Ludvig Åberg hemma i Sverige och intervjuas av Ola Wenström. Foto: WTV

WTV

Åberg: ”Vill spela golf som när jag var 15 år gammal”

Nyblivne proffset varvar ner hemma i Sverige och tar en fika med Ola Wenström.

Text: Olof Åsgård • 2023-07-19 Uppdaterad 2023-07-19

Ludvig Åberg gjorde allt han kunde men missade tyvärr spel i The Open Championship den här veckan. Det ledde till en ofrivillig hemresa till Sverige och en skön paus från den hektiska inledningsperioden som proffs.

Det har hänt mycket på kort tid i Åbergs nya liv som professionell golfspelare:

  • Slutet av maj: Är amatörvärldsetta och tilldelas Ben Hogan Award som tilldelas den bästa collegespelaren i USA för andra året i rad. Endast han och Jon Rahm har lyckats med den bedriften.
  • Juni: Blir proffs och går direkt ut på PGA Tour i och med sin förstaplats på collegerankingen PGA Tour University.
  • 11 juni: Spelar alla fyra ronder i RBC Canadian Open och slutar delad 25:a i proffsdebuten.
  • 22 juni: Skriver på kläder- och skokontrakt med Adidas.
  • 25 juni: Slutar delad 24:a i Travelers Championship.
  • 2 juli: Slutar delad 40:e i Rocket Mortgage Classic.
  • 9 juli: Står för karriärens hittills bästa resultat när han slutar delad 4 i John Deere Classic. Detta efter en imponerande sistarond på 63 slag.
  • 16 juli: Missar kvalgränsen för första gången som proffs i Genesis Scottish Open. Men bara med ett slag och han var totalt ett under par på två varv och har ännu inte avslutat en tävling över par som proffs.

– Det har varit ganska intensivt sedan jag blev proffs. Jag har spelat mer än jag gjort tidigare. Men det är detta jag gillar att göra så jag är lyckligt lottad att ha möjligheten att få göra det också, säger Ludvig Åberg till Ola Wenström i en intervju med WTV. 

23-åringen tycker att allt känns bra hittills och största skillnaden mot att vara amatör på college och att bli proffs är att mängden golf har ökat.
– Vi spelade mycket golf på college också men vi fick ett par dagar hemma. Nu slutar man spela på söndagen, söndag kväll åker du vidare till nästa, måndag har du träningsvarv. Så det blir inte så mycket ledigt från golfen. Man får ta lite halvdagar här och där. 

Är det skillnad nu när du står och har en liten putt som är värd 100 000?
– Jag har inte riktigt reflekterat över det men det är naturen av sporten jag håller på med. Jag tror att det enda jag kan göra är att försöka göra så många birdies som möjligt så får man räkna ihop allt när man är klar. 

Men händer det något i kroppen när det är ditt jobb?
– Jag är en idrottare och tävlingsmänniska så det är klart att jag vill vinna och spela bra. Så fort du ser det som ditt jobb så blir det trist. Jag ser mig själv som en lyckligt lottad golfare som tycker det är jättekul att spela golf. Vill spela golf som när jag var 15 år gammal och ha kul på banan och skratta. Det är lite klyschigt men det är så jag försöker se det, skratta om du slår bra slag och skratta bort de dåliga. Samtidigt är det lite halvlurigt eftersom vi spelar så mycket golf men jag försöker ha kul och skratta med caddien och dra roliga historier och så.

Varumärket Ludvig Åberg är hett just nu. Eslövssonen vill hålla det så enkelt som möjligt. Han har god hjälp från amerikanska managers och är införstådd i att ju bättre man spelar, desto fler kommer dra i dig.
– Man måste lära sig att säga nej. Det viktigaste är att det känns rätt för mig. Någon sa att om man börjar spela sämre så är det ingen som bryr sig, säger Åberg med ett skratt.

Gillar du uppmärksamheten?
– Jag har absolut inget problem med det. Jag inser ju att det är så inom idrott, spelar du bra och gör bra saker så kommer det vara mycket ögon på dig och som drar och sliter i dig. Det blir en del av allt och det är business man håller på med och det är bara att inse det.

Hela WTV:s intervju med Ludvig Åberg: 


Text: Olof Åsgård • 2023-07-19
NyheterTournyttLudvig ÅbergNyheterOla WenströmTournyttWTV
Scroll to Top