Fredrik Andersson Hed, 1972–2021, efter segern i European Tour-tävlingen Italian Open 2010.

Golfsverige

Juniorer och proffs hyllar Fredrik Andersson Hed

Proffs bildar lag med halländska juniorer när tävlingen spelas på Ringenäs i juni.

Text: Olof Åsgård • 2022-03-15 Uppdaterad 2022-03-15

I slutet av oktober förra året avled Fredrik Andersson Hed efter en tids kamp mot cancer. Andersson Hed blev proffs 1992 och tävlade på Europatouren fram till 2015. En lång och imponerande karriär som kröntes av segern i 2010 års Italian Open samt två titlar på Challenge Tour. 

Tisdagen 7 juni (under Volvo Car Scandinavian Mixed-veckan) kommer en pro-am-tävling hållas i hans minne på Ringenäs GK i Halmstad. Där kommer ett fält med nuvarande eller tidigare spelare på touren att bilda lag med juniorer från halländska golfklubbar.  

Alla klubbar i golfdistriktet inbjuds att anmäla tre juniorer (födda 2001 eller senare) till tävlingen.

– Jag och Fredriks svingcoach Rickard Fors gör detta för att hedra Fredrik och främja juniorgolfen i Halland. Vi gör detta i samarbete med Fredriks fru, Anna, hans tidigare spelarkollegor och Ringenäs GK. Tävlingen kommer att spelas under Volvo Car Scandinavian Mixed. Det känns extra kul att Annika Sörenstam och Henrik Stenson är positiva till detta, och förmodligen kommer förbi och hälsar på under dagen, säger Lars Evertsson som var Andersson Heds coach från 2006 och framåt.

Bland deltagarna finns Johan Edfors, Oscar Florén, Rikard Fors, Peter Hanson, Fredrik Jacobson, Niklas Lemke och Joel Sjöholm.

Det blir slagtävling över 18 hål där de två bästa nettoresultaten räknas på varje hål. 

– Jag hoppas att juniorerna tar med sig massor av inspiration från dessa härliga förebilder. Jag tror det betyder mycket att få uppleva spelarna på nära hål och se alltifrån teknik, spelstrategi och sättet de hanterar sig själva. Jag hoppas också att juniorerna får med sig viljan att ge tillbaka till golfen, och någon gång i framtiden kunna göra något liknande själva, säger Lars Evertsson.

Den 4–6 maj hedras Fredrik Andersson Hed i en annan tävling. Då på hemmaklubben Laholm i MoreGolf Mastercard-tävlingen Barncancerfonden Open presented by Ahlsell. Även där blir det en pro-am där intäkterna från försäljningen av pro-am-lag skänks oavkortat till Barncancerfonden.Text: Olof Åsgård • 2022-03-15
NyheterFredrik Andersson HedGolfsverigeLars EvertssonNyheterRingenäs GK
Rulla till toppen