HIO-familjen Stevelind med hiobollarna fastlimmade i champagneflaskorna. Charlotte, 2004. Marcus, 2017. Peter, 2018. Sebastian, 2020. Foto: Privat

Golfsverige

Möt den svenska HIO-familjen

I familjen Stevelind har alla gjort Hole-in-one.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-09 Uppdaterad 2023-03-09

Att göra HIO är få förunnat. Familjen Stevelind fick till slut full utdelning och sedan 2020 då Sebastian Stevelind lyckades, har alla fyra familjemedlemmar fått bollen i hål på ett slag.  

Etta

Först ut var mamma Charlotte när hon 2004 slog till på Pintas hål 6 i Portugal. 
– Vi spelade med ett norskt par, ett snyggt hål med höjdskillnad på 15 meter, bollen landade tre-fyra meter bakom pinnen och rullade bakåt ner i hål, berättar Peter Stevelind för Svensk Golf.
– Vi andra i bollen sa att det var tur att det var en backe ner mot hål, men när vi kom ner till greenen så visade det sig att den var helt platt så det var ordentligt med backspinn på Charlottes utslag. Bra gjort av en med 25 handicap vid tillfället.

Sen följde en lång väntan innan nästa familjemedlem upprepade bedriften och Charlotte var länge ensam i HIO-klubben.
– Genom alla år har vi sedan triggat varandra till att vara nästa person att göra HIO. Alla har varit nära men icke, säger Peter.

Tvåa

Stevelinds är medlemmar på Botkyrka GK, söder om Stockholm, och bor ett par bättre drivar från banan.  
Och det var där som sonen Marcus hittade koppen på ett slag. Året var 2017 och det skedde på hål 14. 
– Marcus gjorde sin under ”Stevelinds Championship” som spelas en gång per år på Botkyrka där tolv Stevelindare gör upp om titeln. Jag gick i bollen bakom och puttade på hål 13, Charlotte var på 15:e tee då det plötsligt small till som det gör när någon träffar flaggan. Sedan primalskrik över hela Södertörn. Bollen hade slagit sönder hålkanten och landat rakt i koppen, fastkilad vid flaggan, berättar Peter.

Trea

Året efter var det Peters tur. Hål 9 på Botkyrka. 
– Det var på en klubbtävling och vi såg bollen flyga fint. Det är höjdskillnad på 27 meter så det tar ett tag innan bollen landar. Lite sidspinn och sedan i hål. Jag skrek av glädje direkt. Och skrek väldigt högt så tävlingsansvarige åkte direkt ut till greenen och undrade vem som hade skadat sig. Ingen, HIO bara, sa jag. Rundan kom helt av sig efter det men vem bryr sig när man nått ett av målen i golflivet.

Full pott

Ett år senare är Peter på en annan bana och spelar. Sonen Sebastian spelar på hemmaklubben och ringer plötsligt och flåsar i luren: ”Farsan… HIO på femman!”
Sebastian sprang till hålet och glömde bag och allt kvar på tee. 
– Helt överlycklig att också han till slut lyckades med det vi har pratat om de senaste 15-20 åren. 

Sedan alla fyra lyckats ligger pressen oväntat på Charlotte. För om hon gör HIO på Botkyrkas hål 11 så har familjen prickat in alla hemmaklubbens partreor.
– Varje gång vi spelar en klubbtävling så kommer HIO-snacket upp på de tre hål som vi gjort på. Mitt är nian, Marcus fjorton och Sebastian femman. Elvan är Charlottes hål på Botkyrka att plocka men vi får se, säger Peter Stevelind. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-09
NyheterBotkyrka GKGolfsverigeHIOHole in oneNyheter
Scroll to Top