Världssexan Brooke Henderson vann årets första tävling på LPGA Tour – och fick en stor prischeck. Bild: Getty Images

Tournytt

Stora pengar – men många går back

Pengarna flödar inom golfen och mer har det blivit de senaste åren. I alla fall för toppspelarna. Andra lägger ut mer än de spelar in.

Text: Bo Hansson • 2023-02-02 Uppdaterad 2023-02-02

I tisdags gick amerikanskan Kenzie Wright, som spelar på LPGA Tours undertour Epson Tour, ut på Twitter och meddelade att hon lagt 16 826 dollar (cirka 170 000 kronor) på anmälningsavgifter och yardageböcker under säsongen 2022 då hon spelade 14 tävlingar. Det innebär ett snitt på 1 202 dollar per spelad tävling. Till det kommer resor, hotell, hyrbil med mera.
Kenzie Wright spelade in 8 015 dollar på Epson Tour under 2022.På en undertour är penganivån inte i närheten av de stora tourerna. Epson Tour hade en total prispott på 4,41 miljoner dollar på sina 21 tävlingar förra året. Det är i snitt 210 000 dollar att fördela per tävling, skriver Golf Monthly.
Linnea Ström hade en fin säsong på Epson 2022, vann rankingen och fick tillbaka sitt LPGA-kort efter en vinst och sex topp 10-placeringar på 17 tävlingar. Ström spelade in 119 000 dollar – men för det krävdes en kanonsäsong.
Det kan jämföras med Brooke Henderson som vann den senaste LPGA-tävlingen, Tournaments of Champions. Hon fick 225 000 dollar (2,3 miljoner kronor) för den segern. Och då är damgolfen långt efter prissummorna på herrsidan. Rory McIlroy fick runt 15 miljoner kronor för sin seger i Dubai Desert Classic förra veckan.

Ja, pengarna kan vara löjligt stora jämfört med ett ”vanligt” jobb för den som lyckas, men även de etablerade spelarna kan gå back i perioder. Förra våren missade australiensaren Scott Hend, bland annat trefaldig vinnare på DP World Tour, nio kvalgränser i rad. Inga pengar in. Hend menade att han spenderat runt 50 000 dollar under de nio veckorna, inkluderat hans kostnader hemma, enligt Golf Monthly.

Majorvinnaren Danielle Kang, rankad 17:e i världen, tog upp frågan efter förra årets Chevron Championship.
– Jag förstår att när folk ser hur mycket pengar vi tjänar blir de irriterade när de tycker att vi bara klagar. Jag är lyckligt lottad och behöver inte tänka på pengar så mycket. Men låt oss se det från ett bredare perspektiv. Hur är det för den genomsnittliga tourspelaren? Jag klarade kvalgränsen och spelade in 6 000 dollar förra veckan men gick inte ens plus minus noll. Jag måste köra, hyra en bil, ha ett hotellrum med mera. Lyckligt nog är jag sponsrad när det gäller bil. Det sparar 500–1 000 dollar, sa Kang.

Pengarna inom golfen är enorma, men det gäller att ha råd att spela dåligt. Det har Hend och Kang.
Det har inte spelare som är på väg upp – som Kenzie Wright.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-02-02
NyheterDanielle KangKenzie WrightScott Hend
Rulla till toppen