Vårdsbergs GK:s niohålsbana kan komma att läggas ner om kommunen ger tummen upp för bostadsbyggen. Foto: Vårdsbergs GK via Facebook

Golfsverige

Golfbana hotas av bostadsbygge

Markägarna och fastighetsutvecklare vill bygga bostäder utanför Linköping. Det skulle innebära slutet för Vårdsbergs niohålsbana.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-24 Uppdaterad 2023-08-24

Ekeblad Bostad har i samarbete med markägaren lämnat in en detaljplaneansökan till Linköpings kommun med önskan om att en ny detaljplan tas fram som tillåter bostadsbygge på Vårdsbergs Golfbana (som arrenderas och drivs av Landeryds GK). 

Det skulle innebära slutet för niohålsbanan som ligger en knapp mil öster om stadens centrum.

Två alternativ har lämnats in. I det ena föreslås 120 bostäder i en blandning av radhus, parhus och villor. Det andra alternativet föreslår 186 bostäder där det även byggs flerfamiljshus. 

– Vi tycker att det här är en attraktiv och lämplig plats att utveckla bostäder på. Det är nära till Linköping och det är ett fint läge i en sydvästsluttning, säger Sebastian Ahlström, projektledare på Ekeblad Bostäder till Östgöta Correspondenten.
Att detta skulle påverka golfspelarna förstår Ahlström, men tycker utbudet runt Linköping är tillräckligt.
– Så är det ju. Men samtidigt är det bara en niohålsbana och det finns många andra fina golfbanor runt Linköping. Vi ser det som att ett bostadskvarter kan öppna upp den här miljön för fler, inte bara golfare. Men vi ska inte jaga upp golfarna i det här läget, de kan lugnt spela vidare. Även om kommunen säger ja till våra planer lär det ta rätt många år innan det blir byggnation, säger Ahlström.

Landeryds GK:s arrendeavtal för Vårdsberg går ut vid nyår och klubbchefen Björn Sturehed hoppas på fem nya år samtidigt som bostadsplanerna oroar. Och tillräckligt med golfbanor runt Linköping finns inte för att fylla luckan om Vårdsberg läggs ner.
– Om banan försvinner är det nästan 700 golfare i Vårdsbergs GK som inte kommer att ha någonstans att spela. Vi har inte möjlighet att ta emot alla dem på Landeryd, där är det fullt och vi har en kölista. Och jag tror inte att det finns särskilt mycket plats på Vreta eller i Linköping heller, säger Björn Sturehed som påpekar att det är brist på golfbanor runt Linköping även om Vårdsbergs golfbana lever vidare.
– Kommunen ska ju växa till 200 000 invånare och 6-7 procent av dem spelar golf, säger Sturehed till Östgöta Correspondenten.


Text: Olof Åsgård • 2023-08-24
NyheterGolfsverigeLanderyds GKNyheterVårdsbergs GK
Scroll to Top