Jarmo Sandelin rustar bangolfbana. Arkivbild: Getty Images

Golfsverige

Jarmo Sandelin ska lyfta bangolfen till nya höjder

Veteranen går tillbaka till rötterna och vill skapa Europas bästa anläggning.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-11 Uppdaterad 2023-04-11

Jarmo Sandelin är uppvuxen i Rinkeby i Stockholm. Som golfproffs vann han fem gånger på DP World Tour mellan 1995 och 2001 och spelade i Europas Ryder Cup-lag 1999. 

På senare år har det blivit ett par segrar på seniortouren och Sandelin har hunnit bli 55 år.

Allt började dock med bangolf i Solna.
– Jag fastnade för minigolf tidigt. Jag är uppvuxen i Rinkeby och åkte till Tantolunden och hit till Solna och spelade varje dag på 70-talet, mamma blev ju tokig. Men jag ville alltid bli ett slag bättre, säger Sandelin till Mitt i Stockholm.

Solna Bangolf ligger nedanför Arenastaden i Solna. Foto: Solna Bangolf via Facebook

Han spelade i bangolflandslaget men gick sedan över till ”långgolf” och startade den framgångsrika spelarkarriären på Ulriksdals GK i Solna. 

Nu har Sandelin återvänt till Solna och nyligen valts in som ordförande i Solna bangolfklubb som ligger vid Råstasjön, granne med Friends Arena och Mall of Scandinavia. 
Anläggningen är stor men nedgången och i behov av upprustning.
– Det är minst sagt slitet. Jag har länge funderat över hur en anläggning intill en arena för miljarder kan få vara så nedkört. Men det kommer att bli en stor förändring nu, säger Jarmo Sandelin.

För att lyfta anläggningen går Sandelin in med egna miljoner och klubbhuset byggs om till en bistro med tv-skärmar för sporttittande och stor terrass. Ute på banorna hoppas Sandelin kunna engagera trädgårdsentusiaster som vill vara med och röja och odla så att det skapas en oas nedanför höghusen.

Sandelin vill locka skolungdomar, barnfamiljer, företag och arenabesökare till bangolfbanan. Även golfspelare.
– Det viktigaste i golf är inte hur långt du slår, utan puttning, precision. Jag blev rankad som världens bästa puttare 1995. Puttning är perfekt att träna med minigolf.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-04-11
NyheterBangolfGolfsverigeJarmo SandelinNyheter
Scroll to Top