Mölle GK. Foto: Mickael Tannus.

Golfsverige

Skånska klassikern renoveras mot sitt ursprung

Mölle GK tar hjälp av golfkonsulten Magnus Sunesson för att hitta tillbaka till unika känslan på Kullahalvön.

Text: Olof Åsgård • 2022-04-14 Uppdaterad 2022-04-14

Mölle GK på Kullahalvön firar 80 år nästa år. Fram till dess ska banan genomgå en visuell förvandling. Golfkonsulten och tidigare ET-spelaren Magnus Sunesson har tagit fram ett renoverings- och skötselprogram åt klubben och det kommer bland annat byggas om bunkrar och flera hål kommer få nya teeplaceringar. 

– De som kommer till Mölle ska bli hänförda av miljön och de ska bli imponerade av skötsel och skick. Det är vad som behövs för att ge spelarna en fantastisk golfupplevelse. Det finns ett engelskt uttryck som heter ”sense of place” och det är vad jag har försökt eftersträva på Mölle. Det handlar om att frilägga Mölles själ och göra den mer synlig, säger Magnus Sunesson i ett pressmeddelande.

Mölle var från början en 12-hålsbana som ritades av Thure Bruce och öppnade för spel 1945. Banan utökades till 18 hål 1959 och på den tiden såg man havet från 16 av 18 utslagsplatser.
– Det var ju inte med sanningen överensstämmande i dag. Det var ju bara på fem hål man kunde se havet. Det var en av de första sakerna jag slogs av när jag gick på banan, att ”oj, vad det har vuxit igen!”. Det såg skräpigt ut runt omkring hålen och det var väldigt blandad vegetation. Där fanns träd och buskar som inte borde finnas där. Ek och en hade blivit överväxta av björksly, berättar Magnus vars råd till styrelse, bankommitté och banarbetare var att lyfta fram ek och partier med enbuskar. Den här marktypen, enefäladerna, alltså gamla betesmarker med enbuskar, var vanliga förr i tiden, säger Magnus Sunesson.

Nu ska banan hitta tillbaka till sitt ursprung och Sunesson har fyra fokusområden:

• Att lyfta fram det unika med Mölle, till exempel vyer och naturupplevelser.

• Tydligare klipplinjer, för att, till exempel, hitta någorlunda plana landningsområden. 

• Se över bunkrarnas placering och design, samt avrinningsytorna runt greenområden. 

• Analysera teeplaceringar generellt samt värdera balansen mellan gul och röd tee.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-04-14
NyheterGolfsverigeMagnus SunessonMölle GKNyheter
Scroll to Top