När är det bäst att bli proffs? Det hoppas forskarna på Högskolan i Skövde att de kan svara på. Genrebild: Getty Images

Golfsverige

Högskolan i Skövde fördjupar sin forskning om golf

Ska analysera när det är bäst att gå från amatör till proffs.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-23 Uppdaterad 2023-03-23

Högskolan i Skövde har sedan 2021 haft ett samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté i syfte att lyfta svensk elitgolf.

I projektet ingår att samla in och analysera två miljoner golfslag som registrerats via Svenska Golfförbundets databas SWGT Online. Databasen är, vid sidan av PGA Tour, den mest omfattande i världen för junior och elit. Forskarna vid Högskolan i Skövde ska hitta mönster som kan förbättra spelet och skapa formtoppar.

Nu fördjupas forskningen och under 2023 ska projektet analysera när det är bäst att ta steget från amatör till proffs. När steget tas har stor betydelse för hur bra proffskarriären sedan går.
– Till skillnad från andra sporter styr spelaren det själv genom egna beslut. Vi ska titta på när det är bäst att ta steget ut till proffstouren utifrån hur det har gått för andra spelare, säger Anton Kalén, Högskolan i Skövde och SOK, till Skaraborgs Allehanda.

Anton Kaléns forskning ska även leda till att databasen blir mer överskådlig och användbar för spelare, tränare och coacher.
– Tanken är att hjälpa spelarna att i slutänden planera träning beroende på vad de är bättre eller sämre på. Vi ska hitta sätt att visualisera och presentera informationen ur databasen på ett förståeligt sätt, säger Anton Kalén.  

Så här sade förbundskapten Katarina Vangdal när projektet inleddes i april 2021:
– Vi är mycket positiva till denna satsning med potential att ge oss ett kunskapslyft. Att tvärvetenskapligt – med forskare inom IT, teknologi och idrottsvetenskap – förbättra individuell analys och uppföljning av spelare kommer att hjälpa oss att ligga i framkant inom internationell golf. Vi analyserar vartenda golfslag och minut som spelarna lägger på sin satsning. Genom stöd från SOK, tillsammans med experter inom statistik och analys kan vi skapa nya intressanta vinklar som kan få stor betydelse för prestationen både på kort och lång sikt.Text: Olof Åsgård • 2023-03-23
NyheterGolfsverigeHögskolan i SkövdeNyheterSwedish Golf Team
Rulla till toppen