Genrebild: Göran Söderqvist

Golfsverige

Klubbcheferna: ”Skälig ersättning till klubbar som arrangerar tävlingar”

Klubbcheferna diskuterar alternativa inkomstkällor och vad som behövs för att öka klubbarnas vilja att stå värd för tävlingar.

Text: Michael Åhman • 2023-05-30 Uppdaterad 2023-05-31

Hur ska man få alla golfklubbar att vilja stå värd för distrikts- och förbundstävlingar?
Och vad kan klubbarna tjäna pengar på utanför själva golfen?
Det är dags för tredje delen i vår serie där klubbchefer från tre golfklubbar – från Båstad till Umeå – diskuterar aktuella ämnen.

Klubbcheferna är:

Varje år spelas lite fler än 150 distrikts- och förbundstävlingar i Svenska Golfförbundets regi.
Dessa tävlingar innefattar, bland andra, SM klubblag, JSM klubblag, Teen Cup, Paragolf tour, SGF Senior tour och ska, enligt stadgarna, fördelas ut på landets klubbar.
Detta har dock blivit svårare och svårare de senaste åren. Färre klubbar är villiga att ställa upp som arrangör, framför allt i Stockholmsdistriktet.

I april förra året höll Svenska Golfförbundet (SGF) sitt förbundsmöte. Där kom Stockholms Golfdistrikt, tillsammans med nio andra distriktsförbund, in med en motion där man ville att SGF skulle ”se över problematiken kring distriktens allt svårare uppgift att fördela distrikts- och förbundstävlingar till golfklubbar och att det tillsätts en utredning i syfte att säkerställa det obligatoriska åtagandet att tillhandahålla banor för distrikts- och förbundstävlingar”.
Motionen antogs av mötet.

Hur ska man få alla golfklubbar att slåss om vilka som får stå värd för distrikts- och förbundstävlingar?

Jörgen Kjellgren: I stort ser jag inget problem för vår anläggning då vi har två 18-håls banor. Även om vi står värd för en förbunds eller distriktstävling så har vi en bana tillgänglig för medlemmarna. En lösning på problemet är naturligtvis att förbund och distrikt betalar en skälig ersättning den till den klubb som arrangerar tävlingen.

Joakim Sabel: För en bana som inte alltid är fullbokad gör det inget med olika förbunds- och distrikttävlingar som på vår. En liten intäkt och PR för banan.

Petra Romar Sundström: Vi i Umeå Norrmjöle GK tycker det är roligt att arrangera tävlingar och ser det lite som en marknadsföring av vår anläggning. Förbundstävlingar genomförs väldigt sällan i Norr så jag har inget att relatera till där men kan förstå problematiken kring både ersättning och tillgänglighet. Det är ju inte alla klubbar som kan arrangera större tävlingar så en viss ”orättvisa” blir det förstås och därför borde det kanske utgå någon form av ekonomisk kompensation.

Vad kan golfklubbar tjäna pengar på utanför golfen?

Jörgen: Det finns säkert massor av områden där en klubb kan tjäna pengar. Jag ser exempel på klubbar som har sålt gödning till medlemmarna och dessutom sett till att det kommer på plats på deras gräsmattor. Anlägga en större solcellspark kan säkert vara något för en klubb med större markområden för detta ändamål. Vi hjälper andra anläggningar i vår kommun med vissa skötselåtgärder där våra maskiner kan göra ett bättre jobb, till exempel: dressning av fotbollsplan.

Joakim: Husvagnsparkering, musikkvällar, stuguthyrning, uthyrning av bilar och mopeder, externa tävlingar, modevisningar är alla extra intäkter som de flesta klubbar kan ha.

Petra: Vi besitter ju stor kunskap om både maskinservice och banskötsel vilket man kan nyttja under lågsäsong, både konsultera men även utföra arbeten i närområdet. Vi har exempelvis förvaring och service av privata golfbilar under vintern. Vi har även haft viss konsultation till mindre klubbar där man inte har anställd banpersonal, rådgivning som varit väldigt uppskattat och en prisvärd insats för dem samtidigt som det är en utveckling för vår personal att ställas inför nya frågeställningar och utmaningar.


Text: Michael Åhman • 2023-05-30
NyheterGolfsverigeKlubbchefernaNyheter
Scroll to Top