Det kostar på att ha en maskinpark igång för klubbarna. Bild: Getty Images

Golfsverige

Energipriserna fick klubb att ta ut extra avgift

Golfförbundet: En utmaning, men ingen kris ute på klubbarna.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-22 Uppdaterad 2022-08-22


Det krävs en hel del energi i form av el och diesel för att driva en golfklubb. Energipriserna har ju, som bekant, stigit väsentligt den senaste tiden.
En klubb som tagit konsekvenserna av det är Hökensås Golfklubb i Hjo kommun. Klubben kallade nyligen till extra årsmöte där det togs beslut om en extra avgift på tusen kronor för medlemmarna, skriver Skaraborgs Allehanda.
Avgiften, som godkändes av mötet, gör att klubben får in drygt en halv miljon. Pengar som ska täcka de höjda energikostnaderna.

Annica Lundström är chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska golfförbundet.
Hon vill inte tala om kris ute på de svenska klubbarna.
– Jag tycker definitivt inte att man ska säga att det är kris för då har man befäst någonting men det är klart att i takt med att kostnadsmassan ökar så enormt både vad gäller diesel och el och annat så kommer det att bli en utmaning för klubbarna att göra sitt budgetarbete. Men det ser väldigt olika ut på klubbarna, säger hon.


Svensk golf fick en medlemsboost när pandemin kom för några år sedan. En boost som betydde pengar in i klubbkassorna. 
–  Jo, men det är pengar som i många fall grävts ner i investeringar i bevattningsanläggningar och annat som varit eftersatt. Visst finns det en viss oro för en del klubbar men i takt med att budgetarbetet nu drar igång så handlar det mycket om att dela erfarenheter med varandra och göra en översyn av kostnaderna. Och vi stöttar upp med rådgivning. Det är viktigt att var transparent, prata med medlemmarna. Det tycker jag Hökensås har gjort bra, säger Annica Lundstrröm.

Vad kan förbundet göra?
– Våra klubbrådgivare, framför allt, jobbar mycket strategiskt långsiktigt och hjälper klubbarna utifrån nyckeltal. Vilken klubb ska man vara? Vart ska man? Medlemsfinansiering. Beläggningsgrader. Allt sådant. Klubbarna behöver generellt bli bättre på att ha koll på både intäkt- och kostnadssidan och det jobbar vi mycket med.

Teknikutvecklingen i samhället går också fort.
– Solceller, elektrifieringen, robotifieringen … Det händer massor där. Sådana saker skjuter i höjden så en teknisk översyn tror jag behövs och där finns vår rådgivning med som ett bollplank i det arbetet, säger Annica Lundström. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-22
NyheterGolfsverigeKlubbarNyheterSvenska Golfförbundet
Scroll to Top