Prestwick Golf Club i västra Skottland. Foto: Getty Images

The Open Championship

Prestwick återskapar ursprungliga The Open-sträckningen

Hålen som spelades under första The Open 1860 ska återuppstå under en begränsad period.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-12 Uppdaterad 2022-07-12

I veckan spelas den 150:e upplagan av The Open Championship. Värdbana är The Old Course i St Andrews. Den första upplagan spelades 1860 på Prestwick Golf Club. 
Nu uppmärksammar klubben det 150:e öppna mästerskapet genom att återskapa den ursprungliga 12-hålsbanan. 

Sträckningen, som kommer vara spelbar under två veckor i oktober, håller på att återskapas med hjälp av historiska dokument och kartor. Klubben har återställt fem greener och byggt utslagsplatser för att få till hålen som ursprungligen designades av Old Tom Morris.
Det kommer bli blinda utslag, dubbelgreener och korsande fairways. 

– Det var här magin med The Open började en ödesdiger oktoberdag 1860. Tidigare har klubben försökt ta tillbaka originalet vid endast en handfull tillfällen. Men i år, för att markera 150:e, hade klubben turen att ha den nödvändiga utrustningen som krävdes för att leverera 12-hålsbanan med en mycket högre grad av precision än någonsin tidigare. Tillsammans med flätade korgflaggor har detta varit det mest grundliga återbesöket och säkert det mest efterlängtade, säger Ken Goodwin, sekreterare för Prestwick Golf Club. 

Den första upplagan spelades över tre varv på 12-hålsbanan. Willie Park Sr. vann med två slag före Old Tom Morris. Prestwick stod värd för de första tolv upplagorna och totalt 24 gånger (näst flest efter St Andrews). 1882 byggdes Prestwick om till en 18-hålsbana.
Sista gången The Open hölls på Prestwick var 1925. Då uppstod stora problem med att få plats med publiken så ett beslut togs att sluta anordna mästerskapet där.
Senast klubben stod värd för ett större mästerskap var 2001 års The Amateur Championship.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Olof Åsgård • 2022-07-12
NyheterNyheterPrestwick Golf ClubThe Open
Scroll to Top