Illustration: NGF

Golfnorge

Bråk om norska golfförbundets byggplaner

Vill bygga nationellt träningscenter. För snabb beslutsgång och missgynnande för många, hävdar kritikerna.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-21 Uppdaterad 2023-03-21

Norska Golfförbundet har kallat till ett extrainsatt Golfting. Detta för att rösta om det ska byggas en ny nationell träningsanläggning utanför Oslo. Planerna är att bygga ett inomhuscenter med simulatorer, märspelsområde och puttinggreener. Förslaget är att platsen för nya anläggningen blir i Lorenskog, strax öster om Oslo. 

Redan här är det en del som höjer på ögonbrynen. En av dem är John-Magne Pedersen, ordförande i Tyrifjord GK, nordväst om Oslo.
– Först tänkte jag – Äntligen! Sen när jag läste vidare dök det upp fler och fler punkter som jag ifrågasätter, säger Pedersen till Norsk Golf.
– Den här planen kommer bara gynna östra Oslo, fortsätter Pedersen. 
Han är dessutom väldigt kritisk till den korta deadline som förbundet förväntar sig att klubbarna ska fatta beslut i frågan.

Den välkände norske puttgurun Jon Karlsen är inte heller positiv. Han menar i en debattartikel att planerna som förbundet presenterat inte löser de verkliga vinterbehoven i Golfnorge och att satsningen innebär en stor ekonomisk risk. Han är positiv till att främja och höja möjligheterna för elitsatsande golfspelare att träna vintertid, men tycker att det finns billigare och enklare lösningar än ett gigantiskt golfcenter i östra Oslo. Karlsen förespråkar mindre anläggningar på flera olika ställen så att fler kan ta del av satsningarna som de är med och betalar för.

Samtidigt pågår en het diskussion på Facebook om byggplanerna. En del förstår inte vitsen med en anläggning utan golfbana. Andra undrar vem som ska betala kalaset och någon ställer sig frågan om det inte finns tillräckligt med simulatorhallar redan. 

Förbundet tänker investera 10 miljoner norska kronor i den nya anläggningen och syftet är att ge norska spelare en större möjlighet att hänga med i den internationella utvecklingen. 

Alla är långt ifrån negativa till förslaget. Kenneth Enæs-Hanssen, ordförande i Trondheim GK, som ligger ungefär 50 mil från Oslo och den tänkta anläggningen, är positiv.
– Mitt första intryck är att det här är en ambitiös plan som är rätt väg för Golfnorge, säger Kenneth Enæs-Hanssen.
Han får medhåll av andra klubbar som även de ligger långt från huvudstaden.

Det extra Golftinget hålls 30 mars.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-21
NyheterGolfnorgeGolfvärldenNyheter
Rulla till toppen