Genrebild: Göran Söderqvist

Golfsverige

Klubbar duckar förbundstävlingar – ”Om alla tar en dag vartannat år så är saken löst”

Enligt stadgarna är det obligatoriskt men många klubbar väljer bort att vara arrangör för förbundstävlingar. Det ska nu SGF försöka ändra på.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-19 Uppdaterad 2022-05-19

Varje år spelas lite fler än 150 distrikts- och förbundstävlingar i Svenska Golfförbundets regi.
Dessa tävlingar innefattar, bland andra, SM klubblag, JSM klubblag, Teen Cup, Paragolf tour, SGF Senior tour och ska, enligt stadgarna, fördelas ut på landets klubbar.
Detta har dock blivit svårare och svårare de senaste åren. Färre klubbar är villiga att ställa upp som arrangör, framför allt i Stockholmsdistriktet.

I april hade Svenska Golfförbundet (SGF) sitt förbundsmöte. Där kom Stockholms Golfdistrikt, tillsammans med nio andra distriktsförbund, in med en motion där man ville att SGF skulle ”se över problematiken kring distriktens allt svårare uppgift att fördela distrikts- och förbundstävlingar till golfklubbar och att det tillsätts en utredning i syfte att säkerställa det obligatoriska åtagandet att tillhandahålla banor för distrikts- och förbundstävlingar”.
Motionen antogs av mötet.
– Vad det handlar om är att vi fördelar ungefär 250 tävlingsdagar på ett år. Det räcker med att varje klubb tar en dag vartannat år så är saken löst, säger Magnus Grankvist, ansvarig för tävlingar och regler på SGF.
I motionen står vidare: ”Associationsavtalen mellan golfklubb och/eller golfbolag och Svenska Golfförbundet föreskriver golfklubbs skyldighet att tillhandahålla golfbana och vara värd för av SGF respektive SGDF arrangerade tävlingar. Tyvärr finns det i våra distrikt ett antal klubbar/bolag, som återkommande inte tar sitt ansvar att arrangera nationella, regionala eller distriktstävlingar. Nuvarande avtalsform tycks uddlöst eftersom inget händer, när klubb/bolag återkommande bryter mot avtalet genom att aktivt säga nej till tävlingsansvaret”.

Tappar intäkter om arrangerar tävling

Att vika en helg för en tävling innebär tappade greenfeeintäkter för klubben. Visserligen står det i stadgarna att alla ska ställa upp men det finns ingen tvingande text. En klubb kan säga nej i tio år och ändå vara med i förbundets tävlingar.
– Många klubbar vill arrangera och förstår sin del medan andra är mer affärsinriktade. I grunden är det förbundsmötet som har bestämt att vi ska ha ett antal tävlingar som man fördelar ut för att vissa aktiva ska kunna spela de här tävlingarna och bedriva idrottsverksamhet, säger Magnus Grankvist.

Finns det något ekonomiskt incitament från SGF:s sida?
– Klubben får 10 000 kronor per tävlingsdag får de för de tävlingar som vi anser ingår i tävlingstrappan. När det gäller SM-veckan och Senior tour får man ersättning per spelare. Senior tour kostar 1 000 kronor per spelare i anmälningsavgift och klubben får 600. Det är nytt för i år så det kommer antagligen att bli mycket lättare att få ut de tävlingarna.

Vad händer nu?
– Vad det handlar om är egentligen hur man ska kunna komma med ”hårda” bestämmelser. Vår sportchef har fått uppdraget så som det ligger och jag är ansvarig för tävlingsfördelning och har ett uppdrag att sätta samman en grupp som ska komma fram med ett förslag. Vi siktar på att starta jobbet i slutet av augusti och räknar med att komma med ett slutgiltigt förslag i januari. Detta ska sedan godkännas.
– Det är bra att frågan lyfts. Det är så här det ska gå till. En motion som kommer utifrån i stället för att saker och ting sker internt. Jag välkomnar den här motionen, säger Magnus Grankvist.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-05-19
NyheterFörbundstävlingarGolfsverigeJunior-SMNyheterSGFSM Klubblag
Rulla till toppen