Marion Miley med följe under Women´s Amateur Championship 1936 // Foto: Getty Images

Mordet på bortglömda golfstjärnan

En av amatörgolfens stora pionjärer sköts till döds under ett rån.

Text: Martin Strömberg • 2022-08-23 Uppdaterad 2022-08-23

Om jag skriver namnet Marion Miley så är det förmodligen få golfintresserade som nickar igenkännande. Men faktum är att Miley var en av de absolut mest kända kvinnliga golfspelarna på 1930- och 1940-talen och en av sportens stora pionjärer. Under den tiden var amatörgolfen mycket stor i USA, LPGA Tour grundades inte förrän 1950, och Miley var en av de allra största stjärnorna på amatörhimlen. Hon vann 22 tävlingar på 41 starter och beskrevs av en tidning på den tiden som den mest fotograferade golfspelaren i världen.

Marion Miley, femma från vänster, på väg till Curtis Cup i Storbritannien 1936 tillsammans med sina lagkamrater // Foto: Bettman

Tyvärr fick hennes karriär ett abrupt och våldsamt slut då Miley mördades under ett rån i hemmet då hon försökte försvara sin mor. Miley sköts till döds bara 27 år gammal den 28 september 1941 och rånarna kom över 130 dollar som Miley samlat in under en danstillställning på Lexington Country Club där Miley och hennes mor också bodde. Mileys mor dog några dagar senare på sjukhuset på grund av de skador som hon fått under rånet. Tre män greps och dömdes senare till döden för morden.

Att hennes framgångsrika karriär, och senare tragiska öde, fallit i glömska, beror till största del på att strax efter att hon mördades anfölls Pearl Harbor och USA drogs in i andra världskriget. Alla andra nyheter hamnade i papperskorgen under en period och Marion Miley fick aldrig den uppmärksamhet som hon förtjänade.

Nu har den amerikanska författaren Beverly Bell samlat information om Marion Mileys liv och död i boken The Murder of Marion Miley, som kom ut 2020. Boken vann andrapriset i USGA’s Herbert Wind Book Award.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-08-23
NyheterMarion MileyNyheter
Rulla till toppen