spray och spelföretaget King som är mest känt för Candy Crush. 

Nu har Golfverket AB kommit med ett erbjudande om att bilda ett nytt bolag tillsammans med HGK AB där Golfverket blir majoritetsägare och investerar 44 miljoner kronor. HGK AB blir minoritetsägare med en ägarandel om 20 procent.

Om förslaget accepteras av medlemmarna planeras att: 

  • bygga nytt klubbhus, träningsområde, träningsstudio och gym
  • utveckla rangen och kringområden
  • införskaffa robotgräsklippare för underhåll av samtliga gräsmattor på banan
  • anställa fler banarbetare och utöka kansliets personalstyrka
  • skapa ökade resurser för banunderhåll
  • öka mängden toaletter och bänkar på banan
  • vårda, förbättra och på sikt även utveckla Ängsbanan.

Hela anläggningen skulle ägas att det nystartade bolaget. Styrelsen och klubbledningen ser positivt på förslaget och anser att det skulle ge ökad ekonomisk trygghet och resurser för att bland annat hålla den nyligen uppdaterade Slottsbanan i god kondition samt att i framtiden även kunna utveckla Ängsbanan i samma riktning. 

Slottsbanan öppnade för spel i mitten av augusti efter en omfattande renovering signerad Christian Lundin. Arbetet inleddes för två år sedan och förhoppningen är att Slottsbanan ska rankas bland de 20 bästa banorna i Sverige.
Investeringen blev dyrare än förväntat, bland annat på grund av inflation och ökade räntekostnader.
Med nuvarande ägandestruktur ser inte styrelsen att det skulle vara möjligt att genomföra större investeringar under kommande år.
Den 14 september hålls ett informationsmöte och om medlemmarna/aktieägare är positiva så tas förslaget till omröstning på extrastämmor i bolaget och föreningen. Affären och uppgörelsen förväntas i så fall vara klar inför nästa verksamhetsår.

Haninge GK har fostrat många svenska golfproffs – Alex Norén, Kristoffer Broberg, Isabella Deilert och Sveriges senaste PGA Tour-vinnare Vincent Norrman.


Text: Olof Åsgård • 2023-08-31
NyheterGolfsverigeHaninge GKNyheter
Rulla till toppen