Det går bara uppåt för Linn Grant som haft en fantastisk säsong. Bild: Getty Image

Världsranking

Tronskifte – Grant nu högst rankade svenska

Linn Grant har gått från 355:a till 25:a på världsrankingen – på ett drygt år.

Text: Bo Hansson • 2022-11-10 Uppdaterad 2022-11-10


Madelene Sagström har länge varit den ledande svenskan på världsrankingen. Sagström har legat stadigt och guppat runt 30-strecket. I den senaste rankingen är Sagström rankad 26:a.
Men nu är hon omkörd av Linn Grant.
Grant tar tolv steg uppåt på veckans världsrankinglista och går därmed upp till 25:e plats. Därmed passerar hon både Sagström och Anna Nordqvist.

23-åriga Linn Grant var en av de tongivande spelarna i den svenska ”gyllene generationen”, tjejer födda runt millennieskiftet som hängt ihop genom åren i flick- och damlandslag och vunnit ”det mesta” längs vägen. Spelare som Frida Kinhult, Maja Stark och Ingrid Lindblad för att nämna några.
Linn Grant var rankad trea i världen som amatör när hon mitt i förra säsongen hoppade av collegeutbildningen på Arizona State University och gick över till proffslivet.
Hennes första tävling som professionell blev Skaftö Open i augusti förra året. Där blev hon tvåa. Efter det var hon rankad 355:a i världen.
Det är väl ingen överdrift att säga att det gått bra sedan dess.

Linn Grant har radat upp topplaceringar under det gångna året. Hon har vunnit fyra gånger på Ladies European Tour och en gång på Letas. Mest imponerande var kanske hennes överlägsna vinst i Scandinavian Mixed i Halmstad i somras. Grant var som en maskin ute på banan och vann med nio slag före de delade tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren.
När hon, i augusti, följde upp med seger i årets Skaftö Open tog hon sig upp på 45:e plats på världsrankingen.
De senaste veckorna har hon varit åtta och trea på LPGA Tour. Tredjeplatsen i Toto Japan Classic innebar ett hopp uppåt på tolv placeringar.
Linn Grant är nu rankad 25:a i världen.
Och drottning på den svenska tronen.
Världsetta är thailändskan Atthaya Thitikul.

De högst rankade svenskorna
(Klicka på bilden för fullständig världsranking)


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-10
NyheterLinn GrantMadelene SagströmNyheterVärldsranking
Rulla till toppen