Många klubbar har stora problem efter vintern och våren. Foto: Facebook

Golfsverige

Gräsdöden – nu hjälper bara värme och regn

Mer eller mindre döda greener. Den kalla våren har lett till stora problem på många av Sveriges golfbanor. Framför allt från Värmland–Stockholm och uppåt.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-11 Uppdaterad 2022-05-11

Det började med en blöt höst med få soltimmar, som följdes av en vinter med ömsom snö, ömsom tö – vilket gav isbildning på golfbanorna vilket i sin tur medförde att gräset inte fick tillräckligt med syre – och därpå kom den kalla, torra våren med frost i princip varenda natt under hela april och, på många ställen, in i maj.
Många svenska klubbar har nu problem med sina gräsytor. Stora problem.
– Utmaningen finns framför allt i området norr om linjen Värmland-Örebro–Västmanland, Stockholm och uppåt. Här är det riktigt tuffa förhållanden som vi inte har sett på många år med delvis emellanåt nästan utslagna greener, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet.
– Vi bor ju i Sverige och emellanåt har man ju problem med gräset men det vi pratar om här är mer eller mindre döda greener.

Hoppas på förståelse från spelarna

Problemen gäller generellt greenerna men en hel del klubbar har även skador på tee, fairway och ruff.
Värme och regn, det är nyckelorden nu.
– Det är det som behövs för att få gräset att etablera sig och det kommer att ta sin tid. Man har gjort vad man kan ute på klubbarna. Man har naturligtvis sått och stödsått och lagt dukar och … Nu är det bara att vänta. Vi kan bara hoppas att vi har tålmodiga golfare som har förståelse för detta. De måste förstå att det här är inte någons fel utan kanske en effekt också av klimatförändringarna, säger Annica Lundström.
Svenska Golfförbundet har fått många samtal från förtvivlade klubbar ute i landet.
– Det är tufft redan från början att presentera en produkt. Nu har vi haft två år av pandemi, banpersonalen har jobbat hårt med små resurser, haft dålig tillgänglighet till banskötsel och så kommer det här. De får ta mycket skit nu. Vi gör allt vad vi kan för att stötta men nu handlar det bara om värme och regn.

Om vi får optimal utdelning när det gäller regn och sol, hur snabbt kan banorna hämta sig då?
– Det tar ju tid för gräset att etablera sig. När jag själv jobbade på klubb och vi hade skador och det var tuffa vårar då sa banchefen att vi har ingen bana att presentera förrän efter midsommar. Sedan vet man ju inte … det kan ju gå fort. Allting handlar ju om vad vi får för väder nu, säger Annica Lundström.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-05-11
NyheterGolfsverigeNyheter
Scroll to Top