Bild från Ryfors, den allra första svenska golfbanan. Foto: Svenska Golfmuseet.

Okänd tidig svensk bana upptäckt

Spåren ledde golfhistorikern till Maltesholms slott i Tollarp.

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-12 Uppdaterad 2023-07-17

Den svenska golfhistorien berättar att det spelats golf på svenska marker sedan 1800-talet. Hos familjen Sager på Ryfors Bruk i Västergötland anlades en bana 1888.

Därefter har vår tidigare historia handlat om bildandet av klubbar som Göteborgs Golf Klubb, Stockholms GK och Falsterbo GK i början av 1900-talet. Det har funnits golfhål på Vallda Sandö och Särö på västkusten.

Nu kan det göras ett oväntat tillägg.

Spår leder till två skånska slott – det allra senaste till Maltesholms slott i Tollarp utanför Kristianstad.

– Tillsammans med ägarna av slottet arbetar vi nu för att få veta mera om golfen i slottsträdgårdens på Maltesholm, berättar Leif Einarsson, passionerad golfhistoriker från Svenska golfmuseet.

– Jag fick nyligen höra talas om detta och är förstås oerhört nyfiken på att få veta mera, tillägger Einarsson.

När och hur? Det är frågor som förhoppningsvis kan få svar. Ett årtal i början av 1900-talet är det sannolika.

Varför?

Otto Palmstierna hade ärvt Maltesholm av släkten De la Gardie. Otto var till en början officer och kapten, han var olympisk idrottsman, tillika golfare i Falsterbo.

– Han var en av initiativtagarna till Kristianstad Golfklubb som bildades 1924 och i början höll till på Rinkaby skjutfält. Att han dessutom anlade några golfhål på Maltesholm är det numera ingen tvekan om, säger Leif Einarsson.

Dagens ägarfamilj har har hört muntliga historier om golfen i sin slottsträdgård. Golfklubbor har hittats på vinden.

– De ska nu rengöras med försiktighet för att vi ska kunna fastställa klubbornas namn och kanske hitta en golfklubb där de tillverkats. En klubba har signaturen John Milne. Han var pro på en golfklubb utanför London mellan 1890 och 1921, berättar Leif Einarsson som även hoppas hitta någon bild eller någon mening med golfanknytning i Maltesholms arkiv av böcker och anteckningar.

Svenska golfmuseet har tidigare även funnit bevis på att golf spelats hos Greve Wachtmeister på Christinelund utanför Helsingborg. Årtalet 1902 har fastställts som året för anläggningen av golfhålen intill herrgården. På ett stort fotografi inne i Helsingborgs GK:s klubbhus i Viken syns kronprinsessan Margaret spela golf tillsammans med den blivande kungen Gustav Adolf. Under vistelserna på Sofiero passade de på att spela några hål hos sina vänner på Christinelund.

Under 2024 firas 100-årsjubileum på Kristianstad GK, numera med två banor av högsta klass i Åhus. En tacksam tanke kan skänkas till bland andra Otto Palmstierna från Maltesholm.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-12
NyheterSvenska Golfmuseet
Rulla till toppen