Dustin Johnson var "kungen av LIV" förra säsongen men så många världsrankingpoäng blev det inte. Bild: Getty Images

OWGR

Efter 13 år – nu lär Johnson hamna utanför topp 50

Första gången sedan januari 2010.

Text: Bo Hansson • 2023-02-08 Uppdaterad 2023-02-08

Förre världsettan Dustin Johnson har rasat på rankingen sedan han, för stora pengar, gick över till LIV Golf i juni förra året.
Just nu är han rankad 50 i världen men denna veckan åker han med största sannolikhet utanför topp 50. Senast han var det var i januari 2010. Det är 13 år sedan.

Den dubble majorvinnaren var en av LIV Golfs största värvningar inför premiärsäsongen. Johnson sägs ha fått 125 miljoner dollar för att gå över till LIV. Han spelade sedan in runt 35 miljoner dollar under de åtta tävlingar som LIV hade 2022.
Men LIV-tävlingar ger som bekant inga världsrankingpoäng. Sedan övergången har Dustin Johnson spelat två tävlingar där han kunnat få världsrankingpoäng – US Open (d24) och The Open (d6).

Tanken var att Johnson skulle ha spelat i Saudi International på Asientouren förra veckan, där segraren Abraham Ancer (som också tillhör LIV) fick 24 världsrankingpoäng, men Johnson lämnade återbud på grund av en ryggskada.
Nu gör han i stället årspremiär i Mexiko där LIV startar säsongen i slutet av februari.

Världsrankingens har diskuterats livligt den senaste tiden, om den ger en korrekt bild av hur  världstoppen ser ut eller inte. LIV Golf slåss med näbbar och klor för att bli accepterade av OWGR.
Världsettan Rory McIlroy sa så här förra året:
– Jag vill självklart att de bästa spelarna I världen ska rankas på ett korrekt sätt. Om Dustin Johnson skulle ligga någonstans runt 100 så ger det inte en rättvis bild av hur bra han är. Samtidigt, man kan inte ha sina egna regler. Det finns kriterier som alla känner till och vill LIV möta kriterierna så kan de göra det. Jag har inga problem med att de får världsrankingpoäng men de måste följa kriterierna som gäller för att få det.

Andra LIV-spelare som rasat på rankingen:
Patrick Reed – 61
Louis Oosthuizen – 65
Bryson DeChambeau – 102
Sergio Garcia – 131
Ian Poulter – 136
Lee Westwood – 205Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-02-08
NyheterDustin JohnsonLIV Golf Invitational SeriesNyheterOWGRRory McIlroy
Rulla till toppen