Utsnitt från den masterplan som utarbetats för Västerled på Österåkers GK.

Golfsverige

Byggstart i höst för nya Stenson-banan

Österåker får kapitaltillskott efter att detaljplan vunnit laga kraft.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-10 Uppdaterad 2023-03-10

Tanken tidigare var att Österåkers Golfklubb skulle ha börjat bygga nya Västerled hösten 2022. Nu meddelar klubben att det blir byggstart i oktober 2023 efter att detaljplanen gällande Hagby Äng och Kulle (HÄK) vunnit laga kraft.

Det innebär att man får in kapital via de försäljningskontrakt som man har och därmed får möjlighet att fortsätta att utveckla anläggningen.

Den 12 december 2022 antog kommunfullmäktige i Österåkers kommun detaljplanen och efter det gällde fyra veckors väntan på eventuella överklaganden innan beslutet kan vinna laga kraft. När tidsfristen löpt ut i början på januari hade endast länsstyrelsen inkommit med en invändning och begäran om förtydliganden i detaljplanen. Efter att kommunen inkommit med yttrande och förtydligande meddelade Länsstyrelsen i början på mars att de kände sig trygga och beslutat att inte upphäva kommunens beslut. Detta innebar att detaljplanen Hagby Äng och Kulle nu vunnit laga kraft. Därmed aktiveras försäljningskontrakten vilket kommer att ge oss ett välkommet kapitaltillskott som vi väntat på länge, skriver klubben på sin hemsida.

Nya Västerled ritas av Henrik Stenson Golf Design och arkitekt Christian Lundin beskrev planerna för medlemmarna i Österåkers GK via ett digitalt möte i december 2021.

– Vi ska göra en hyllning till klassisk golfbanearkitektur. Arkitekter har genom tiderna tagit inspiration från andra verk, precis som arkitekter inom hus och möbler har vi tagit det från tidigare kollegor. Det är mer utmanande än att göra klonade hål. Vi måste titta på verket och göra ”vår take” på det, säger Christian Lundin då.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-10
NyheterChristian LundinGolfsverigeNyheterÖsteråkers GKVästerled
Scroll to Top