Golfbollsdrabbade husägare får mångmiljonbelopp. Genrebild: Getty Images

Golfvärlden

Levde i skräck för golfbollar – husägare får enormt skadestånd

Familjen slutade byta krossade fönster. Nu får de mångmiljonbelopp av golfklubben efter rättstvist.

Text: Olof Åsgård • 2022-04-25 Uppdaterad 2022-04-25

Familjen Tenczars köpte ett nybyggt hus i april 2017. Huset ligger precis invid 15:e hålet på Indian Pond Country Club i Massachusetts som öppnade för spel 2001.

Sedan de flyttade in har familjen levt i skräck av att bli träffad av golfbollar och de har hittat nästan 700 bollar på sin tomt eller i huset. Första gången de fyllde babypoolen fylldes den även av förlupna golfbollar. Så många fönsterrutor har krossats genom åren att familjen till slut gav upp och slutade ersätta dem med glas. Fasaden är full med gropar med dimplemönster. Barnen och deras kompisar har haft på sig cykelhjälmar när de lekt. 

Familjen försökte få till en lösning och föreslog att nät skulle sättas upp och som de även fick in offerter för, men klubben svarade att det inte skulle gå att bygga ett tillräckligt högt nät för att hålla golfbollarna borta. 

Familjen ville komma fram till lösning tillsammans med klubben men hävdar att den slutade kommunicera och att de därför stämde klubben för intrång. Nu har en jury givit familjen rätt och klubben ska betala motsvarande 46 miljoner kronor för materiella skador samt psykiskt och känslomässigt lidande.

Klubbens advokat hävdar att den absolut försökt nå en lösning, att den inte slutat kommunicera och att de 33 miljoner kronorna i skadeståndet som handlar om psykiskt och känslomässigt lidande inte står i proportion till golfbollarnas materiella åverkan.  

Långt innan fallet togs upp och juryn kom med sitt yttrande hade klubben redan löst problemet genom att flytta utslagsplatsen och familjen hade inte sett en golfboll på flera månader. Men det spelade ingen roll i rättsprocessen.

Många undrar varför familjen köpte huset från första början och varför de inte sålt och flyttat därifrån.
– Borde vi ha undersökt riskerna för att vårt hus skulle drabbas? Förmodligen. Jag vet inte. Vi blev bara kära i huset. Det var vårt första hus, säger Eric Tenczars till Boston Globe.
– Ärligt, om alla dessa hus finns runt banan så förutsätter jag att det är säkert. Hade du köpt det av oss nu?, fyller Athina Tenczar i.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-04-25
NyheterGolfvärldenNyheter
Scroll to Top