Exempel på den skadegörelse som drabbat Arninge GK.

Skadegörelse på Stockholmsbana

Klubbchef Lars Tingvall: "Vi ökar bevakningen".

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-10 Uppdaterad 2023-07-10

Stora skador på greenerna med något typ av verktyg eller redskap. Uppslagna torvor på flera greener. Sönderslagna fönster på maskiner och vid ett intilliggande företag.

Dystra och bittra syner har mött personalen på Arninge GK i Täby utanför Stockholm under flera morgnar den här sommaren.

– Skadegörelsen är polisanmäld och vi hoppas snart hitta de som gjort detta om nätterna, berättar Lars Tingvall, klubbchef på Arninge GK.

– Vi kommer nu att öka bevakningen av området. Folk kommer att vara ute varje natt. Närvaron kommer inte att vara synlig. Polisen i Täby finns dessutom bara några kilometer bort.

Oönskade gäster har tagit sig till den Arninges drivingrange och golfbana under sena kvällar och nätter. Torvor har slagits upp på greenerna 6, 7, 8 och 9. Från övningsfältet har bollar slagits över parkeringen och mot maskinhallen och företaget Håkmas lokaler.

– Säkert 100 bollar har hittats vid företagsbyggnaden och fönster har slagits sönder, även på våra traktorer, säger Lars Tingvall.

Misstankar riktas mot ungdomar i tonåren och Tingvall vill kalla händelserna för ett sommarlovsproblem.

– Ännu har vi inte sett någon och kan inte peka ut någon enskild. Både vi och polisen tar gärna emot tips. Om det händer igen, vilket vi inte hoppas, har vi bevakning. Vi ser förstås allvarligt på detta. Inte minst drabbar det våra medlemmar och gäster. Banpersonalen ska inte ägna dyrbar tid varje morgon med att laga skadade greener.

Tingvall ser även ett annat problem som ökat under sommaren:

– Tjuvspel är vanligare än tidigare. Vid våra kontroller hittar vi varje dag ett par spelare som inte betalt sin greenfee. Det verkar också som att det blivit vanligare på flera klubbar.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-10
NyheterArninge GKGolfsverige
Rulla till toppen