Stenson blev av med sin kaptensroll i Ryder Cup efter övergången till LIV. Nu bryter Svenska Golfförbundet samarbetet med honom.Bild: Getty Images

Golfförbundet bryter med Henrik Stenson

Tycker inte att han kan agera förebild för juniorer i och med sin övergång till LIV Golf. Stenson svarar via sociala medier.

Text: Bo Hansson • 2022-09-22 Uppdaterad 2022-09-23

Det slog ner som en bomb i golfvärlden då Henrik Stenson, som då var kapten för det europeiska Ryder Cup-laget, skrev på för saudisponsrade LIV Golf.
Henrik Stenson, Sveriges bäste herrgolfare genom tiderna, har många samarbeten med Svenska golfförbundet. Stenson har varit ambassadör för golfförbundets paragolf och även haft en juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.
Dessutom har Henrik Stenson, tillsammans med Annika Sörenstam, varit ansiktet utåt för Scandinavian Mixed, tävlingen som ingår både på DP World Tour och Ladies European Tour.
Nu har Golfförbundet bestämt sig för att inte förnya samarbetet med Henrik Stenson inför 2023. Frågan har varit uppe på bordet sedan Stensons övergång i somras
– Vi tycker att Henrik igenom sitt engagemang i LIV-golfen inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till TT.
– LIV-golfen är ingen sådan plats. Vi ser det snarare som en uppvisningsserie och då tycker vi inte att det passar ihop. Det är skälet helt enkelt, det krockar med vår värdegrund när det gäller idrott, säger Håkansson till TT.

Gunnar Håkanson poängterar att Henrik Stenson är den bästa manliga golfaren Sverige haft och att han varit en fantastiks förebild.
–  Ingen tar ifrån honom vad han har gjort för svensk golf, hans framgångar kommer vara eviga och det hoppas jag och tror att man kan särskilja. Det är två olika saker. Men just nu tycker vi inte att han är lämplig som förebild i vår juniorverksamhet och i vår paraverksamhet.
Golfförbundet har haft en dialog med Henrik Stenson men vet inte ännu hur han tog emot beslutet.
– Det vet vi faktiskt inte, vi hade en dialog med honom för en vecka sedan, informerade honom att vi stod inför det här, bad om återkoppling, fick en del, men det är ingen regelrätt förhandling på något sätt. Det är en dialog och nu har vi meddelat hur vi ställer oss, säger Gunnar Håkansson till TT.

Så här svarar Henrik Stenson via sociala medier:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-09-22
NyheterHenrik StensonLIV Golf Invitational SeriesNyheterSvenska Golfförbundet
Rulla till toppen