Bild: Sollentuna GK

Golfsverige

Klubben tvingas ha nattvandrare på banan

Vandalisering fyra nätter i rad – då bestämde sig klubbchefen.

Text: Bo Hansson • 2022-10-10 Uppdaterad 2023-03-01

Vandrande föräldrar på stan och nattvakter i småbåtshamnar är inget ovanligt men nattvandrare på golfbanan är inget man hör om så ofta.
Det har Sollentuna GK strax norr om Stockholm tvingats börja med den senaste tiden.
– Det är oerhört frustrerande när man inte får ha sin bana ifred. Vi har haft medlemmar som har hjälpt till nu fredag, lördag, söndag kväll och de kvällar vi haft folk på plats har det varit lugnt. Jag var själv inne i lördags, säger klubbchefen Claes Berfeld.

När banan fick oönskat besök fyra nätter på en vecka bestämde sig Claes Berfeld för att göra något. Förutom en polisanmälan gick han ut på sociala medier och bad medlemmarna om hjälp. Några ställde upp som nattvandrare.
– Det har egentligen bara varit idiotgrejer. Moppar som har kört på en del greener så det blivit sladdmärken, parkbänkar som har slängts i dammar. Det har stulits greenflaggor och teemarkeringar, teeskyltar har ryckts upp och sedan bara blivit slängda på marken, säger han.

Söndag 23 oktober blir årets sista speldag med ordinarie greener. Sedan stänger banan.
– Det är inte så mycket kvar på säsongen så det är lite balansgång hur mycket tid man ska lägga på det här men vi kommer att fortsätta med detta fram till stängning.
Det är få banor i Sverige som är stängda med bommar och grindar. De flesta får ligga ifred men ibland drabbas klubbar av sabotage.
– Vi ligger ganska nära tätorten, det är rätt mycket bebyggelse i närheten. Vi har haft lite saker tidigare men inte på det här sättet. Jag hoppas att det här är en engångsföreteelse, säger Claes Berfeld.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-10-10
NyheterGolfsverigeNyheterSollentuna GK
Rulla till toppen