Per Christian Nygren blev förlamad i vänsterarmen i tonåren. Nu tävlar han i golf. Foto: EDGA

Paragolf

Motocrossolyckan blev livsavgörande – möt paragolfaren Per Christian Nygren

16 år gammal blev han förlamad i armen. Nu tävlar Per Christian Nygren på hög nivå i paragolf.

Text: Ben Evans • 2022-02-16 Uppdaterad 2022-02-16

När Per Christian Nygren, 49, var tonåring var motocross som en drog. Sporten gav honom kickar som han minns med glädje, men den skulle också leda till en kraftig olycka vid 16 års ålder där han fick många skador, däribland en permanent förlamad vänsterarm.

Ett år senare satt han återigen på sin motorcykel och körde med en hand. Nästa olycka följde. Denna gång tack och lov inte lika allvarlig.

Idag gillar Nygren fortfarande att prata om motocross men har sedan länge gett upp sporten.  

Tävlingsnerven tillfredsställs av något lugnare och mer varaktigt.

– Jag säger alltid att golf är som en drog, men det är en bra drog, säger Per Christian Nygren.

För en man som fick ta itu med livsförändrande skador är tävling mot andra bara en liten del av golfens positiva effekt. Han tycker också om att testa sig själv mot själva golfbanan samtidigt som han hela tiden försöker förbättra sina färdigheter. Genom hårt arbete (plus mycket glädje) har han förvandlat sig själv till en golfare med en rytmisk enarmad sving. Med klubban i sin högra hand och med hjälp av sin styrka och tajming har han vid 49 års ålder 19 i handicap, och den är på väg nedåt.

– Det är en vacker sport, oavsett förmåga kan du tävla med vem som helst. Självklart kan vi inte tävla med Henrik Stenson men vi kan tävla med låghandicappare, säger Nygren.

Pratar du med ”Pekka” i fem minuter så förstår du att du är i sällskap av en välartikulerad och intelligent man med en lekfull humor. Hans avslappnade uppförande ger sken av en stoisk livssyn som han behövde anamma efter krisen som 16-åring.

Nygren började köra minicross när han var 10 år. När han var 15 började han tävla med större, kraftfullare maskiner. Framgångarna kom och 1989 tävlade han mot de bästa i landet. Men en dag gjorde han ett litet misstag när han körde sin 125-kubikare och kolliderade med ett träd i 50 kilometer i timmen. Kraschen gjorde att han blev förlamad i vänsterarmen, förlamad i fram- och baksidan av vänster axel, nyckelmusklerna som håller huvudet uppe var äventyrade, skador på ryggmärgen och problem med balansen som han lider av än i dag.

Lyckligtvis överlevde han, hade bra stöd från familjen som gjorde att han fortfarande kunde leva ett aktivt och njutbart liv när han började arbeta. Han gifte sig och bildade familj. De bor sex mil öster om Göteborg och Nygren jobbar som inköpare för bilhandlare i Finland, Tyskland och Polen. Han är medlem på Kinds GK, tävlar och tränar på närliggande Borås GK och det han nu visar på golfbanan och kvaliteten på golfen han spelar imponerar.

– Som den enda handikappade spelaren i min klubb, verkade det först lite långsökt att börja spela golf med en arm. Det finns andra sporter som folk tror som skulle passa mig bättre, men golf är definitivt det absolut bästa sättet att delta i sport. Du spelar mot dig själv och jag gillar också golf eftersom du är din egen domare, det är en gentlemannasport. Du fuskar inte, du förbättrar inte din lögn och det är en sak jag verkligen älskar med golf.

Som ung spelade Per Christian Nygren även fotboll, ishockey och hade bra hand-öga-koordination. Så man kan se varför golf blev ett alternativ med en arm. Samtidigt krävs hårt arbete som för att lära sig slå långa och korta slag med en hand. Det kan vara mycket svårt att fortsätta utvecklas.

– Min största tillgång tror jag är att jag inte ger upp. Jag försöker och försöker. När min yngsta son tävlade i motocross kunde jag tillbringa fyra timmar i garaget bara för att byta ett luftfilter. Det var omöjligt med en arm men jag försökte. Jag tror att det är en av nycklarna för mig, jag vet inte när jag ska ge upp.

Per-Christian Nygren är rankad 162:a i världen bland paragolfare. Han tävlar i Sverige och utomlands.

Ovan är ett utdrag av brittiska journalisten Ben Evans porträtt av Nygren som gjorts på uppdrag av EDGA, European Disabled Golf Association. Hela porträttet kan du läsa här.

Per Christian Nygren. Foto: EDGA
Foto: EDGA

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Foto: EDGA
Foto: EDGA

Text: Ben Evans • 2022-02-16
NyheterArtiklarEDGAHandigolfNyheterParagolfPer-Christian Nygren
Rulla till toppen