Många av golfbanorna i Sverige är just nu täckta av ett skönt isolerande snötäcke // Foto: Borås GK

Golfsverige

Trots snöoväder och kyla – det ser bra ut inför säsongsstarten

Så ser banorna ut inför säsongsstarten i olika delar av Sverige.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-09 Uppdaterad 2023-03-09

De senaste dagarnas snöväder och kyla har gjort att stora delar av Sverige just nu är vitt och isigt. Många golfbanor vilar just nu under ett bomullsvitt täcke av snö.

Men trots att det kanske känns som att golfsäsongen är långt borta så är beskedet från Svenska Golfförbundets bankonsulenter nästan unisont positivt.

– Det ser väldigt bra ut och det finns egentligen inga nackdelar med att det kommer snö nu, förklarar Henrik Norén, bankonsulent för distrikten Stockholm, Uppland, Gästrikland och Gotland.

Snön isolerar och det är så här långt få klubbar som fått isbildning på sina greener. Undantaget är norra Sverige, ungefär från Gästrikland och uppåt, där man tyvärr på en del banor fick isbildning på grund av en varm period runt nyår. Eftersom gräset andas även på vintern kan det bildas koldioxid och man får en tät isskorpa, vilket i värsta fall kan leda till att gräset kvävs.

I södra och västra Sverige ser det också bra ut. På en del håll och framförallt på anläggningar med vitgröegreener fick man en del angrepp av snömögel i höstas, men Peter Edman, bankonsulent i distriktet, tror att om förhållandena blir fördelaktiga framöver så håller de flesta anläggningarna i området en fin kvalitet vid öppning.

– Det ser riktigt bra ut på de allra flesta håll och i det här skedet lär vi inte få någon isbildning. Det enda negativa som skulle kunna hända är att vi får frystorka eller marsnare. Att det fortsätter att vara väldigt kalla nätter och torra blåsiga dagar under en längre period som kan dra ut fukten ur marken. Men om det blir vettiga förhållanden så känns det som en normal säsong där de flesta banor kan öppna andra halvan av april.

Enligt bankonsulenterna är det svårt att dela ut några generella råd över hur man ska hantera eventuella omslag och förändringar inför säsongsstarten. Det finns för många undantag och lokala skillnader och beror mycket på klimatzon och vilka grässorter man använder. Man är däremot alltid välkommen att höra av sig till bankonsulenterna med frågor från klubbarnas sida.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-09
NyheterBankonsulenterGolfsverigeHenrik NorénNyheterPeter Edman
Rulla till toppen