Ett mål med Gumbalde Resorts nyrenoverade bana är att den ska rankas bland de tjugo bästa banorna i Sverige. Foto: Gumbalde Resort via Facebook

Golfsverige

Nyöppning: ”Knappt ett spår kvar av gamla banan”

Gotländska Gumbalde går in i säsongen med en helt ombyggd bana, ritad av Pierre Fulke, och ett nyrenoverat hotell.

Text: Bo Steffensen • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-05

Gotland står starkt som turistmagnet och golfklubbarna satsar. Den 1 maj invigde Gumbalde Resort i Stånga, fem mil sydost om Visby, tolv hål av sina nyrenoverade 18 hål. Resterande sex öppnas 14 maj.
Banan, från 1989, är, i princip, ombyggd i sin helhet. Förre Europatourproffset Pierre Fulke har ritat.
– Det är knappt ett spår av den gamla banan. Vi har använt några fairwayytor men i praktiken är det fjorton helt nya hål, fyra har kvar sin sträckning men alla 18 hålen är ombyggda med nya tees, nya bunkrar och nya greenområden. Plus tre hektar nytt vatten, säger Matz Bengtsson, vd på Gumbalde Resort.
Att inte hela banan kunde öppnas på en gång beror på den kalla våren.
– Vi har haft meteorologisk vinter på Gotland för första gången på fyrtio år och en kylig vår. Nu väntar vi på värme och helst lite vatten från ovan så att det färdiga gräs vi lagt i år får chansen att växa till sig och växa ihop. Det kommer att ta någon månad innan vi kan presentera den nya banan så som vi vill med tydliga klipplinjer, olika klipphöjder och bra spelytor.
Även hotellet, som i dag har 65 bäddar, är renoverat. Målet på sikt är att kunna erbjuda ytterligare ett hundratal hotellbäddar på anläggningen.
Ett annat mål är att banan så småningom ska rankas bland de tjugo bästa i Sverige.
– Vi har det som ett av våra mål, men det är inte det som driver oss. För oss handlar det om att skapa en bra helhetsupplevelse. Att golfbanan måste vara bra och rolig att spela är så klart viktigt. Vi vill att man som golfspelare ska kunna komma till oss, parkera bilen, stanna några dagar, trivas och umgås.

Ska vara grönt och roligt

Visby är rankad som Sveriges bästa bana, Gumbalde satsar högt, Slite uppgraderar och När GK har liknande planer. Turistön blir än starkare som golfdestination.
– Alla gånger. Det är jätteviktigt och det är fantastiskt att Slite bygger om, att När gör likadant med planer för framtiden och att Visby är nummer ett. Gotland som golfdestination stärks enormt just nu, säger Matz Bengtsson som tidigare har varit klubbchef på Visby.

Ni är konkurrenter samtidigt som ni samarbetar?
– Så blir det ju. Det vi vill, både från vår sida och Visby golfklubb, är att fler ska åka till Gotland och spela golf. Ser vi att det händer, Visby har ett hårt tryck i dag, så är det bara positivt för oss och de andra. Sedan är vi unika på Gotland för vi är den enda golfanläggningen som har ett hotell också.

Ni karaktäriserar banan som en resortbana. Hur har tankarna gått under ombyggnaden, lättspelat eller avancerat?
– Mantrat för oss är golfglädje. Med det menar vi att den inte ska vara för svårspelad. I synnerhet om vi tänker vision 50/50 med allt vad det innebär i form av tvärgående vatten och tvärgående hinder. Vi har givetvis sådana inslag men vi försöker begränsa dem. Slår man snett finns det däremot tre hektar nya dammar att landa i. Framför allt ska det vara kul att spela på nya banan. Den ska vara grön, det är viktigt, och det är därför vi har byggt så mycket nytt vatten. Grön och rolig.

Totalvisionen med projektet?
– Den stora delen, om vi tar golfen för sig, är att utveckla och förvalta, att inte stanna upp i skötseln och utvecklingen av banan utan fortsätta förädla det som Fulke har ritat. En del av visionen är också att vi i den bästa av världar om x antal år ska kunna vara en året runt-anläggning. Det handlar om att sakta växa runt axlarna vår och höst så att vi börjar tidigare på våren och slutar senare på hösten. Golfen kommer att vara nyckelaktiviteten på anläggningen, men vi behöver, bland annat, utveckla konferensmöjligheterna för att ta oss runt hela året.

Det finns en hel del vatten att tampas med på Gumbaldes nya bana. Illustration: Gumbalde/Caddee

Ni har satsat hårt, 30–35 miljoner?
– Ja, det är nog lite mer.

Är det nödvändigt i dag att göra så här?
– I vårt fall, med ett hotell, så blir det viktigt att skapa ett helhetskoncept. Om vi inte ska leva längre än enbart sex, sju, åtta veckor på sommaren så behövs det bra aktiviteter och ska vi attrahera golfgrupperna så behövs det en bra bana med en bra anläggning med restaurang och hotell och så vidare. Vi ligger ju på sydöstra Gotland, med alla de utmaningar det innebär organisatoriskt, och då behöver vi också i alla verksamhetsdelar få in kompetens och för att kunna knyta till oss den kompetensen behöver vi kunna erbjuda året runt-anställningar. För att kunna göra det behöver vi en verksamhet som klarar av det. Allt det där hänger ihop och sakta men säkert hoppas jag att vi ska ta oss åt det hållet.

Rekordläge

Det pågår visserligen ett krig som påverkar inköpspriser och annat men pandemin ser ut att vara över och det mesta talar för att sommaren blir bra.
– ­Vi hade en fantastisk sommar förra året och bokningsläget nu är ju rekord, särskilt maj, juni och september. Jag längtar till det datum när jag själv känner mig stolt över den nya banan, när det har vuxit ihop och blivit bra. Någonstans på försommaren tror vi och hoppas att den kommer att vara i riktigt bra skick, säger Matz Bengtsson.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-05-04
NyheterGolfsverigeGumbalde ResortNyheter
Rulla till toppen