Det som hände Rickie Fowler under Phoenix Open 2019 kommer inte att kunna hända igen efter de nya regeländringarna // Foto: Getty Images

Nya regler – här är de två viktigaste uppdateringarna 2023

Tillåtet att byta ut trasiga klubbor från och med 1 januari.

Text: Svensk Golf • 2022-11-08 Uppdaterad 2022-11-08

Då och då släpper USGA och R&A uppdateringar eller nya regler. Senast man gjorde det 2019 var det stora nyheter med dropp från knähöjd och möjligheten att putta med flaggan i hål som var de stora förändringarna. Inför 2023 kommer en del uppdateringar och det finns en del nytt att tänka på även om det inte är så dramatiska förändringar som för fyra år sedan.

De finns i varje fall två uppdateringar som kan vara bra att känna till även för oss vanliga golfare.

• Boll som flyttas av naturkrafter kan återplaceras utan plikt.

Om man skulle behöva droppa bollen vid till exempel ett pliktområde och bollen sedan väljer att rulla out of bounds eller ner i ett hinder igen så ska den återplaceras där man först droppade utan plikt. Inte så vanligt kanske men det hände Rickie Fowler under Phoenix Open 2019 och han tvingades då ta ännu ett pliktslag vilket naturligtvis känns vansinnigt orättvist. Nu har R&A och USGA valt att ta bort den risken och det kan vara bra att känna till.

• Man får nu byta ut en klubba som gått sönder

Om en klubba skulle gå sönder under spel av normala orsaker, vredesutbrott undantaget, så får man byta ut den om man kan göra det utan att fördröja spelet. Kanske i första hand en förändring som kommer att användas i tävlingsgolf menom till exempel puttern eller drivern går sönder och man har en i bilen eller går förbi klubbhuset så är det nu fullt tillåtet att stoppa i en ersättningsklubba i bagen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-11-08
NyheterGolfreglerR&ARickie FowlerUSGA
Rulla till toppen