Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald har valt att ha sex wild cards för att kunna få ett så formstarkt lag som möjligt. Bild: Getty Images

Ryder Cup

Nu börjar kvalracet mot Ryder Cup

Kapten Luke Donald har infört nya grepp. Det här gäller för att ta sig in i Europas lag till Italien nästa år.

Text: Bo Steffensen • 2022-09-08 Uppdaterad 2022-09-08

USA vann Ryder Cup förra året i överlägsen stil. På Whistling Straits i Wisconsin var titelförsvarande Europa chanslöst. Matchen slutade 19–9 i amerikansk favör, den största segermarginalen mellan lagen hittills.
Nästa år, 24–26 september, är det dags igen. Då har Europa hemmaplan och det är Marco Simone GC i Rom som står värd.
Tanken var ju att Henrik Stenson skulle leda det europeiska laget, men han blev, som bekant, av med sitt kaptensuppdrag när han skrev på för saudifinansierade LIV Golf International Series.
Nu är det i stället Luke Donald, en gång världsetta, som fått kaptensjobbet. Han behåller de av Stenson utsedda vicekaptenerna Edoardo Molinari och Thomas Björn.

Denna veckan spelas BMW Championship, DP World Tours flaggskeppstävling, på Wentworth utanför London. I och med den tävlingen så börjar också kvalificeringen till Ryder Cup.
Och det finns en del nya grepp när det gäller uttagningen av det europeiska laget.
Laget består ju av tolv spelare och tidigare har nio spelare kvalificerat sig, dels via den europeiska poänglistan, dels via världsrankingpoänglistan. Till det kom tre kaptensval.
Denna gång kommer kapten Donald att ha sex kaptensval, precis som USA har, vilket innebär att endast sex spelare kommer att kunna spela sig in i laget. Tre via europeiska poänglistan, tre via inspelade världsrankingpoäng.
Dessutom har Luke Donald, tillsammans med sina vicekaptener och DP World Tours tävlingskommitté valt att ändra poängsystemet på den europeiska poänglistan.
Det finns fem kategorier av tävlingar som kan ge poäng. Tidigare fanns det 12 000 poäng att fördela i de stora tävlingarna, ner till 2 000 i de minsta.
Nu ser det ut så här:
– Majors och DP World Tour Championship – 6 000 poäng.
– Rolex-tävlingar och WGC-tävlingars – 5 000 poäng.
– Tävlingar med fem miljoner dollar eller mer i prispengar – 3 500 poäng.
– Tävlingar med två miljoner dollar eller mer i prispengar – 2 500 poäng.
– Tävlingar med mindre än två miljoner dollar i prispengar – 1 500 poäng.

Kvalificeringsperioden stänger 3 september 2023, tre veckor innan Ryder Cup ska spelas. Efter det utser Luke Donald sin kaptensval.
Rutinerade Ryder Cup-rävar som Sergio Garcia, Ian Poulter, Lee Westwood har gått över till LIV-touren den här säsongen. Det gäller även Bernd Wiesberger, Sam Horsfield och Laurie Canter.
Om spelare från LIV kan bli aktuella för Ryder Cup återstår att se.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-08
NyheterKvalificeringLuke DonaldMarco SimoneNyheterRyder Cup
Rulla till toppen