Robert Karlsson hade enligt egen utsago en enklare väg ut på Europatouren än dagens unga proffs // Foto: Getty Images

Karlsson: ”Det var betydligt lättare på vår tid”

Vår mesta ET-spelare tror ändå på framtiden.

Text: Martin Strömberg • 2022-05-06 Uppdaterad 2022-05-06

Med sina elva segrar på DP World Tour och 632 tävlingar på samma tour är Robert Karlsson en av Sveriges mest meriterade golfspelare genom tiderna. Idag spelar 52-åringen från Katrineholm på PGA Tour Champions och hans erfarenhet används också av Golfförbundet när det behövs. I bilen på väg mot veckans tävling Mitsubishi Electric Classic i Georgia delar han med sig av sin syn på svensk herrgolf och vad som skulle kunna lyfta den igen. Mycket har förändrats sedan Karlsson blev proffs 1989 och han menar att det är betydligt tuffare för unga spelare att slå sig fram nu än då.

– Ja, det är absolut svårare nu än när jag kom ut på touren. Då var SGT, den inhemska svenska touren, mer eller mindre som Challengetour är idag med fler tävlingar och mer prispengar. Det var ju till och med så att vissa veckor kom ett antal duktiga utländska spelare för att spela här när de inte kom med på den tävling som gick på Europatouren den veckan. Nu är det ett trappsteg extra att ta sig förbi och när vi dessutom inte hade några CT-tävlingar i Sverige under en tid så halkade vi lite efter just när det gäller det sista steget upp, förklarar Robert Karlsson.

Karlsson tror också att klubbarna ute i landet behöver se juniorerna och unga spelare som en tillgång och ge dem bra förutsättningar att träna och tävla på sin hemklubb.

– Golfen har ju blivit mer social vilket naturligtvis är jättebra på många sätt för klubbar och förbundet. Men det är mycket folk på träningsanläggningarna och många som vill spela och ofta för det med sig att det blir svårare för unga att både träna och framförallt spontanspela, vilket är svårt att göra om första lediga starttid finns först om ett par dagar. Kanske att klubbarna behöver tänka lite annorlunda och underlätta mer för de unga spelarna som verkligen vill framåt.

Vad man ska göra för att vända trenden och lyckas producera fler svenska herrspelare som lyckas ta sig ut på tourerna är inte helt enkelt, enligt Karlsson. Men att det handlar om att underlätta för unga proffs är han övertygad om.

– Man måste på något sätt ge dem bättre möjligheter att tävla mot bra motstånd för att göra steget upp lite kortare. Och samtidigt som det kanske ser mörkt ut idag finns ett antal spelare som via ett par bra veckor kan förändra bilden totalt. Vi har gott om talangfulla spelare som har möjligheten.

Samtidigt tror Karlsson att verkligheten kan komma att se lite annorlunda ut framöver än vad den gjort.

– Vi är ett förhållandevis litet land på tio miljoner och ekonomiskt små i jämförelse och framgångarna kommer att gå både upp och ner. När vi slog igenom på 80- och 90-talet så var vi föregångare med att verkligen bli elitidrottsmän när det gällde träning och fysik och skaffade oss en fördel, nu är i princip alla spelare i världstoppen elitidrottsmän och den fördelen finns inte kvar.

Läs också:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-05-06
NyheterArtiklarHerrgolfNyheterRobert Karlsson
Rulla till toppen