Marken strax söder om Ängelholm är perfekt för att skapa en unik golfbana // Foto: Henrik Stenson Golf Design

Golfsverige

Nu byggs Sveriges mest annorlunda golfanläggning

Efter tio års väntan – nu startar bygget av golfparadiset i Skåne.

Text: Martin Strömberg • 2023-05-31 Uppdaterad 2023-05-31

Projektet i Vegeljung strax söder om Ängelholm har varit en snackis i Golfsverige i många år. Nu börjar Henrik Stenson Golf Design äntligen skapandet av sin andra svenska bana, Crownwood Club, och målsättningarna och planerna för anläggningen är lite annorlunda om man jämför med de flesta andra. Henrik Stenson, Christian Lundin och golfinvesteraren Arild Karlsen är de tre ägarna och personerna bakom Crownwood Club.
Det kommer att bli två golfbanor, en medlemsbana på 18 hål och en 11-hålsbana som går under namnet ”Henriks Playground”. Den är tänkt att bli en hyllning och ett tack till alla juniorer och paragolfare runt om i Sverige.

– Vi vill våga vara lite annorlunda och detta är ett sätt för oss att ge tillbaks till svensk golf på vårt eget sätt. Målsättningen är att vi ska kunna erbjuda att EDGA-registrerade paragolfare och juniorspelare under 18 år ska få spela fritt på 11-hålsbanan. Den kommer att hålla samma kvalitet när det gäller skötsel och design som 18-hålsbanan men den är lite kortare med fler par 3-hål, berättar Christian Lundin, chefsarkitekt på Henrik Stenson Golf Design och en av ägarna.

Den stora banan kommer att vara en medlemsbana och en stor del av inspirationen är hämtad från den amerikanska anläggningen Ohoopee Match Club i Georgia. Man kommer att använda den naturliga sanden för att skapa en golfbana som inte liknar någonting annat vi sett i Sverige och Lundin, som ändå sett det mesta, är lyrisk över arbetet framöver. Crownwood kommer också att bli den första banan i Sverige att ha den internationella miljöcertifieringen GEO för själva byggnationen.

– Jag har aldrig sett ett bättre område för att skapa en golfbana i Sverige och det är en ren njutning att gå omkring i markerna. Det var över tio år sedan jag först var här och jag har inte kunnat släppa tanken på hur perfekt det är, förklarar Lundin.

Det är inte bara marken som är annorlunda. Själva klubben, Crownwood Club, kommer inte att drivas som en vanlig golfklubb. Man kommer att begränsa antalet ronder på 18-hålsbanan till 15 000 per år och Crownwood vill skapa en helt unik känsla och atmosfär där kärleken till golf blir den gemensamma nämnaren.

– Vi vill att alla våra medlemmar ska känna sig som en i familjen, och att vi ska behandla alla våra gäster precis som medlemmar, med ett stort gemensamt intresse, berättar Lundin.

Antalet medlemmar kommer att vara begränsat till cirka 5-600 och man kommer att få ansöka om medlemskap. Man vill gärna ha en mix av lokala, regionala och internationella medlemmar och man kommer att bygga upp medlemsstocken långsamt och noggrant. Crownwood kommer också att bygga vidare på Henrik Stensons engagemang för paragolfen och juniorgolfen. Vid sidan av 11-hålsbanan och de möjligheter som den erbjuder har man redan inlett ett samarbete med tre ambassadörer som man vill satsa lite extra på i framtiden, paragolfarna Joakim Björkman, Erika Malmberg och Torbjörn Svensson.

– Det är tre unika och starka individer som vi verkligen känner står för det som vi vill uppnå med Crownwood Club, berättar Lundin.

Byggandet av Crownwood Clup pågår och kommer att så göra under hela 2023 och 2024. Målsättningen är att öppna för spel den 1 juli 2025.

– Att tillsammans med mitt team kunna knyta ihop erfarenheter från ett långt golfliv och skapa en unik bana och anläggning på en sådan fin plats är en speciell möjlighet. Jag är övertygad om att resultatet kommer bli enastående och något som kommer sätta Ängelholm på kartan! Sommaren 2025 ser vi redan fram emot, säger Henrik Stenson.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-31
NyheterBanor och resorChristian LundinCrownwood ClubErika MalmbergGolfbanorGolfsverigeHenrik Stenson Golf DesignJoakim BjörkmanNyheterTorbjörn Svensson
Rulla till toppen