Ian Poulter är en av 13 LIV-spelare som överklagat hos skiljedomstolen. BIld: Getty Images

DPWT/LIV

Nu ska konflikten mellan DPWT och LIV-spelarna avgöras

I dag inleds skiljedomsförhandlingen som ska avgöra om DP World Tour har rätt att stänga av LIV-spelare eller inte.

Text: Bo Hansson • 2023-02-06 Uppdaterad 2023-02-06

Det hela började i juni förra sommaren då LIV Golfs premiärtävling London Invitational krockade med den svenska DP World Tour-tävlingen Scandinavian Mixed. Ett antal DPWT-spelare begärde tillstånd, så kallad release, att få spela London.
De fick nej men spelade i London ändå.
Två veckor senare gav DP World tour dem böter på 100 000 pund. De blev dessutom avstängda två tävlingar.
Tre av spelarna – Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding – anmälde saken till den brittiska skiljedomstolen Sports Resolutions. De fick ett tillfälligt stopp på avstängningen och kunde spela vidare på DP World Tour.
I oktober vann Otaguei Andalucia Masters.
Efter hand kom ytterligare spelare in med överklagan. Totalt är det nu 13 spelare som står bakom anmälan. Förutom de tre ovan är det Lee Westwood, Sam Horsfield, Richard Bland, Shaun Norris, Laurie Canter, Wade Ormsby, Patrick Reed, Bernd Wiesberger, Graeme McDowell och Martin Kaymer.

Med start i dag och fram till fredag är det så dags för en hearing bakom lyckta dörrar på Sport Resolutions i London. En panel på tre domare ska lyssna till DPWT:s jurister och de jurister som representerar de 13 spelarna.

DP World Tour (och PGA Tour) har ett så kallat releasesystem. Det innebär att om en spelare som tillhör touren vill spela i en tävling som krockar med en DPWT-tävling så krävs det ett tillstånd. Därför menar DP World Tour att touren har rätt att bestraffa spelare som inte fått tillstånd men ändå spelar på LIV. Det är det veckans förhandling ska avgöra – om DPWT har rätt att neka tillstånd och sedan bötfälla/stänga av de spelare som trotsar detta och spelar en annan tävling utan tillstånd.
– Varje medlem på touren skriver under och godkänner våra regler när de betalar medlemsavgiften varje år. Det finns prejudikat från tidigare där spelare inte beviljats release, sa DPWT:s kommunikationschef Scott Crocket till media nyligen.

Skulle skiljedomstolen gå på DP World Tours argument innebär det att de 13 spelarna blir avstängda. Det är nio tävlingar som krockar med LIV-tävlingar den här säsongen. Skulle beslutet även innebära två tävlingars avstängning per icke spelad tävling utan release blir det ytterligare 18 tävlingar på DP Wolrd Tour som LIV-spelarna inte kan spela. Räknar man bort majors och de tävlingar som även ingår på PGA Tour-programmet är det precis arton tävlingar som återstår att spela den här säsongen utöver de nio som krockar med LIV-programmet.
Skulle Poulter och de andra i stället få rätt kan de spela vidare på DP World Tour – vid sidan av LIV-tävlingarna.

Beslutet beräknas inte komma förrän om flera veckor, skriver Sky Sports.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-02-06
NyheterAdrain OtaeguiDP World TourIan PoulterJustin HardingLee WestwoodLIV Golf Invitational SeriesNyheterSports Resulotions
Rulla till toppen