Dustin Johnson på tisdagens presskonferens. Bild: Getty Images

LIV Golf Invitational

Dustin Johnson lämnar PGA-touren

Förre världsettan säger upp sitt medlemskap och satsar i stället på LIV Golf Invitational.

Text: Bo Steffensen • 2022-06-07 Uppdaterad 2022-06-08

På torsdag startar den första tävlingen i den omdiskuterade och penningstinna LIV Golf Invitational Series. En satsning som leds av förre storspelaren Greg Norman och som är finansierad av Saudiarabiens statliga investeringsfond.
Ett av affischnamnen är Dustin Johnson. Den tidigare världsettan ryktas ha fått 1,2 miljarder kronor för att spela LIV Golf Invitational Series.
Nu har Dustin Johnson även bestämt sig för att lämna PGA-touren. Det meddelade han på tisdagen på en presskonferens i London inför veckans tävling.
PGA-t skriver The Mirror.
PGA Tour och DP World Tour har inte sett med blida ögon på den nya konkurrerande satsningen och lovat sanktioner för de spelare som väljer att spela de åtta tävlingar som ingår i årets LIV Golf.  

– I nuläget är det svårt att säga vad konsekvenserna blir, men just nu säger jag upp mitt medlemskap på PGA Tour. Jag kommer att spela här i London nu och vad gäller konsekvenserna kan jag inte säga hur PGA Tour kommer att reagera, säger Dustin Johnson som, om det går, tänker fortsätta spela i majors framöver.
– Förhoppningsvis tillåter de oss att spela. Så länge jag inte hör något annat planerar att spela majortävlingarna, säger han.

Johnsons besked betyder, bland annat, att han inte är aktuell för spel i Ryder Cup 2023. En amerikansk Ryder Cup-spelare måste vara medlem på PGA-touren (precis som europeiska spelare måste vara medlemmar på DP World Tour för att bli aktuella för spel). På frågan om det var ett svårt beslut att släppa en given Ryder Cup-plats svarade 37-årige Dustin Johnson:
– Det var det. Men allting förändrar sig och förhoppningsvis, någon gång framöver, så gör även detta det så att jag kan vara med.

48 spelare peggar upp på Centurion Club utanför London. Tävlingen har en total prispott på 245 miljoner kronor varav segraren får 39 miljoner. Den spelare som slutar sist är garanterad 1,2 miljoner kronor. Dessutom finns det 490 miljoner kronor att fördela i lagtävlingen.
Utöver Dustin Johnson ska bland andra Sergio Garcia, Lee Westwood, Ian Poulter, Graeme McDowell, Martin Kaymer och Louis Oosthuizen spela tävlingen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-06-07
NyheterTournyttCenturion ClubDustin JohnsonLIV Golf Invitational SeriesNyhetertourn
Rulla till toppen