Annika Sörenstam, ordförande i IGF. Gunnar Håkansson, generalsekreterare SGF. Foto: Getty Images/SGF

Golfvärlden

Golfförbund oense om grönt ljus för ryska spelare

SGF kritiska till IGF:s beslut: ”Vi tycker inte att det är rätt”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-08 Uppdaterad 2023-05-08

Internationella Golfförbundet ger grönt ljus till ryska och belarusiska spelare att tävla igen. De måste tävla under neutral flagg och får inte aktivt stötta Rysslands invasionskrig mot Ukraina. 

Oavsett kraven tycker Svenska Golfförbundets generalsekreterare att IGF:s beslut är felaktigt.
– Ryska och belarusiska medborgare ska inte tävla i internationella tävlingar, oavsett om de är i lag, individuellt eller med vit flagg, säger Gunnar Håkansson till TT.

IGF har inte tagit beslut om OS i Paris nästa sommar. Här inväntas besked från Internationella olympiska kommittén som än så länge inte tagit något beslut.
– Det beslutet som IOK fattar kommer alla andra internationella förbund att följa. Det blir lite skuggteater kan jag tycka, säger Gunnar Håkansson. 

I nuläget finns ingen rysk eller belarusier bland de 60 bästa på OS-rankingen och som ger en plats i OS-golfen, varken på herr- eller damsidan. 

SGF har inte haft någon dialog med Annika Sörenstam som är ordförande i IGF.
– Det här avgörs knappast i vilken dialog vi har sinsemellan. Vi känner väl att Annikas agerande i IGF får stå för henne, hur hon agerar. Vi har egentligen ingen dialog med henne om hennes uppdrag där, säger Gunnar Håkansson.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-05-08
NyheterGolfsverigeGolfvärldenNyheter
Scroll to Top