Bro Hof. Foto: Jacob Sjöman

Golfsverige

Bro Hof med på lista över världens 100 bästa banor

Stadium Course tar plats topp 50 när Golf Digest rankar bästa banorna utanför USA.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-06 Uppdaterad 2022-07-06

Golfmagasinet Golf Digest ger varje år ut en ranking över de 100 bästa banorna i USA och i de 100 bästa i världen utanför USA. 
En svensk bana finns med i årets ranking. Bro Hof Slott Stadium Course utanför Stockholm. 
Banan öppnade 2007 och ritades av Robert Trent Jones Jr. Golf Digest placerar där Stadium Course som den 36:e bästa golfbanan på listan som omfattar länder utanför USA.  

”Stadium Course på detta 36-hålskomplex utanför Stockholm är en blandning av amerikanska designtrender från mitten av förra århundradet. Det beror på att dess designer, Trent Jones, Jr., är en av branschens stora arvtagare av dessa arkitektoniska traditioner. Hålen använder stora sticksågsbunkrar, bäckar och tydliga landningsområden för att skapa vinklar och möjligheter som kräver beräkning samtidigt som de belönar mod. Hål som nian, par 5, och trean, par 4, manar fram samma risk- och belöningsstrategier som Dick Wilson gjort på Bay Hill och Doral. Pete Dyes tankar och landmärken syns på partreorna sju och 17, och 13, par 5, som lindar ständigt runt en sjö är en uppdaterad version av ”Waterloo”, Robert Trent Jones, Sr.s berömda par 5 13:a på The Dunes Golf & Beach Club i Myrtle Beach.” , skriver Golf Digest.


Björn Örås: ”Fantastiskt”

Bro Hof Slotts grundare och styrelseordförande Björn Örås är glad över rankingpositionen. 

– Det är fantastiskt att hamna så högt som 36:a. Ingen trodde det var möjligt att en bana på så nordlig breddgrad kan prestera en bana i världsklass. Golfsverige har under många år fått fram ett stort antal spelare i världsklass, nu visar Sverige att vi att också kan prestera golfbanor i världsklass, säger Björn Örås till Svensk Golf.

36-hålsanläggningen är inne i en bra period och medlems- och greenfee-spelet har ökat senaste tre åren med en topp förra året på närmare 60 000 rundor. I år är efterfrågan något mindre, uppger Örås.

Framåt satsar Bro Hof Slott på att fortsatt utveckla banorna med ombyggnationer och uppgraderingar. Senaste åren har flertalet tees flyttats, fairwayytor förbättrats och träd och buskar planterats mellan hålen. 

2020 skulle Bro Hof stå värd för första upplagan av Scandinavian Mixed men tävlingen ställdes in på grund av pandemin och det var redan bestämt att Vallda G&CC skulle arrangera 2021 års upplaga. Senast Bro Hof stod värd för en stor proffstävling var 2016 års Nordea Masters då Matthew Fitzpatrick segrade. Björn Örås säger till Svensk Golf att det finns en ”stark önskan att arrangera stortävlingar.”  

Norges Lofoten Links är 44:a på Golf Digests lista som toppas av Royal County Down i Nordirland. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-07-06
NyheterBjörn ÖråsBro HofGolfsverigeGolfvärldenNyheter
Rulla till toppen